Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Najlepszy sposób na podstrony
Jaki jest wg Was najlepszy sposób na robienie podstron?

Dużo googlałem i znalazłem różne możliwości - m.in. też w js czy php

Jednak nie wiem co by było dla mnie najprostszym i najbardziej użytecznym rozwiązaniem
Odpowiedz
A próbowałeś różnych pomysłów? Skąd my mamy wiedzieć co dla Ciebie będzie najprostsze i najbardziej użyteczne?

Próbuj różnych, a sam zobaczysz.
Odpowiedz
Jeśli myślisz o czymś konkretnie, to opisz swój pomysł. Postaramy się coś doradzić. Nie ma jednego "najlepszego sposobu na robienie podstron". Wszystko zależy od tego jakie problemy stawia przed Tobą strona i ile ma ważyć...
Odpowiedz
to ma być strona "homepage" z dużą ilością podstron
chciałbym poznać Wasze opinie Wink
Odpowiedz
Jeśli chcesz umieszczać dużo tekstu to skorzystaj z jakiegoś CMS
Odpowiedz
w sumie chciałbym aby to było moje dzieło Smile
chcę przetestować kilka rzeczy, więc najlepiej, ab wszystko było mojego autorstwa Wink
Odpowiedz
jeśli podstron ma być 15+ to lepiej jakiegoś CMSa, tak jak doradził ixtab
jeśli ma to być strona w miarę statyczna (update raz na np. pół roku w postaci dodania kilku zdjęć do galerii) - wystarczy Ci raczej czysty html i css, jeżeli natomiast zawartość ma się zmieniać, chcesz dodawać jakieś tam newsy, otrzymywać komentarze, to moim zdaniem php i mysql

ps. podpowiedz, do czego konkretnie strona ma służyć, co ma się na niej znajdować, jak mocno będziesz się nad nią skupiał... bo pytając o
Cytat:Jaki jest wg Was najlepszy sposób na robienie podstron?
to tak jakbyś zapytał na forum motoryzacyjnym "jaki jest waszym zdaniem najlepszy samochód?" Wink
Odpowiedz
Hmmm... js? Niby do czego? Pomijając wyjątkowe sytuacje (np. aplikacje webowe) strona musi działać bez js, to raczej dodatek do strony np. ułatwiający jej użytkowanie.

Dla Ciebie dobra opcja to php. Takie minimum to wydzielenie sobie menu do osobnego pliku i includowanie go na każdej podstronie. Po co? No, po to, że jak dodasz nową podstronę do pojawi się ona w menu na wszystkich, a Ty dokonujesz zmiany tylko w jednym pliku.

Ogólnie możesz wydzielić wszystkie stałe elementy do osobnych plików np. stopkę, sidebar, top itd.

Cała zabawa polega na tym, żeby zmiany stałych elementów wprowadzać "globalnie" w jednym pliku.

Jednak żeby wydzielić menu do pliku i zrobić je tak, żeby zaznaczało obecną podstronę musisz wiedzieć o php trochę więcej niż "include()".
Odpowiedz
(14-10-2010, 15:32)Labsta.com napisał(a): Hmmm... js? Niby do czego? Pomijając wyjątkowe sytuacje (np. aplikacje webowe) strona musi działać bez js, to raczej dodatek do strony np. ułatwiający jej użytkowanie.

Dla Ciebie dobra opcja to php. Takie minimum to wydzielenie sobie menu do osobnego pliku i includowanie go na każdej podstronie. Po co? No, po to, że jak dodasz nową podstronę do pojawi się ona w menu na wszystkich, a Ty dokonujesz zmiany tylko w jednym pliku.

Ogólnie możesz wydzielić wszystkie stałe elementy do osobnych plików np. stopkę, sidebar, top itd.

Cała zabawa polega na tym, żeby zmiany stałych elementów wprowadzać "globalnie" w jednym pliku.

Jednak żeby wydzielić menu do pliku i zrobić je tak, żeby zaznaczało obecną podstronę musisz wiedzieć o php trochę więcej niż "include()".
ooo! właśnie o takie coś mi chodzi, bo jak na razie robiłem nową podstronę kopiując wszystko z index.html (razem z menu, headerem i stopką) i zmieniając treść - co jest trochę głupie, pracochłonne i chyba trochę niepraktyczne
Odpowiedz
Wiesz, ja na przyklad specjalizowalem sie jako grafik i tak samo robilem, tj. kopiowalem wszystko, bo zazwyczaj strony byly dosc proste... i w zasadzie czasem robie tak do dzis. Zgadza sie, to niepraktyczne, pracochlopnne i przestarzale... zaczalem wiec troche uczyc sie na stare lata programowania... z kiepskim skutkiem. Powyzej podstaw nie moge wyskoczyc. Aczkolwiek i te podstawy juz mi "ulatwiaja zycie". Lacze wiec stara szkole i podstawy nowej, ze tak powiem. Zawsze mozna korzystac z CMSow, obsluguje wiec dwie Jomle do stron zaawansowanych, gdzie jak kolega wyzej wspominal potrzeba czestych zmian, "update", szczegolnie tekstu.
Odpowiedz