Ocena wątku:
  • 6 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zrobic Formularz Kontaktowy na stronie ?
(16-05-2010, 18:36)feelshop napisał(a): Witam
Wkleiłem kod z pierwszego posta.
Wygląda tak : http://sem.xpart.pl/kontakt.html
Potrzebuje wiedzieć jak przesunąć białe pola w lewo żeby były na równo z kropkami.
Jak zrobić aby po wysłaniu wiadomości nie pokazywała się nowa karta ta biała tylko np. pod formularzem napisane wysłane.
Witam, przesuniecie bialych pól, jak rowniez jakichkolwiek innych elementow, to zabawa z css. Moge napisac jak to zrobic ale chyba lepiej zalozyc nowy temat w dziale z css.
Funkcjonalnosc polegajaca na napisie wyslane pod formularzem robi sie poprzez uzycia javascriptu( popularny teraz ajax) i kod do tego jest troche dluzszy niz przesuniecie pola jednakze tez moge odpowiedziec ale to w dziale ajax.
(08-05-2010, 23:27)Pedro84 napisał(a): Co to jest?
Kod:
<?php
if (!nick || !password || !temat)

to kawalek kodu w php, gdzie testujemy logiczna wartosc zmiennych nick,password i temat. ! oznacza nieprawda, || oznacza lub, wiec jesli ktoras zmienna jest rowna zeru, to wykonujemy instrukcje.
Odpowiedz
Witam po raz pierwszy na forumSmile

Skorzystalem z powyzszego kodu do formularza na strone i dziala....ale szwankuje w jednym aspekcie, a mianowicie zawsze wysyla na strone potwierdzajaca sukces wysylki wiadomosci, zamiast kierowac na strone bledu.

Przypuszczam, ze sedno problemu tkwi w pierwszej linijcie i nie wychodzeniu z kodu PHP (exit).
Probowalem zmieniac ja na np. empty(nick) itd. i nic. Wydaje mi sie, ze wszystko jest ok, a jednak kod przechodzi do konca i przekierowuje na strone powiadamiajaca o sukcesie wysylkiSad

Maile dochodza zawsze - bez wzgledu na wypelnienie formularza - a wiec warunek nie dziala.

Moze ktos pomoc?Smile Bede bardzo wdzieczny, bo uzeram sie z tematem juz dluzszy czas, a jest to ostatnia cegielka na stroneSad
Pozdrawiam serdecznie,
Jarek

Oto moj kod php:

<?php
if (!nick || !mail || !tresc)
{
header('location: kontakt_blad.html');
exit;
}

$wiadomosc =
"Imie: ".$_POST['nick']."

e- mail: ".$_POST['mail']."

Tresc: ".$_POST['tresc']." ";

$tematyka = "Zapytanie ze strony";

mail ("[email protected]", $tematyka, $wiadomosc );
header('location: kontakt_ok.html');
?>
Odpowiedz
(09-06-2010, 21:56)Jarek79 napisał(a): Witam po raz pierwszy na forumSmile

Skorzystalem z powyzszego kodu do formularza na strone i dziala....ale szwankuje w jednym aspekcie, a mianowicie zawsze wysyla na strone potwierdzajaca sukces wysylki wiadomosci, zamiast kierowac na strone bledu.

Przypuszczam, ze sedno problemu tkwi w pierwszej linijcie i nie wychodzeniu z kodu PHP (exit).
Probowalem zmieniac ja na np. empty(nick) itd. i nic. Wydaje mi sie, ze wszystko jest ok, a jednak kod przechodzi do konca i przekierowuje na strone powiadamiajaca o sukcesie wysylkiSad

Maile dochodza zawsze - bez wzgledu na wypelnienie formularza - a wiec warunek nie dziala.

Moze ktos pomoc?Smile Bede bardzo wdzieczny, bo uzeram sie z tematem juz dluzszy czas, a jest to ostatnia cegielka na stroneSad
Pozdrawiam serdecznie,
Jarek

Oto moj kod php:

<?php
{
header('location: kontakt_blad.html');
exit;
}

$wiadomosc =
"Imie: ".$_POST['nick']."

e- mail: ".$_POST['mail']."

