Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosty CMS do zarządzania prostej strony, bez bazy danych
Witajcie,

Mam takie oto pytanie. Mam pocięty do html layout strony. Strona ogólnie będzie zawierała do 5 podstron. Bez żadnych skomplikowanych funkcjonalności, na podstronach głównie tekst, ewentualnie obrazki, embed youtube lub podobne.
Potrzebuję mieć możliwość zarządzania taką stroną z poziomu bardzo prostego CMSa. Bez bazy danych, lekki i zgodny z obecnymi standardami. Dodatkowym atutem będzie nieskomplikowane podpięcie takiej statycznej strony pod CMSa. Mile widziane podobne rozwiązanie na licencji GNU GPL.
Joomla i podobne tego typu CMSy dla opisanej wyżej sytuacji odpadają.
Czy możecie coś polecić sprawdzonego?
Odpowiedz
Sam czegoś takiego szukałem, i niestety idealne rozwiązanie nie istnieje. Każdy CMS, jaki znalazłem, zawierał masę niepotrzebnych dodatków. A to aktualności, a to obsługa kont użytkowników. A ja potrzebowałem tylko prostego CMSa, który umożliwi mi (raczej moim klientom) edycję strony przez przeglądarkę. Zwykła edycja podstron, po zalogowaniu na konto admina.

Jako że nie znalazłem gotowca, a znałem się trochę na programowaniu, wziąłem się za naukę PHP i MySQL, i właśnie jestem w trakcie pisania własnego CMSa. Jest oparty na bazie danych. Umożliwia edycję podstron przez wygodny formularz (coś jak MS WORD), oraz dodawanie/usuwanie zdjęć do galerii. Z nudów zrobiłem też coś takiego jak "notatki" dla admina. W panelu może sobie dodawać notatki, później je przeglądać czy usuwać. Dostęp do nich ma tylko admin.

Może ktoś podsunie mi propozycję, co jeszcze warto dodać do takiego CMSa? Nie interesuje mnie żaden system newsów ani komentarzy, bo to ma służyć do obsługi prostych, firmowych stron www. Strona główna + 3-6 podstron z treścią i zdjęciami. Nic więcej...

Skryptu nie zamierzam udostępniać, bo kosztował mnie kilka tygodni pracy. Zamierzam go sprzedawać klientom jako dodatek do strony Wink Za dodatkową opłatą... Ale jak ktoś chce obejrzeć CMSa, to mogę podać link na PW (ciągle to tylko wersja robocza, dlatego nie pokazuję publicznie jak to wygląda).

Pozdrawiam
Odpowiedz
Mateusz K, hmmm... Sprawny programista takie coś zrobi w hmmm... około jedna godzinę. Smile Ale szczerze? System newsów się przydaje, większość firm chce informować swoich klientów o nowościach w firmie. Możesz dodać także newsletter.
Odpowiedz
W jedną godzinę? Nie przesadzaj, w godzinę to można zrobić skrypt logowania, i kontroli sesji + zabezpieczenie przez przejęciem sesji (sprawdzanie IP) Wink

Kilka tygodni pracy, w sensie "codziennie po trochu", nie poświęcałem temu całych dni. No i "sprawnym programistą" to bym się jeszcze nie nazwał. Dobrze znam XHTML i CSS, ale w PHP dopiero raczkuję...
Odpowiedz