Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Dynamiczne ustalanie wielkości diva - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: Dynamiczne ustalanie wielkości diva (/thread-dynamiczne-ustalanie-wielko%C5%9Bci-diva)

Dynamiczne ustalanie wielkości diva - muchmorek - 14-06-2012

Witam,
kolejny raz podparty już do ściany zgłaszam się do Was z prośbą o radę. Otóż chcę pobrać rozmiar okna - wysokość diva o id header i ustalić każdego diva o klasie miniature na wielkość równą

(okno-header)/3

div ten ma być kwadratem, dlatego też width również będzie miała identyczny wymiar.

Kod:
<script>
            $(document).ready(function() {
                $('.miniature').height($(window).height()-$("#header").height());  
            });
        </script>

Kod:
.miniature {
    width: auto;
    height: auto;
    display: inline-block;
    font-size: 0px;
    background-size: cover;
    -webkit-transition: all .2s ease-in-out;
    -moz-transition:    all .2s ease-in-out;
    -ms-transition:     all .2s ease-in-out;
    -o-transition:      all .2s ease-in-out;
    transition:         all .2s ease-in-out;
}

#header {
    width: 100%;
    bottom: 0px;
    height: 70px;
    background-color: #000;
    position: fixed;
    z-index: 2000;
}

Any idea? Smile

RE: Dynamiczne ustalanie wielkości diva - Kartofelek - 14-06-2012

Kod:
var space = $(window).height()-$("#header").height();
$('.miniature').height(space);

RE: Dynamiczne ustalanie wielkości diva - Kartofelek - 14-06-2012

Z rozpędu pisałem :]

RE: Dynamiczne ustalanie wielkości diva - muchmorek - 16-06-2012

Poprawiłem kod i problem tkwił w tym że nie do końca doczytałem dokumentację w której jasno jest określone że za pomocą .height nie mogę ustalać wysokości niczego, a jedynie ją odczytywać Smile.

Kod:
<script>
            $(document).ready(function() {
                var wheight = parseInt(($(window).height()-$("#header").height()) / 3);
                    $('.miniature').css({height:wheight,width:wheight});  
            });

$(window).resize(function() {
                var wheight = parseInt(($(window).height()-$("#header").height()) / 3);
                    $('.miniature').css({height:wheight,width:wheight});  
            });
</script>

Wrzucam dla potomnych jakby się komuś przydało, ale przy okazji mam też pytania, czy macie jakiś pomysł jak "ogarnąć" ten kod? bo w gruncie rzeczy dwa razy napisane jest dokładnie to samo tylko dla dwóch różnych "wydarzeń", a nie jestem na tyle wkręcony jeszcze w jQ, aby wiedzieć jak minimalizować ilosc kodu Smile.

RE: Dynamiczne ustalanie wielkości diva - camelrafal - 16-06-2012