Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Dziwny problem z tabelą - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych)
+--- Wątek: Dziwny problem z tabelą (/thread-dziwny-problem-z-tabela)

Dziwny problem z tabelą - lomek - 25-05-2012

Witam, mam taki problem, łącze się z bazą danych, wybieram bazę - tu pełen sukces. Chcę prostym poleceniem wypisać dane z tabeli.
Kod PHP:
$id mysql_query("SELECT * FROM kategorie") or die('Błąd zapytania');
echo 
$num2=mysql_numrows($id);
echo 
mysql_error();
while(
$wiersz mysql_fetch_row($id))
        {
        echo 
$wiersz[0];echo $wiersz[1];echo $wiersz[2];echo $wiersz[3];

} 
I tu niespodzianka, nie dostaję nic (num2=0) żadnego błędu też nie otrzymałem.
Myślę więc że tabela na chłopski rozum pusta. Więc trzaskam

Kod PHP:
SELECT count(*) FROM kategorie 

i dostaję wynik 10. Czyli coś tam siedzi. Wykonuję więc SHOW TABLES FROM baza i SHOW fileds i dostaję dobrą nazwę tabeli oraz kolumn w niej. Moje pytanie sprowadza się więc do tego dlaczego nie otrzymuję żadnych danych z zapytania? Dodam że baza była przeniesiona na inny hosting.

RE: Dziwny problem z tabelą - Radian - 25-05-2012

Spróbuj dać cokolwiek w pętli while np. echo "1";
$wiersz[0] zamiast tego spróbuj wpisać $wiersz[0]['nazwa_kolumny']; oraz $wiersz[1]['nazwa_kolumny'];

RE: Dziwny problem z tabelą - lomek - 25-05-2012

OK dałem echo 1 i nie wyświetla nic czyli do pętli nie wchodzi (bo nie ma z czym mysql_fetch_row jest pewnie puste), poza tym zminiłem tabelę
Kod PHP:
select from admin 
i wszystko ładnie jest wyświetlane, problem jest tylko z tą jedną tabelą, dla mnie całkowicie sytuacja niezrozumiała

RE: Dziwny problem z tabelą - Bucky - 25-05-2012

echo $num2=mysql_num_rows($id);

RE: Dziwny problem z tabelą - lomek - 25-05-2012

(25-05-2012, 22:21)Bucky napisał(a): echo $num2=mysql_num_rows($id);

Chodzi o to co ma zmienna num2? jeśli tak to 0

RE: Dziwny problem z tabelą - Kartofelek - 26-05-2012

chodziło mu o brak _ w twoim kodzie (mysql_num_rows)

RE: Dziwny problem z tabelą - lomek - 26-05-2012

(26-05-2012, 01:04)Kartofelek napisał(a): chodziło mu o brak _ w twoim kodzie (mysql_num_rows)

OK poprawione ale nadal 0

RE: Dziwny problem z tabelą - Kartofelek - 26-05-2012

a w php my admin masz dobrze? W sensie czy nie sygnalizuje ci jakiś błędów odnośnie tabeli?
Próbowałeś też z mysql_fetch_array? Wygodniejsze jest o wiele.

RE: Dziwny problem z tabelą - lomek - 26-05-2012

W adminie żadnych błędów nie mam, fetch array próbowałem nic to nie daję, oczywiście też próbuję wtedy wypisać jako echo $wiersz[0], ale nie ma to kompletnie sensu bo przecież mysql_num_rows daje 0, czyli nic nie ma do wypisywania.