Tresc: ".$_POST['tresc']." ";

$tematyka = "Zapytanie ze strony";

mail ("[email protected]", $tematyka, $wiadomosc );
header('location: kontakt_ok.html');
?>

Pomyśl co za dziwadło masz w kodzie, a na pewno zrozumiesz gdzie masz błąd:
Kod:
Odpowiedz
Pedro, bardzo dziekuje za odzew - myslalem, ze post przejdzie bez echa.

Wlasnie domyslam sie, ze tutaj tkwi blad.
Nie znam w ogole PHP, a kod jest z tego watku i ponoc dziala.
Przed napisaniem poprzedniego posta zaczalem szukac, co oznacza ! i ||.
Znalazlem informacje, ze ! to negacja, a || to alternatywa. Z tego domyslam sie, ze zamiarem autora bylo cos w stylu "jezeli nie ma wartosci nick lub mail lub tresc" - operator ! czyli negacja, czyli nie istnieje, czyli jest puste, nie maSmile Wychodzi wtedy w miare logicznieWink

Jednak skrypt dziala dalej i nie wychodzi (exit).

Znalazlem funkcje "empty" i probowalem (empty(nick) || empty(mail) || empty(tresc) ), ale wyskoczyl blad, a wiec pewnie ta funkcja nie jest do tego.

Aaaaa.....na poczatku pomyslalem, ze slowo "mail" wchodzi w skladnie jezyka i zmienialem na cos innego, ale tez nic.

Nie wiem, dlaczego komus dzialal ten kod, skoro piszesz, ze jest bledny.

Mistrzu, pomocy!Smile
Jarek

(10-06-2010, 00:58)Pedro84 napisał(a): Pomyśl co za dziwadło masz w kodzie, a na pewno zrozumiesz gdzie masz błąd:
Kod:
Odpowiedz
Bo na pewno miał umieszczone zmienne z tablicy $_POST, a nie zwykły tekst, tak jak Ty masz Smile

Boże, żeby każdy tak coś szukał przed pisaniem Smile

Powinno być $_POST['nick'] a nie nick i analogicznie tak samo Smile
Odpowiedz
Ha ha ha......dziala!Smile HurraSmile
Dzieki wielkie za pomoc!Smile
Tak, troche sie nameczylem, szukajac rozwiazania, ale bez znajomosci PHP nigdy bym nie wpadl na to z tym $_POST, chociaz...moglem popatrzec troche nizej na kod. No ale bylo-mineloSmile

Dziwie sie, ze nikt w tym watku nie zglaszal problemu - albo nie testowal strony pod katem blednego wpisania danych, albo... nie wiem coWink Zobacz z ciekawosci na pierwsza strone tego watku - jest tak jak u mnie, tylko wyrzucilem jedna zmienna. Zreszta.... moze szkoda Twojego czasu, jak juz jest po problemieSmile

Jeszcze raz wielkie dzieki!Smile
Pozdrawiam,
Jarek

(11-06-2010, 03:57)Pedro84 napisał(a): Bo na pewno miał umieszczone zmienne z tablicy $_POST, a nie zwykły tekst, tak jak Ty masz Smile

Boże, żeby każdy tak coś szukał przed pisaniem Smile

Powinno być $_POST['nick'] a nie nick i analogicznie tak samo Smile
Odpowiedz
Teoretycznie powinno zadziałać także z !$nick przy włączonym register_globals w php.ini, czego oczywiście nie polecam ze względów bezpieczeństwa.
Odpowiedz
(16-06-2010, 13:17)aleksanderek napisał(a): Teoretycznie powinno zadziałać także z !$nick przy włączonym register_globals w php.ini, czego oczywiście nie polecam ze względów bezpieczeństwa.

Oczywiście, ale !$nick a nie !nick Smile
Odpowiedz
I dlatego napisałem !$nick, zresztą i tak nie ważne bo register_globals zostało oznaczone jako deprecated i zwykle domyślnie jest wyłączone, ale kiedyś tak to się robiło Wink
Odpowiedz
Toungue 
Witam wszystkich!
Mam problem nobo ja tworzę stronę dla pewnej osoby wszystko by było gitara jak bym wiedział jak sie robi formularze trafiłem na tą stronę przypadkiem przeczytałem te wszystkie 6 stron i nic tzn. wszystko robie jak każecie no ale wiadomość nie dochodzi jestem z sieci LAN mam przeglądarkę "mozilla" poczte na o2.
Proszę o pomoc bo nic nie dochodzi.
z góry ThX!. Smile
Odpowiedz