Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podstawy CSS
Witam, chce zacząć pisanie stron ww w xhtml i css. Mam kilka pytań:
1. Czy <div> to tabelka ? jak się ją dzieli ? <ul> <li> to odpowiednik <tr><td> ?

2. Dlaczego niektóre rzeczy piszemy w CSS z kropką na początku albo # albo bez niczego tak jak h1 , od czego to zależy ?

3. Czy nazwa po class i id ma znaczenie, może byc dowolna ?

4. sIFR to standard stosowania czcionek ?

5. czy rozmieszczenie poleceń w dokumencie css ma znaczenie ?
Odpowiedz
1. <div> to blok/box/kontener który jest wyświetlany jako blok (block)
<ul></li></li></ul> to listy... Nie są to żadne odpowiedniki tabeli!

2. Kropka to znak klasy, a hash (#) unikalnego identyfikatora... Pisząc div#cos ... Tworzymy box o unikalnym jego id = cos ... W tedy boks ten nie powinien się powielić. Jeżeli tworzysz coś co się powiela używamy kropki ... Ehhh... Dlaczego piszemy bez tego? A zacząłeś czytać choćby byle jaki kurs?

3. Odpowiedziałem Ci wyżej.

4. Lepiej używać standardowych niż dołączać je w JSie. Wszystko jasne? ;D

5. Nie, ale łatwiej się taki edytuje jeżeli wszystko jest ładnie poukładane.
Odpowiedz
Do wzorowania się na jakimś gotowym CSS'ie polecam Ci szablon "default" dołączany do świeżo zainstalowanego wordpress'a, jak go zobaczyłem to oniemiałem. To tak apropo układania CSS'a i porządku w nim, no i przepraszam za lekkiego offtopa.
Odpowiedz
Co do sIFR to jest to jeden ze sposobów na niestandardowe, wygładzone czcionki na stronach. Osobiście wolę cufona http://cufon.shoqolate.com/. Dużo szybciej i prościej jak dla mnie się to obsługuje, a przy tym nie wymaga Flasha Wink (co dla mnie jest zaletą)
Odpowiedz
Marcin dobrze prawiszm wg. mnie również Cufon > reszta. @Początkujący, jeżeli mogę to podam linka do swojego bloga, pisałem o tym jakiś czas temu, może to trochę rozjaśni sprawę pkt 4.
http://www.dhofca.ayz.pl/blog/index.php/cufon-wlasna-czcionka-na-twojej-stronie/
Odpowiedz
Dziękuje za odpowiedzi. Do obsługi czcionek wybieram Cufon a blog Dhofca nauczył mnie jak.

Dla mnie CSS jak widać jest nowością, dotychczas używałem tabeli w niej umieszczałem grafikę scr="" a gdy chciałem po niej pisać dodawałem background.

Teraz chciałbym stworzyć najprostszą stronę z użyciem CSS i xHTML. Prosił bym o obszerny, szczegółowy kurs.
Chciałym wiedzieć:
1. jak pisać żeby na wszystkich komputerach wyglądało tak samo słyszałem o flashu przeglądarek i o wymiarach px które są za małe lub za duże.
2. Co zrobić żeby po zastosowaniu <a href=""> zawsze była wartość "margin: 0".
3. Dlaczego <p> a nie kolejne <h>, <p></p> oznaczało kiedyś enter a <br> jeden wiersz niżej teraz nie ma ani jednego ani drugiego a jak jest to w ten sposób pisane <br />
4. Chciałbym nauczyć się komend np. display, overflow, clear, list-style itp.
Odpowiedz
http://kurs.browsehappy.pl/
Nie mogę Ci nic innego polecić. Odpowiedzią na Twoje pytania jest praktyka i przetestowanie tego wszystkiego samodzielnie. Tak zrozumiesz to najlepiej jak się da. Popiszesz trochę, poznasz strukturę xHTML to odpowiedzi nasuną Ci się same.
Odpowiedz
Witam ponownie, tworzę pierwsze strony i dwa pytania.

Dlaczego odstęp między <h2> a <h3> i <p> jest taki duży ? Nie używam <br> a odstępy są o jeden enter.

Jak umiejscowić obrazek tak żeby system liczył od dolnej krawędzi px a nie od tekstu ponieważ jak widać w załączonych plikach tekst może zawierać w jednej tabelce różna ilość wierszy tekstu a przycisk czytaj-więcej powinien we wszystkich <div> być na jednej wysokości.

Proszę o odpowiedz.

Załączone pliki
.css   css.css (Rozmiar: 588 bajtów / Pobrań: 3)
.html   index.html (Rozmiar: 1.33 KB / Pobrań: 2)
.jpg   czytaj_wiecej.jpg (Rozmiar: 14.59 KB / Pobrań: 4)
Odpowiedz
Headings (h1, h2, etc) mają ustaloną wysokość linii i odstępy.

Od dołu?
Kod:
position:relative;
bottom:XXpx;
Odpowiedz
Headings to obowiązek, te odstępy są nie do uregulowania ? sIFR to jedyny sposób?

Co do odpowiedzi na moje drugie pytanie, niestety nie działa. Stosuje to zarówno przy obrazku jak i w właściwości <div> i nic. Proszę o sprawdzenie i o opublikowanie.

Jaki sposób na usytuowanie tekstu od lewego boku górnej krawędzi, dawniej w tabelach było to valign="top" a w CSS ?
Odpowiedz