Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
od zera do webmastera - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: od zera do webmastera (/thread-od-zera-do-webmastera)

od zera do webmastera - Radian - 13-09-2012

Witam, chciał bym abyście podzielili się ze swoją historią, bądź planami dalszego rozwoju.

Od czego należy zacząć się uczyć, jakie są kolejne etapy i na którym z nich co umieliście, bądź jakie umiejętności zamierzacie posiąść na danym etapie nauki.

Wszyscy się zgodzimy że pierwszy z nich to HTML i CSS

Następnie strukturalne programowanie w PHP + bazy danych (tutaj zdania mogą być podzielone czy od razu nie zacząć OOP) - ja zatrzymałem sie na tym etapie, tzn powoli zaczynam oop ale jak na razie POWOLI.

Powiedzcie mi prosze czy po przejściu na oop zacząć może czytać/uczyć się o modelu mvc czy może przejść do zenda lub symfony ?

Oraz jakie macie zdanie o doctrine i PDO. Który powinno się wybrać ?

RE: od zera do webmastera - Radian - 18-09-2012

Wiem, nie powinienem pisać posta od razu pod swoim tematem, ale zależy mi na tym aby temat był na górze gdyż potrzebuje waszej opinii... czy warto uczyć się wzorca mvc i na nim zacząć działać, czy może za jego pomocą aby było prawidłowo... czy może lepiej zacząć od razu uczyć się symfony bądź zend ?

RE: od zera do webmastera - Pedro84 - 18-09-2012

Cytat:Powiedzcie mi prosze czy po przejściu na oop zacząć może czytać/uczyć się o modelu mvc czy może przejść do zenda lub symfony ?
Poczytać radzę najpierw Smile Mylisz pojęcia wzorca projektowego, z modelem i frameworkiem. Symfony korzysta z wzroca MCV (puriści twierdzą, że MVP). Poza tym, MVC jest tylko jednym z wielu wzroców dostępnych w programowaniu. Najpierw poczytaj podstawy OO, potem właśnie weź się za wzorce i... koduj. Ile wlezie.

Cytat:Oraz jakie macie zdanie o doctrine i PDO. Który powinno się wybrać ?
Błąd numer 2. PDO to interfejs, Doctrina to nazwa grupy bilbiotek (które swoją drogą rozszerzają PDO). Programista PDO znać musi, Doctrine już niekoniecznie.

RE: od zera do webmastera - Radian - 18-09-2012

Aha Pedro więc... gdy ogarnę już dobrze (bo podstawy kumam o oop) wtedy najlepiej najlpierw coś zacząć kumać z mvc co na pewno ułatwi później ogarnięcie frameworków.
Co do PDO i Doctrine, nie ma wyjścia, najpierw PDO co jest wymagane a później można jeszcze dodatkowo nauczyć się Doctrine.

RE: od zera do webmastera - Pedro84 - 18-09-2012

Dokładnie. PDO znać musisz, nie ma bata. Tak samo jak pracę z mysql_* czy mysqli_*.

Najpierw podstawy OOP, potem frameworki (oczywiście możesz się uczyć na FW, wszystko zależy od tego jakie podstawy masz). Inne wzorce to też podstawa.