Ocena wątku:
- 6 głosów - średnia: 3.67
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jak zrobic Formularz Kontaktowy na stronie ?
|
Liczba postów: 2,587
Liczba wątków: 2
Reputacja:
58
(18-06-2010, 01:17)lukaszbaz napisał(a): Witam wszystkich!
Mam problem nobo ja tworzę stronę dla pewnej osoby wszystko by było gitara jak bym wiedział jak sie robi formularze trafiłem na tą stronę przypadkiem przeczytałem te wszystkie 6 stron i nic tzn. wszystko robie jak każecie no ale wiadomość nie dochodzi jestem z sieci LAN mam przeglądarkę "mozilla" poczte na o2.
Proszę o pomoc bo nic nie dochodzi.
z góry ThX!. 
Już wszystko wiem, czekaj, tylko kulę odpalę... No ludzie...
Liczba postów: 272
Liczba wątków: 0
Reputacja:
8
(18-06-2010, 01:17)lukaszbaz napisał(a): Witam wszystkich!
Mam problem nobo ja tworzę stronę dla pewnej osoby wszystko by było gitara jak bym wiedział jak sie robi formularze trafiłem na tą stronę przypadkiem przeczytałem te wszystkie 6 stron i nic tzn. wszystko robie jak każecie no ale wiadomość nie dochodzi jestem z sieci LAN mam przeglądarkę "mozilla" poczte na o2.
Proszę o pomoc bo nic nie dochodzi.
z góry ThX!.  pokaż kod...
Liczba postów: 3
Reputacja:
0
29-10-2010, 04:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2010, 04:50 przez rzerze.)
Witam
Mam pewien problem z kodem formularza kontaktowego. po pierwsze po poprawieniu błędów z pliku w pliku wyslij.php według wskazań z poprzednich wypowiedzi nawet jeśli się wprowadzi wszystkie dane wyskakuje że nie uzupełniono wszystkiego.
Po drugie, nie mam pojęcia jak zrobić aby zlikwidować to, że po naciśnięciu Wyślij wyskakuje nowa - biała strona - i coś tam na niej pisze. Czy jest prosty sposób aby zrobić tam żeby zamiast tego zamiast formularza wyskakiwał napis jakiś, albo chociaż żeby pod spodem wyskoczyło dziękuje i żeby nie znikał formularz. Tyle stron i kilka osób już o to pytało i nic. kod w kontakt.html
<form method="post" action="wyslij.php" name="kontakt">
<div><li><label for="nick">Imię: </label><ul><input type="text" class="text" id="nick" name="nick" ></div>
<div><li><label for="temat">Temat: </label><ul><input type="text" name="temat" class="text" id="temat" ></div>
<div><li><label for="mail">Twój adres e-mail: </label><ul><input type="text" name="mail" class="text" id="mail" ></div>
<div><li><label for="tresc">Treść: </label><ul><textarea name="tresc" id="tresc" rows="5" cols="50" ></textarea></div>
<div><ul><input type="submit" value="Wyślij" /></div>
</form>
kod z wyslij.php
<?php
if ($_POST['nick'] || $_POST['mail'] || $_POST['temat'] || $_POST['tresc'])
{
echo "Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk.";
exit;
}
$wiadomosc =
"Imie: ".$_POST['nick']."
e- mail: ".$_POST['mail']."
Tresc: ".$_POST['tresc']." ";
$tematyka = "Nazwa twojej strony - ".$temat;
mail ("mój@mail", $tematyka, $wiadomosc );
echo "Dziêkujemy za wysłanie do nas wiadomości,";
echo "<ul>o treści: <ul />";
echo "Twoje imię: <strong>".$nick."</strong><ul />";
echo "Temat: <strong>".$temat."</strong><ul />";
echo "Twój adres e-mail: <strong>".$mail."</strong><ul />";
echo "Treść: <strong>".$tresc."</strong><ul />";
?>
Reputacja:
8
29-10-2010, 05:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2010, 05:35 przez ixtab.)
1. Nic dziwnego, że wyskakuje błąd skoro napisałeś: Kod: <?php
if ($_POST['nick'] || $_POST['mail'] || $_POST['temat'] || $_POST['tresc'])
{
echo "Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk.";
exit;
}
Czyli dałeś PHP do zrozumienia: jesli coś jest w NICK lub MAIL lub TEMAT lub TRESC to wyrzuć text "Nie uzupełniłeś wszystkich rubryk" i zakończ działanie...
Rozbij to sobie: Kod: <?php
if (empty($_POST['nick'])) {
$errors[]="Brak nicku.";
}
if (empty($_POST['mail'])) {
$errors[]="Brak maila.";
} else {
if (!eregi ('^[[:alnum:]][a-z0-9_\.\-]*@[a-z0-9\.\-]+\.[a-z]{2,4}$', ($_POST['mail'])))) {
$errors[]="Ten adres jest nieprawidłowy";
}
}
if (empty($_POST['temat'])) {
$errors[]="Brak tematu.";
}
if (empty($_POST['tresc'])) {
$errors[]="Podobno chciałeś coś wysłać...";
}
if (empty($errors)) { // jeśli nie ma błędów...
