Witam.
Niedawno zarejestrowałem kilka domen.
Mają ciekawe i łatwo wpadające w ucho nazwy , ale....
są to domeny typu .org , .com.pl i jedna .biz
Moje pytanie dotyczy ich wartości merytorycznej jeśli część z nich ma historię od 1998 roku , kilka 2001 i dwie 2004r.
W zasadzie posiadają ok 100 backlinków , a jedna z nich ok. 650 .
Pytania:
1. Czy typ domeny tj. org , com.pl , biz znacząco wpływa na wartość domeny zakładając że posiada już jakąś historię ?
2. Czy wydatek rzędu 30 zł na zakup domeny .org z dobrą nazwą i historią od 2001r. (przy założeniu 100 backlinków)
to dobry interes?
Przykładem jest domena colony.com.pl
Kupiłem to coś dzisiaj i zastanawiam się ile może być warta biorąc pod uwagę
swoją historię.
Jest z 2001 roku , i wygląda na to że ma kilka backlinków.Ale niestety jest z grupy subdomen .com.pl
Nie chce mi się wierzyć w wyceny serwisów takich jak livret.org czy bizinformation.org bo strasznie zalatuje łajnem przy tej wycenie .
Dlatego zapytam Was:
Wartość = historia , czy raczej dobry TLD ? ( nie piszcie że to i to bo to oczywiste )
Jeśli już musiałbym wybierać ?
ps. jak oceniacie wyceny tych serwisów?
Bo mi się aż łezka w oku kręci że za domenę rejestrowaną z palca ktoś może dać taką wycenę ( druga ustrzelona z palucha to Techbiz.org )

Jeśli będzie ktoś chciał to wystawie je na licytację w Allegro
I czy ktoś wie czemu w rankingu Alexa dla domeny colony.com.pl jest podana inna strona ???
Niedawno zarejestrowałem kilka domen.
Mają ciekawe i łatwo wpadające w ucho nazwy , ale....
są to domeny typu .org , .com.pl i jedna .biz
Moje pytanie dotyczy ich wartości merytorycznej jeśli część z nich ma historię od 1998 roku , kilka 2001 i dwie 2004r.
W zasadzie posiadają ok 100 backlinków , a jedna z nich ok. 650 .
Pytania:
1. Czy typ domeny tj. org , com.pl , biz znacząco wpływa na wartość domeny zakładając że posiada już jakąś historię ?
2. Czy wydatek rzędu 30 zł na zakup domeny .org z dobrą nazwą i historią od 2001r. (przy założeniu 100 backlinków)
to dobry interes?
Przykładem jest domena colony.com.pl
Kupiłem to coś dzisiaj i zastanawiam się ile może być warta biorąc pod uwagę
swoją historię.
Jest z 2001 roku , i wygląda na to że ma kilka backlinków.Ale niestety jest z grupy subdomen .com.pl
Nie chce mi się wierzyć w wyceny serwisów takich jak livret.org czy bizinformation.org bo strasznie zalatuje łajnem przy tej wycenie .
Dlatego zapytam Was:
Wartość = historia , czy raczej dobry TLD ? ( nie piszcie że to i to bo to oczywiste )
Jeśli już musiałbym wybierać ?
ps. jak oceniacie wyceny tych serwisów?

Bo mi się aż łezka w oku kręci że za domenę rejestrowaną z palca ktoś może dać taką wycenę ( druga ustrzelona z palucha to Techbiz.org )

Jeśli będzie ktoś chciał to wystawie je na licytację w Allegro

I czy ktoś wie czemu w rankingu Alexa dla domeny colony.com.pl jest podana inna strona ???