Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
stała część strony
witam
Jestem kompletnym nowicjuszem i bawię się od jakiegoś czasu html-em i css i tam jakieś podstawowe opcje już znam ale dobra do rzeczy, strasznie dręczy mnie sprawa jak zrobić aby pewien obszar strony był stały przy przechodzeniu miedzy podstronami, nie wiem nawet jak to nazwać Smile no to może jeszcze inaczej mam powiedzmy z góry kilka zakładek z rozsuwanym menu i tam wybieram jakąś podstronę i chciałbym przejść do niej bez zmiany w tej górnej części z zakładkami, tylko żeby poniżej się zmieniło tak jak trzeba
proszę bardzo o odpowiedzi bo nie wytrzymam Smile
pozdro
Odpowiedz
Najlepiej jak poznasz podstawy php, żeby robić takie rzeczy. Na początek poczytaj o funkcji include, ona wystraczy.
Odpowiedz
Dokładnie, php bardzo by Ci tu pomogło. Tworzysz sobie wtedy plik który zawiera tylko ten fragment strony, który ma być stały. Następnie w miejscu gdzie miał się normalnie znajdować 'stały' element wklejasz taki kod:
Kod:
<?php include("tekst.php"); ?>
Zamiast tekst.php podajesz oczywiście wcześniej utworzony plik. Jeśli w pliku tekst.php będzie taki kod:
Kod:
<p>To akapit dołączony funkcją include</p>
a dołączymy go w ten sposób:
Kod:
<html>
</head>
<title>test include</title>

</head>
<body>
<p>Pierwszy akapit</p>

<?php include("tekst.php"); ?>
</body>
</html>
to źródło po załadowaniu strony powinno wyglądać tak:
Kod:
<html>
</head>
<title>test include</title>

</head>
<body>
<p>Pierwszy akapit</p>

<p>To akapit dołączony funkcją include</p>
</body>
</html>

Mam nadzieję, że wszystko dość jasno wyjaśniłem. Pozdrawiam.
[Obrazek: beznazwy1hf.png]
Roll or die!
Odpowiedz