![]() |
UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! (/thread-upload-plik%C3%B3w-download-plik%C3%B3w) |
UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - GeoAce5 - 28-05-2012 Hej ![]() Mam sobie stronkę, jestem tam system rejesracji i newsów. Chcę zrobić, żeby każdy użytkownik mógł wysłać jakiś plik na serwer, i potem te jego pliki się wyświetlały w zakładce "Moje pliki" Chcę także, żeby obok tych moich plików, był link download tego pliku. Czyli wchodzi się na strone, klika się download itp.. Jakiś gotowy skrypt może ? lub coś innego proszę ![]() RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - camelrafal - 29-05-2012 brak słów... RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - GeoAce5 - 29-05-2012 Czyli skrypt uploadu plików np. uploadify, ale nie mam pojęcia jak przypisać do użytkownika jego pliki ^^ RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Marys - 29-05-2012 Jak Ci się nie chce pisać to raczej będzie ciężko coś takiego wyszukać. Trzeba jakoś byłoby złączyć użytkownika z plikiem w bazie np. poprzez nazwę pliku lub ścieżkę. RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Radian - 29-05-2012 Najprościej przez katalogi, tworzony był by katalog o id użytkownika lub nazwie i wewnątrz pliki należały by do owego użytkownika... ale takie coś najlepiej samemu pisać bo nie znajdziesz idealnego skryptu pod twoje wymogi. RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Pedro84 - 29-05-2012 (29-05-2012, 01:08)GeoAce5 napisał(a): Czyli skrypt uploadu plików np. uploadify, ale nie mam pojęcia jak przypisać do użytkownika jego pliki ^^Normalnie. Pewnie coś przechowujesz w sesji, Uploadify ma własny skrypt uploadu w PHP. Dodatkowo, możesz sobie informacje o plkach przechowywać w bazie danych. RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - GeoAce5 - 29-05-2012 Nie za bardzo wiem jak to się za to zabrać. Mam bazęmysql z użytkownikami. Opisał ktoś by krótko jak to zrobić ? RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Radian - 29-05-2012 Tak, przy wysyłaniu pliku na serwer odczytał byś nazwe pliku i taką samą nazwe zapisał w bazie w kolumnie "nazwa_pliku" a obok w kolumnie "id_uzytkownika" dał byś ID użytkowanika który aktualnie jest zalogowany i go wysyła. Przy tym rozwiązaniu miał byś wszystko w bazie danych, tzn informacje jaki plik do kogo należy Lub, przy wysyłaniu pliku na serwer sprawdzał by czy istnieje katalog o nazwie takiej samej jak id użytkownika który owy plik wysyła, jeśli istnieje taki katalog to wrzuć do niego plik, jeśli katalog nie istnieje to niech taki stworzy i do niego wrzuci plik. W ten sposób każdy użytkownik miał by swój katalog a w nim pliki które wrzucił RE: UPLOAD PLIKÓW/DOWNLOAD PLIKÓW! - Pedro84 - 30-05-2012 (29-05-2012, 18:25)GeoAce5 napisał(a): Nie za bardzo wiem jak to się za to zabrać. Mam bazęmysql z użytkownikami.Google.pl => php mysql upload - miliony wyników ![]() |