Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CSS - atrybut display
(11-11-2009, 20:45)dziamber napisał(a): Zrób to jakoś po ludzku, np. tak:
kod css
Kod:
#mojalista {
width: 400px;
}
#mojalista ul li {
display: inline;
}
kod html
Kod:
<div id="mojalista">
<ul>
<li>punkt</li>
<li>punkt2</li>
</ul>
</div>

Ktoś tu czegoś nie rozumie - chłopie chodzi mi o to że nie wyświetla się wypunktowanie bo w jednej linii to i mi wyświetla tylko bez wypunktowania ;P Jeszcze jedno powiedzcie mi kiedy stosuje sie display: inline bo nie rozumiem po co to jest jak można bez tego pisać i będzie się wyświetlać wszystko w jednej linii
Odpowiedz
Napisałem dla czego? Bo niektóre elementy mają domyślnie display:block; i musisz je floatować lub ustawiać pozycję... W tedy z pomocą przychodzi display:inline. Czytaj ze zrozumieniem.

A lista nie wyświetla Ci się bo ma się nie wyświetlać Big Grin W tedy automatycznie jest chowana. Jak chcesz ją zrobić daj: padding na lef np. 20 px i nadaj li background.
Odpowiedz
(11-11-2009, 23:56)rodi napisał(a): Napisałem dla czego? Bo niektóre elementy mają domyślnie display:block; i musisz je floatować lub ustawiać pozycję... W tedy z pomocą przychodzi display:inline. Czytaj ze zrozumieniem.

A lista nie wyświetla Ci się bo ma się nie wyświetlać Big Grin W tedy automatycznie jest chowana. Jak chcesz ją zrobić daj: padding na lef np. 20 px i nadaj li background.

A jakie np. elementy mają domyślnie display:block?
Odpowiedz
Na takie pytania odpowiedzą Ci kursy, poczytaj sobie to się dowiesz.
Odpowiedz
(12-11-2009, 01:04)Labsta.com napisał(a): Na takie pytania odpowiedzą Ci kursy, poczytaj sobie to się dowiesz.

Dzięki super moderatorze - myślałem ze forum jest po to żeby wyjaśnić sobie pewne rzeczy ale chyba się pomyliłem
Odpowiedz
Forum ma cie naprowadzic na właściwy trop, a nie jak dziecko prowadzic do celu. Google nie gryzie tylko pomaga.
[Obrazek: 2guxq1i.gif]
Odpowiedz
(12-11-2009, 01:50)dziamber napisał(a): Forum ma cie naprowadzic na właściwy trop, a nie jak dziecko prowadzic do celu. Google nie gryzie tylko pomaga.

Ok ale na to pytanie mógłbyś udzielić odpowiedzi bo szukałem w google i nie mogę znaleźć odpowiedzi na to pytanie
Odpowiedz
Jakbyś poczytał kurs to byś wiedział, właśnie dlatego Cio to wyjaśniłem. A może się mylę? O! a co to? http://kurs.browsehappy.pl/HTML/FormatowanieDokumentu hmm... więc jednak się nie mylę.
Forum nie pomaga tym, którym się nie chce, lecz tym co mają problem... no, chyba, że się mylę.
Odpowiedz
(12-11-2009, 02:12)Labsta.com napisał(a): Jakbyś poczytał kurs to byś wiedział, właśnie dlatego Cio to wyjaśniłem. A może się mylę? O! a co to? http://kurs.browsehappy.pl/HTML/FormatowanieDokumentu hmm... więc jednak się nie mylę.
Forum nie pomaga tym, którym się nie chce, lecz tym co mają problem... no, chyba, że się mylę.

Tę stronkę już widziałem i nie mogę zrozumieć kiedy stosuje się display: inline a kiedy display: block
Odpowiedz
inlinie i block stosuje się wtedy kiedy zmieniasz w CSS zachowanie elementu: blokowy na liniowy lub odwronie. Blokowy domyśnie zajmuje całą szerokość i może mieć wysokość i szerokość, a liniowy zajmuje tyle miejsca ile sam ma szrokości i wysokości. Mówiąc obrazowo:
-elementy liniowe, układa się na lini i tworzą linię (tak jak ten tekst)
-elementy blokowe to klocki - prostokąty
Odpowiedz