// tu wrzuć swoją funkcję wysyłającą wiadomość
} else {
echo "wystąpiły następujące błędy:<br/>";
foreach ($errors as $msg) { //wyświetla pojedyncze błędy
echo " - $msg<br />\n";
}
Kod pisałem na szybko, mam nadzieję, że nie ma błędów, bo nie testowałem... Poza tym w PHP sam nie jestem najmocniejszy, niedawno zacząłem pogłebiać wiedzę z tego tematu, bo czułem, że czegoś mi do pełni szczęścia jeszcze trzeba  Jeśli coś jest nie tak, to może ktoś poprawi(?)
PS. Dorzuciłem walidację adresu email
2. http://www.queness.com/post/160/create-a-ajax-based-form-submission-with-jquery
Reputacja:
58
Może odrobina samodzielności?
Co do "białej strony". Wyślij formularz AJAXem. Link dostałeś od ixtab. Nie rozumiesz? To się naucz, szukaj w Google. Nikt za Ciebie roboty nie odwali.
PS. eregi() jest zdeprecjonowana w PHP 5.3.0
Reputacja:
0
(29-10-2010, 16:02)Pedro84 napisał(a): Może odrobina samodzielności?
Co do "białej strony". Wyślij formularz AJAXem. Link dostałeś od ixtab. Nie rozumiesz? To się naucz, szukaj w Google. Nikt za Ciebie roboty nie odwali.
PS. eregi() jest zdeprecjonowana w PHP 5.3.0
Dobra widze że dla niektórych ta wiedza jest oczywista i mają za mało w głowie żeby pomyśleć że ktoś się może w ogóle nie znać na sprawie. naprawdę dzięki serdeczne dla tych co się starają.
BTW... pewnie większość twoich postów tak wygląda... poszukaj w google, trochę samodzielności i tak dalej
Reputacja:
8
29-10-2010, 16:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-10-2010, 16:13 przez ixtab.)
Sorki, wczoraj nie byłem do końca trzeźwy... Zapomniałem zainicjować tablicę błędów...
Kod: <?php
$errors = array();
if (empty($_POST['nick'])) {
$errors[]="Brak nicku.";
}
if (empty($_POST['mail'])) {
$errors[]="Brak maila.";
} else {
if (!eregi ('^[[:alnum:]][a-z0-9_\.\-]*@[a-z0-9\.\-]+\.[a-z]{2,4}$', ($_POST['mail'])))) {
$errors[]="Ten adres jest nieprawidłowy";
}
}
if (empty($_POST['temat'])) {
$errors[]="Brak tematu.";
}
if (empty($_POST['tresc'])) {
$errors[]="Podobno chciałeś coś wysłać...";
}
if (empty($errors)) { // jeśli nie ma błędów...
// tu wrzuć swoją funkcję wysyłającą wiadomość
} else {
echo "wystąpiły następujące błędy:<br/>";
foreach ($errors as $msg) { //wyświetla pojedyncze błędy
echo " - $msg<br />\n";
}
Co do "czystej strony" musiałbyś stworzyć DIV na błędy (np <div id="bledy">) który umieszczałbyś wszędzie gdzie PHP WYŚWIETLA raporty o błędach, i w inicjacji formularza zamiast <form action="wyslij.php"> piszesz <form action="<?php echo $_SERVER[’PHP_SELF’];?>">
Lub użyć AJAX (podałem Ci link wyżej).
PS. Następnym razem jeśli będziesz pisał "error w lini 8" to skopiuj jego treść...
--------------------------------
edit: o eregi() nie wiedziałem...
Reputacja:
0
dzięki za pomoc, ale nie działa, nie wiem nawet co skopiować miejsce mojej funkcji wysyłania meila.
nie będę już męczył cie chyba bo jak widzisz równie dobrze możemy porozmawiać o technice jądrowej
ale dzięki
co do tego ahaxa to nie mam zielonego pojęcia co to. jak to zaimplementować. znaczy niby wiem ale nie mam pojęcia co z działem Javy, czy stworzyć jakiś plik z tym czy co... słowem nie znam się :/
Reputacja:
8
Zrób formularz od nowa według postu, do którego dostałeś link... Jest tam do ściągnięcia gotowy skrypt, ale postaraj się go najpierw zrozumieć, to będzie Ci łatwiej edytować...
@Pedro84: jak pisałem, PHP zagłębiam od niedawna i to z książek, które o PHP 5.3.0 nie mają pojęcia... Jaką mamy alternatywę dla eregi() ?
Reputacja:
58
(29-10-2010, 16:11)rzerze napisał(a): Dobra widze że dla niektórych ta wiedza jest oczywista i mają za mało w głowie żeby pomyśleć że ktoś się może w ogóle nie znać na sprawie. naprawdę dzięki serdeczne dla tych co się starają.
BTW... pewnie większość twoich postów tak wygląda... poszukaj w google, trochę samodzielności i tak dalej Wycieczki personalne sobie daruj, bo nie prezentujesz poziomu, którym mógłbyś mnie obrazić. Kto ile ma w głowie, to widać.
Poszukać Ci się nie chce, a Google pluje wynikami. Dostałeś od ixtab nawet link, po co przeczytać? Typowy troll. Nawet komunikatu błędu nie skopiujesz.
Nie znasz się? Jak to mówią, czegoś nie potrafisz? Nie pchaj się na afisz.
@ixtab - Daj spokój, widzisz przecież, że mu się nawet kodu skopiować nie chce... Co do eregi() - wyrażenia regularne.
|