Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Pracowanie w plikach przez stronę. - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Pracowanie w plikach przez stronę. (/thread-pracowanie-w-plikach-przez-strone)

Pracowanie w plikach przez stronę. - Krzyzan - 21-09-2012

Witam użytkowników forum Tongue
Dzisiaj przychodzę do was ze sprawą dotyczącą edycji plików przez stronę.
O co mi chodzi?
Chciałbym przez stronę edytować jakiś dany plik tekstowy który jest na całkiem innym serwerze niż strona tzn. chciałbym aby w polu pokazało zawartość tego pliku ja sb dopiszę co chcę i zapisze go i tyle.
Jakie języki potrzebuję oprócz oczywiście HTML'a Big Grin
Jakiś mały przykład bym poprosił Smile
I od razu spytam jak mogę sb ustawić hasło do panelu, że przed wejściem będzie trzeba wpisać hasło bo inaczej zero reakcji Big Grin
Z góry wielkie dzięki.

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - camelrafal - 21-09-2012

musisz zapoznać sie z php.
funkcjami curl oraz file_put_contents
a co do logowania to najprosciej skorzystac z autoryzacji w htaccess jezeli nie korzystasz z zadnego cmsa

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - mateo - 21-09-2012

Albo zainteresować się jakimś CMS'em. Jeżeli chodzi, o edycję np. tekstu na stronie a nie całej witryny, lepiej oprzeć to o bazę danych niż, wprowadzać zmiany bezpośrednio w pliku.

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - Krzyzan - 21-09-2012

Że baza jest lepsza to wiem Big Grin ale niestety potrzebuję sb zrobić panel do zarządzania plikami Tongue
A macie jakiś poradnik bądź jakiś kurs/książkę w której będą zawarte te funkcje?

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - mateo - 21-09-2012

Najlepszym poradnikiem jest manual php.

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - kmd - 23-09-2012

Krzyzan, to nie takie proste jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Przeciętny programista PHP napisze sobie to wszystko o czym mówisz, w maksymalnie 10 minut. Ale mam tu na myśli osobę znającą PHP. Po Twoich wypowiedziach widzę, że raczej nie orientujesz się w tym temacie. Do logowania potrzebny Tobie system autoryzacji, jakikolwiek, może być oparty o .htaccess, o JavaScript, o sam PHP, czy też PHP z wykorzystaniem bazy danych. Rozwiązań jest bez liku, ale każde z nich ma wspólny mianownik - musisz znać coś więcej niż tylko HTML. Prowadzi to też do sytuacji, w której nie jesteśmy Tobie w stanie dać podpowiedzi czy nawet skopiować funkcjonalny kod, bo najprawdopodobniej i tak go nie zrozumiesz i będziesz zadawał więcej związanych z podesłanym rozwiązaniem.

RE: Pracowanie w plikach przez stronę. - Krzyzan - 24-09-2012

Niestety ale już nieaktualne Tongue
Rejestrację znalazłem przerobiłem deko po swojemu a edycję plików napisałem sam i stwierdzam, ze to było proste Big Grin Może wiedzy jeszcze wielkiej nie mam ale mam chęci przez co nawet jak będę miał gotowca ja rozkminię jak ten kod działa co do czego jest.