Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
MO word - możliwość wykorzystania - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: MO word - możliwość wykorzystania (/thread-mo-word-mozliwo%C5%9Bc-wykorzystania)

MO word - możliwość wykorzystania - joker - 29-05-2012

Witam,
osoba dla której robie stronę chce aby dało się z niej sciągnąć wzór umowy w pliku word, chciałbym wiedzieć czy mogę taki plik umieścić bez żadnych opłat i pozwoleń, czy będzie to naruszało prawo
( w przypadkach: 1.gdy mam oryginalnego offica 2."pożyczonego"Tongue )
Jakiego innego (darmowego) ewentualnie edytora mogę użyć aby internauci mogli ściągać pliki tekstowe i aby było to zgodne z obowiązującymi przepisami? Jak to wygląda w praktyce?
Będę wdzięczny za każdą odpowiedź : )

RE: MO word - możliwość wykorzystania - nst - 30-05-2012

Możesz umieszczać pliki .doc bez najmniejszego problemu. Jeśli masz kradzionego Worda to:
1. Nie masz się czym chwalić,
2. Czy kradzionym programem też robisz stronę?

p.s.
Czemu nie w pdf?

RE: MO word - możliwość wykorzystania - joker - 30-05-2012

Offica mialem z całym oprogramowaniem przy zakupie komputera, póżniej coś niedziałało i program został wymieniony na inną wersję (raczej oryginalną), ale wolałem się upewnić na wszelki wypadek. Niechciałbym mieć jakichś nieprzyjemności w razie gdyby ktoś miał to sprawdzić (jeśli jest taka możliwość), więc napisałem tutaj :p

Jeśli chodzi o program do pisania stron z którego korzystam to jest na licencji freeware więc chyba problemu z tym niebędzie.
Pdf? faktycznie nie pomyślałem, pewnie dlatego ze dostałem plik w wordzie i tak mi zostało.

RE: MO word - możliwość wykorzystania - Radian - 30-05-2012

Nie każdy ma office więc lepiej dawać pdf, jakoś lepiej to wygląda.

RE: MO word - możliwość wykorzystania - Pedro84 - 30-05-2012

Jeśli chcesz coś wrzucić na stronę, to lepiej użyć formatów bezpiecznych (np. PDF).

RE: MO word - możliwość wykorzystania - joker - 31-05-2012

(30-05-2012, 20:33)Pedro84 napisał(a): Jeśli chcesz coś wrzucić na stronę, to lepiej użyć formatów bezpiecznych (np. PDF).

Bezpiecznych w jakim sensie?

RE: MO word - możliwość wykorzystania - Radian - 31-05-2012

Ludzie lepiej reagują na PDF, więcej osób to otworzy, teraz przeglądarki same nawet otwierają pdf bez ściągania.

RE: MO word - możliwość wykorzystania - Pedro84 - 31-05-2012

(31-05-2012, 18:20)joker napisał(a): Bezpiecznych w jakim sensie?
Takich, które nie wymagają instalacji oprogramowania komercyjnego.

RE: MO word - możliwość wykorzystania - saivot - 31-05-2012

Ja również polecam format .pdf na stronę internetową.

RE: MO word - możliwość wykorzystania - joker - 01-06-2012

No to ok, takie argumenty wystarczą : )
Dzięki wielkie.