![]() |
[HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) (/thread-html-css-powstaje-pusta-przestrzen-blad-pozycjonowania) |
[HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - Gosucherry - 16-05-2012 Witam, mam pewien problem. Otóż tworzę stronkę którą testuję pod Google Chrome, lecz musi być ona prawidłowo odtwarzana również na Firefox'ie. Mój problem polega na tym, że gdy Google Chrome dobrze interpretuje pozycjonowanie strony, to Firefox, z dołu strony, pod całym content'em, poza wszystkimi divami, chyba nawet po </html> z tego co zauważyłem "badając elementy" poprzez firefoxa pozostawia jeszcze ogromny zapas pustego miejsca ( da się przewijać po prostu stronę w dół ) pomimo, że niczego tam nie ma, oprócz zapętlonego tła. Nie więc co powoduje takie zjawisko. Kodu strony niestety nie mogę podać, ponieważ jest to materiał konkursowy. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. RE: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - camelrafal - 16-05-2012 0,o nie boj sie nikt ci nie ukradnie tutaj jest pełno specjalistów od www także wątpie żeby któryś chciał ukraść twoją stronę www... a co do rozwiazania problemu to przyczyn może być wiele najłatwiej sprawdzić który element rozciąga twoją stronę w firefoxie z menu narzędzia wybierz "dla twórców witryn" -> "zbadaj" potem najedz na tą część strony która jest pusta u dołu ekranu i po prawej stronie u dołu wcisnij guzik HTML teraz na dole zobaczysz który element powoduje problem jak już bedziesz miał ten element to zobacz w swoim CSS co jest źle może za duża wysokość height? RE: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - szym - 16-05-2012 wróżka.pl tam możesz się udać ze swoim problemem jeśli nie chcesz podać kodu. Tu z fusów nikt nie wróży... RE: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - Gosucherry - 17-05-2012 Czy istnieje możliwość wypozycjonowania obrazka bez używania diva ? Rozgryzłem mój problem, teraz brakuje mi remedium. Problem polega na tym, że wstawiam dość długie obrazki ( boki contentu, które są cieniami w jpg, bo obydwóch stronach wycentrowanego "ciała właściwego" stronki ) i pozycjonowałem je za pomocą diva z position:relative;, lecz Firefox interpretuje ,że ich pozycja jest tam gdzie była bez pozycjonowania, dlatego tak rozciąga stronę ( myśli ,że dalej tam są, choć wyświetla je w prawidłowym miejscu ). Teraz pytanie - jest możliwość ustawienia obrazków bez diva ? Albo nadanie im takiej właściwości, że nie kolidują z innymi materiałami na stronie ? A może inna metoda ? RE: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - camelrafal - 17-05-2012 jeżeli ta strona ma być na konkurs to kiepsko to widze no ale cóż jeżeli chodzi o długie obrazki to lepiej jak zrobisz krótki czyli wysoki na 1px obrazek o szerokości twojej strony(ciała właściwego) + cień(2xszerokość cienia) i wstawisz jako tło strony(background-image) chyba że strona ma zmieniać szerokość dynamicznie albo dodaj do diva w którym przechowujesz zawartość strony box-shadow? RE: [HTML+CSS] Powstaje pusta przestrzeń ( błąd pozycjonowania ? ) - Gosucherry - 17-05-2012 Takie rozwiązanie nie załatwia sprawy w żadnym stopniu, będzie działało tylko przy określonej rozdzielczości strony, problemem jest też to, że tło jest szare, wyśrodkowany jest div koloru białego, i on ma byc otoczony tym cieniem bo bokach ( stopka zawiera swój cień ). Jednak doskonałym rozwiązaniem jest użycie box-shadow. To rozwiązało problem. Dziękuję za pomoc ![]() |