Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytanie na temat css
Witam
Jestem poczatkujacym webmasterem
I mam takie pytanko
Lepiej jest poznac na poczatku Calutkiego CSS czy moze zajac sie ogarnieciem calutkiego HTML od a do z. Bo mam biblie heliona 1000 stron html i css.
No i kurde nie wiem co zrobic, bo czasem mnie odsyla do rodzialu z css a ten rozdzial ma ponad 130 stron. (samego CSS!)
Czekamy na rady.
Odpowiedz
Tak na dobrą sprawę to jeśli chesz być webmajstrem to trudno to oddzielić. Na pewno dobrze jest się uczyć w praktyce. Trudno się nauczyć czegoś czytając ksiązkę i niećwicząc.
Często elementy html wynikają z tego co potem chcesz z nimi zrobić w css (powiedzmy jakiś dodatkowy div, jakiś dodatkowy span itd.) Myślę, że to główny powód, przez który ciężko rozdzielić te dwie sprawy.
Robienie prawdziwych projektów nauczy Cię czegoś, sucha teoria się nie utrwali, a i tak nie sprawdzi się w praktyce.

Jeśli nie masz tematów do ćwiczeń, proponuję zapisać się do jakiegoś programu partnerskiego (np. http://pp.zlotemysli.pl) i robić sobie tzw. "ministrony" (sprawdź w google co to takiego). Wtedy tematów Ci nie zabraknie, a dodatkowo może coś zarobisz na książki lub serwer. Zresztą robienie kolejnych pustych stron (bez treści i bez przeznaczenia) niczego Cię nie nauczy i nie zdopinguje do rozwoju, dlatego moim zdaniem to świetny pomysł.

Podsumowując: uczyłbym się HTML i CSS razem.
Odpowiedz
No tak wiadomo trudno to rozdzielić.
A nie chce robić suchych projektów. Z biegiem postępów w czytaniu książki i przenoszeniu tego na ekran komputera chce tworzyć jakieś wiadomo mini stronki.
Kiedyś już miałem do czynienia z HTML ale to w gim. BEZ CSS
Teraz jestem na pierwszym roku informatyki wiec warto sie tym zajac profesjonalnie.
Chyba najpierw przerobie sobie chociaż cześć styli a potem siądę do części poprzednich Smile i tak skutecznie będę pogłębiał swoja wiedzę Smile
Odpowiedz
CSS jako taki szybko zrozumiesz. Wiadomo, że border-right to prawy kontur, a font-size to rozmiar czcionki itd. Problemy pojawią się w praktyce jak IE, pokaże Ci, że nie wie co jest grane. Właśnie wtedy przyda się praktyka.
Dodatkowo proste (i zaawansowane) programy np. KED podpowiadają Ci co wpisać. Przykład wpiszesz: border, a on pokaże ci że trzeba wpisać kolejno: rozmiar, typ, kolor.
Grunt to same podstawy, popularne tagi jak: div, span, ul, li, a itp. Musisz je dobrze rozróżniać i rozumieć + popularne właśiwości CSS jak: width, height, font, background, color, float(ważne choć na początku dziwne) itd. Potem trzeba działać i na bierząco się douczać. Jak już się utrwali, to się okaże, że to było proste, bo to tylko fundament wielkiego budynku Big Grin
Odpowiedz
A ja Ci proponuje ksiazke Erica Meyera o css. Nauczy Cie wszystkiego.
Buzka,
Anita
www.sadurska.com i chyba nic więcej
Odpowiedz