Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Problem z odsunieciem menu - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Problem z odsunieciem menu (/thread-problem-z-odsunieciem-menu)

Strony: 1 2

Problem z odsunieciem menu - hudy85 - 14-07-2012

RE: Problem z odsunieciem menu - hudy85 - 14-07-2012

Wlasnie chodzi mi o to, zeby nie uzywac pozycjonowania tego typu, skoro div znajduje sie w div'ie, wewnetrzny powinien odsuwac sie od tego, w ktorym sie znajduje, a odsuwa oba, moje pytanie, dlaczego?

RE: Problem z odsunieciem menu - Kartofelek - 14-07-2012

Było! ;]

Margines rodzica = margines dziecka jeżeli robic nie ma clearfixa lub overflow:hidden
Rozwiązanie:
- albo dajesz overflow:hidden rodzicowi (ale to nie zawsze zda egzamin - np jak masz wewnątrz selekty które się rozwiają)
- albo dodasz klasę clearfix (najlepsze rozwiązanie) - patrz google co to css clearfix
- albo użyjesz pozycjonowania absolutnego/relatywnego. Też dobre rozwiązanie, bo się odnosisz do rodzica który wtedy dostaje koniecznie relatywne

RE: Problem z odsunieciem menu - hudy85 - 15-07-2012

(15-07-2012, 01:00)kornell napisał(a):
(14-07-2012, 23:34)Kartofelek napisał(a): ...

- albo użyjesz pozycjonowania absolutnego/relatywnego. Też dobre rozwiązanie, bo się odnosisz do rodzica który wtedy dostaje koniecznie relatywne

Ja to pokazałem w praktycznym przykładzie, ale koleś ewidentnie nie załapał...

Zwyczajnie nie chce mi się juz klepać o tych rodzicach i dzieciach, a i tak position:relative oraz absolute to najlepsze cross-browser rozwiązanie.

Chyba koles zalapal, ale dal Ci do zrozumienia, ze nie chce korzystac z tego pozycjonowania, bo to wcale najlepszym rozwiazaniem nie jest.

W kazdym razie dzieki za odpowiedz.

Chociazby dlatego, ze trzeba ustawic szerokosc i wysokosc na sztywno.

RE: Problem z odsunieciem menu - Kartofelek - 15-07-2012

na sztywno? przecież w pozycjonowaniu możesz korzystać z tych samych miar co w marginesach

(15-07-2012, 03:45)kornell napisał(a): mam rozumieć że nie umiesz napisac płynnego szablonu (fluid layout) z pozycjonowaniem absolutnym?

tak, nie umiem napisac takiego szablonu, poniewaz nie kuje html`a od 15lat, dlatego zadaje pytania, zeby sie dowiedziec co z tym moge zrobic, a nie czytac wymadrzania.
Tym bardziej, ze kazdy mowi inaczej.

RE: Problem z odsunieciem menu - Kartofelek - 15-07-2012

Bo sztywnego nie napiszesz. ALE możesz w nim wykorzystać absolutne do pozycjonowania elementów wewnątrz tych płynnych.
Element absolutny jest pozycjonowany względem relatywnego rodzica, a jak tego rodzica ułozysz to już inna rzecz.

wiem wiem, chodzi mi glownie o to, zeby divy dopasowaly sie do tekstu, a gdzies na forum powiedzieli mi, ze przy pozycjonowaniu absolutnym i relatywnym sie nie da. No i dziwi mnie fakt jak juz wspomnialem, ze ten margnes odsuwa dziecko od matki, jesli matce damy spacje, kropke, badz jakikolwiek inny znak/tekst, natomiast bez tego, odsuwa i matke.
Swoja droga, dziekuje Ci dobry czlowieku, za normalnosc i checi :]

RE: Problem z odsunieciem menu - hieroshima - 15-07-2012

OT:

Kornel, czy Ty nie umiesz pomóc komukolwiek bez wymądrzania się? Sory za OT, ale kurde człowieku czytam ostatnio to forum i każdy twój post. Wywyższasz się, jakbyś projektował strony od 20 lat i był autorem wielu wpisów na smashingmagazine. Jesteś na forum od niedawna, sam miałeś idiotyczne i głupie problemy i jakoś nikt się nie wymądrzał. Nikt Ci przecież nie każe siedzieć na forum i pomagać. Jak nie chcesz to tego nie rób. Bo to tak wygląda jakby CI ktoś kazał tu siedzieć i na siłę pomagać. Chciałbym jeszcze na koniec abyś pokazał mi twoje strony zbudowane na zasadzie fluid layout oraz responsible design bo defacto do tego fluid layout się odnosi. Nie chce, żebyś odebrał to jako jakąś złośliwość z mojej strony, tylko jako subiektywną ocenę widza z zewnątrz.