20-02-2010, 22:26
Witam,
Tworzę swoją pierwszą stronę internetową i nie mogę przebrnąć przez stworzenie formularza który poprawnie by wysyłał emaila (brak polskich znaków).
Kod strony na ktorej jest formularz wyglada tak:
Kodowanie
oraz formularz
Kod formularza w pliku php wyglada tak
Polskie znaki na stronie sie wyswietlaja poprawnie ale po wyslaniu formularza dochodzi do mnie email bez polskich znaków. Prosze o pomoc.
Tworzę swoją pierwszą stronę internetową i nie mogę przebrnąć przez stworzenie formularza który poprawnie by wysyłał emaila (brak polskich znaków).
Kod strony na ktorej jest formularz wyglada tak:
Kodowanie
Kod:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
Kod:
<form id="form" action="wyslij.php" method="post" >
<div class="h_f">
<input type="text" name="imie" value="Imię i nazwisko" onfocus="if (this.value == 'Imię i nazwisko') {this.value = '';}" onblur="if (this.value == '') {this.value = 'Imię i nazwisko';}" />
</div>
<div class="h_f"><input type="text" name="email" value="Email" onfocus="if (this.value == 'Email') {this.value = '';}" onblur="if (this.value == '') {this.value = 'Email';}" /> </div>
<div>
<textarea name="tresc" cols="2" onfocus="if (this.value == 'Wiadomość') {this.value = '';}" onblur="if (this.value == '') {this.value = 'Wiadomość';}">Wiadomość</textarea>
</div>
<div><strong style="margin:0 15px 0 0px;">
<input type="submit" value="Wyślij" />
<input type="reset" value="Reset"></strong></div>
</form>
Kod formularza w pliku php wyglada tak
Kod:
<?php
if (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['email'])) {
$message = "Treść wiadomości:\n$_POST[tresc]\nWysłał: $_POST[imie]\ne-mail: $_POST[email]";
$header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>";
@mail("[email protected]","Wiadomość ze strony WWW","$message","$header")
or die('Nie udało się wysłać wiadomości');
echo "<div align=\"center\"><strong>Wiadomość została wysłana poprawnie!</strong></div>";
}
else echo "<span style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza!</span>";
?>
Polskie znaki na stronie sie wyswietlaja poprawnie ale po wyslaniu formularza dochodzi do mnie email bez polskich znaków. Prosze o pomoc.