Ocena wątku:
- 0 głosów - średnia: 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Podstawy CSS
|
Liczba postów: 13
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam, chce zacząć pisanie stron ww w xhtml i css. Mam kilka pytań:
1. Czy <div> to tabelka ? jak się ją dzieli ? <ul> <li> to odpowiednik <tr><td> ?
2. Dlaczego niektóre rzeczy piszemy w CSS z kropką na początku albo # albo bez niczego tak jak h1 , od czego to zależy ?
3. Czy nazwa po class i id ma znaczenie, może byc dowolna ?
4. sIFR to standard stosowania czcionek ?
5. czy rozmieszczenie poleceń w dokumencie css ma znaczenie ?
Liczba postów: 1,054
Liczba wątków: 0
Reputacja:
22
1. <div> to blok/box/kontener który jest wyświetlany jako blok (block)
<ul></li></li></ul> to listy... Nie są to żadne odpowiedniki tabeli!
2. Kropka to znak klasy, a hash (#) unikalnego identyfikatora... Pisząc div#cos ... Tworzymy box o unikalnym jego id = cos ... W tedy boks ten nie powinien się powielić. Jeżeli tworzysz coś co się powiela używamy kropki ... Ehhh... Dlaczego piszemy bez tego? A zacząłeś czytać choćby byle jaki kurs?
3. Odpowiedziałem Ci wyżej.
4. Lepiej używać standardowych niż dołączać je w JSie. Wszystko jasne? ;D
5. Nie, ale łatwiej się taki edytuje jeżeli wszystko jest ładnie poukładane.
Liczba postów: 296
Liczba wątków: 1
Reputacja:
9
Do wzorowania się na jakimś gotowym CSS'ie polecam Ci szablon "default" dołączany do świeżo zainstalowanego wordpress'a, jak go zobaczyłem to oniemiałem. To tak apropo układania CSS'a i porządku w nim, no i przepraszam za lekkiego offtopa.
Liczba postów: 852
Liczba wątków: 35
Reputacja:
12
Co do sIFR to jest to jeden ze sposobów na niestandardowe, wygładzone czcionki na stronach. Osobiście wolę cufona http://cufon.shoqolate.com/. Dużo szybciej i prościej jak dla mnie się to obsługuje, a przy tym nie wymaga Flasha  (co dla mnie jest zaletą)
Reputacja:
9
Marcin dobrze prawiszm wg. mnie również Cufon > reszta. @Początkujący, jeżeli mogę to podam linka do swojego bloga, pisałem o tym jakiś czas temu, może to trochę rozjaśni sprawę pkt 4.
http://www.dhofca.ayz.pl/blog/index.php/cufon-wlasna-czcionka-na-twojej-stronie/
Reputacja:
0
02-04-2010, 21:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-04-2010, 22:26 przez Początkujący.)
Dziękuje za odpowiedzi. Do obsługi czcionek wybieram Cufon a blog Dhofca nauczył mnie jak.
Dla mnie CSS jak widać jest nowością, dotychczas używałem tabeli w niej umieszczałem grafikę scr="" a gdy chciałem po niej pisać dodawałem background.
Teraz chciałbym stworzyć najprostszą stronę z użyciem CSS i xHTML. Prosił bym o obszerny, szczegółowy kurs.
Chciałym wiedzieć:
1. jak pisać żeby na wszystkich komputerach wyglądało tak samo słyszałem o flashu przeglądarek i o wymiarach px które są za małe lub za duże.
2. Co zrobić żeby po zastosowaniu <a href=""> zawsze była wartość "margin: 0".
3. Dlaczego <p> a nie kolejne <h>, <p></p> oznaczało kiedyś enter a <br> jeden wiersz niżej teraz nie ma ani jednego ani drugiego a jak jest to w ten sposób pisane <br />
4. Chciałbym nauczyć się komend np. display, overflow, clear, list-style itp.
Reputacja:
9
http://kurs.browsehappy.pl/
Nie mogę Ci nic innego polecić. Odpowiedzią na Twoje pytania jest praktyka i przetestowanie tego wszystkiego samodzielnie. Tak zrozumiesz to najlepiej jak się da. Popiszesz trochę, poznasz strukturę xHTML to odpowiedzi nasuną Ci się same.
Reputacja:
0
Liczba postów: 2,587
Reputacja:
58
Headings (h1, h2, etc) mają ustaloną wysokość linii i odstępy.
Od dołu?
Kod: position:relative;
bottom:XXpx;
Reputacja:
0
Headings to obowiązek, te odstępy są nie do uregulowania ? sIFR to jedyny sposób?
Co do odpowiedzi na moje drugie pytanie, niestety nie działa. Stosuje to zarówno przy obrazku jak i w właściwości <div> i nic. Proszę o sprawdzenie i o opublikowanie.
Jaki sposób na usytuowanie tekstu od lewego boku górnej krawędzi, dawniej w tabelach było to valign="top" a w CSS ?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|
Sponsorzy i przyjaciele
|
|
|