![]() |
Przeniesienie strony internetowej. - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Prowadzenie serwisu i promocja (https://www.webmastertalk.pl/forum-prowadzenie-serwisu-i-promocja) +--- Dział: Hosting, serwery wirtualne (https://www.webmastertalk.pl/forum-hosting-serwery-wirtualne) +--- Wątek: Przeniesienie strony internetowej. (/thread-przeniesienie-strony-internetowej) |
Przeniesienie strony internetowej. - kingu80 - 20-07-2012 Witam Serdecznie. Jestem w dość podbramkowej sytuacji, nie wiem za bardzo jak z niej wybrnąć, liczę na Waszą pomoc. Opiszę dokładnie całą sytuację. Otóż posiadam stronę internetową, jest to strona firmowa, wraz z mailingiem. Stronę robiła pewna firma + miała podpisaną umowę na zapewnienie serwera i administrację stroną. Firma nie wiem, upadła, przestała istnieć, nie wiem co się z nią dzieje. Generalnie od marca 2012r przestali przysyłać faktury, przestali się zajmować kompletnie stroną. Telefony mają powyłączane, maile nie dochodzą, wysyłane pisma drogą listową 0 wracają. Od razu na wstępnie zaznaczę żebyście nie posądzili mnie że skoro firma XXX robiła stronę to mają do niej prawa a ja chcę ją bezprawnie skopiować. Nie, firma XXX wszelkie prawa autorskie, własnościowe przeniosła na nas (do wglądu oczywiście posiadam umowę z której to bardzo jasno wynika). Także mamy pełne prawa do strony internetowej i do ich plików. Niestety firma XXX nie dała nam plików tej strony na płycie tylko umieścili je na serwerze. Gdyby to była jeszcze usługa hostingowa to firma w której była by ona wykupiona przeniosła by nam tą stronę bez najmniejszego problemu. Sęk w tym że firma XXX ma wykupiony serwer dedykowany a firma w której jest on dzierżawiony nie ma do niego żadnego dostępu a wszelkie próby złamania hasła przez nich są możliwe ale są nielegalne i bez nakazu sądu tego nie zrobią. Sprawa jest dość nagląca ponieważ firma XXX nie przedłużyła z firmą hostingową umowy na dzierżawę serwera i 18 sierpnia nasza strona która kosztowała naprawdę grube pieniądze bo ponad 10k, zniknie na stałe z sieci i przepadnie bezpowrotnie. Teraz chciałem Was prosić o pomoc, radę, czy jest jakaś możliwość ab tą stronę jednak jakoś odzyskać? Nie siedzę aż tak bardzo w temacie adminki dlatego nie bardzo się orientuję. Dodam jeszcze że cała strona oparta jest na systemie zarządzania treścią CMS, MODx, do którego mamy hasło, możemy stroną uaktualniać, zmieniać, jak to w CMSie. Dostępu do serwera absolutnie nie mamy i nie możemy tam nic zrobić. Będę ogromnie wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam. RE: Przeniesienie strony internetowej. - Pedro84 - 21-07-2012 Trochę natłuc trzeba: płacicie za stronę 10 tyś pln nie posiadając kopii plików ani dostępu do serwera, kopii zapasowych? Sorry, ale to frajerstwo i głupota pierwszej wody. Co my Ci tutaj mamy powiedzieć? Macie miesiąc na odzyskanie swojej własności. Przede wszystkim, w porę się obudziliście. Takie sprawy to się załatwia przez prawnika - nikt nie będzie próbował nawet dostać się do serwera firmy trzeciej, bo można za to nieźle po dupie dostać. Macie umową? Przekazanie praw majątkowych? Idź do papugi, zapłać te 300 zł i powie Ci co robić. Przedsądowe wezwanie, potem pozew, jedna bądź dwie rozprawy i macie nakaz sądowy, z którym możecie iść do firmy hostingowej. Ale oni też będą się zasłaniać. Jak się uda, pozew o ewentualne odszkodowanie i niewywiązanie się z umowy - wszystko od niej zależy - jeśli jest do JDG to może właściciel ładnie popłynąć. Ludzka naiwność chyba nie przestanie mnie zaskakiwać. Jakby nie było, powodzenia. PS. Mając dostęp do panelu admina ModX dostęp do serwera macie, tylko trzeba by się trochę nakombinować. |