Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Google][css][pozycjonowanie]
Zastanawia mnie jedna kwestia. Szczerze mówiąc nie specjalnie interesowały mnie bardzo szczegółowe aspekty pozycjonowania, ale obecnie stanąłem przed pewnym dylematem. Otóż...

Tworzę aktualnie serwis dla stosunkowo dużej firmy, która generuje codziennie po kilkanaście - kilkadziesiąt nowych informacji. Mają jednakże na usługach nieco nawiedzonego marketingowca, który wtrąca mi się niemożebnie do pisania kodu, twierdząc uparcie, że Google moje praktyki koderskie banuje i obniża PageRank.

A praktyka jest taka - szablon graficzny, który został mi doręczony jest mocno zaawansowany graficznie i wymaga kilku różnych sztuczek z css'em. Jedną z nich, której muszę użyć kilka razy na stronie, jest podmiana zwykłego tekstu na obrazkowy odpowiednik. Dla przykładu pokazuję jak to się odbywa:
html
Kod:
<h3 id="foo_1"><span>bar</span></h3>
<h3 id="foo_2"><span>bar</span></h3>
...
css
Kod:
span {visibility:hidden;}
#foo1 {width: 1313px; height:1313px; background: url(sciezka/do/podmiany/plik_o_nazwie_podmienianego_elementu.png) no-repeat;)

Kod jest prosty - ukrywam to co w spanie, a jako tło powiększonego elementu zawierającego spana wstawiam obrazek. Olinkowuję normalnie pojemniki zawierające ukryte spany.

Marketingowiec zarzuca mi, że takie praktyki sprawiają, iż Google obniża PR czy wręcz nakłada bany na indeksowanie. Tymczasem z tego co wiem, jeśli Google ma już jakieś anse wobec ukrytego tekstu, to wtedy kiedy:
a) jest go cała masa (a nie pięć słów)
b) jest on odmienny od tego co zawarte jest w widocznej części.

Czy rzeczywiście ukrycie pięciu słów w menu i zastąpienie ich obrazkami to jakieś wykroczenie w mniemaniu Wujka Google? Wyszukał mi on kilkaset tematów, z użyciem których ta konkretna kwestia nie jest dla mnie jednoznacznie rozstrzygalna.

Jeśli ktoś się spotkał z tego typu sprawą będę wdzięczny za kilka słów wyjaśnienia.
"Kod ma być koszerny!" [Obrazek: 106.gif]
Osobiście stosuje text-indent:-9999px; z tego co wiem to całkiem bezpieczna metoda jeśli chodzi o google i dostępność. Jakoś nie mogę w zakładkach poszukać Ci dowodu, a pewnie potrzebujesz, żeby tego Pana naprostować. Może spróbuj poszukać coś przez google w stylu "display:none vs visibility:hidden vs text-indent"
A ja gdzieś widziałem że ludzie od Google odradzali wszelakie formy ukrywania text, z text-indet włącznie. Myślę jednak, że to akurat można zawsze wytłumaczyć o ile zamiast tekstu wyświetlasz grafikę. Userowi wyświetlasz grafikę, a botowi text. Zawsze możesz zapytać na grupie Google dla webmasterów niejakiego Kaspara (człowiek Google). Poza tym zapytaj marketingowca czy jego słowa popiera jakaś praktyka czy tylko pdfy Googla.
Znalazłem Ci jeszcze kilka linków rozjaśniająco-zaciemniających, może coś tam przydatnego wyczytasz:
http://www.seomoz.org/ugc/cloaking-vs-image-replacement-hiding-text-is-not-a-bad-thing
http://www.seomoz.org/blog/css-image-replacements-and-seo
http://www.456bereastreet.com/archive/200510/google_seo_and_using_css_to_hide_text/
i jeszcze to:
http://css-tricks.com/css-image-replacement/
Jak widać wykroczeniem niby jest, choć to żaden cloaking. Ja tam żadnych kar jeszcze nie dostałem za text-indent.
Może pokaż kolesiowi "Pobierz jako Googlebot" z https://www.google.com/webmasters/tools/. Widać <h3>? Widać, jak widać to widać Wink
Myślę, że jak się stosuje tagi zgodnie z przeznaczeniem to Google nie nałoży żadnej kary. W końcu nie ukrywasz czegoś zupełnie tylko userowi, żeby miał lepsze doznania pokazujesz obrazek i tyle.

Wiadomo, że jak przeginasz to zawsze jest duże ryzyko, że coś się stanie. Z mojego doświadczenia wynika, że dopóki nie ktoś nie zgłosi strony poprzez spam report to robot Google nie wykryje problemu, bo on czyta tekst i linki i idzie dalej.
Dziękuję Wam za pomoc - wasze odpowiedzi bardzo mi się przydały. Jestem już po rozmowie z marketingowcem i project-managerem. Powiedziałem swoje, poparłem waszymi opiniami i linkami. Ponieważ rzeczony osobnik na poparcie swojej tezy miał jedynie "czytałem kiedyś...", a project-manager jest myślącym człowiekiem mam zielone światło.

Podsumowując - jakiekolwiek ukrywanie tekstu należy traktować z wielką ostrożnością, ale nie należy się go bać, jeśli tylko efekt ukrycia nie wprowadza użytkownika w błąd i nie jest nagminnie stosowanym rozwiązaniem.

Miłego wieczoru, temat do zamknięcia.
"Kod ma być koszerny!" [Obrazek: 106.gif]