Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony (/thread-tekst-przesuniety-do-lewej-w-tabeli-na-%C5%9Brodku-strony)

Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Feniks01 - 28-03-2012

Witam,

Jak zrobić tabelę na środku strony (bez obramowania) tak, aby tekst w niej zawarty był przesunięty do lewej strony?

Mam tutaj na myśli HTML.

W tekście, mam na myśli, że w tym tekście mam zawarte linki (1), tekst o dwóch rozmiarach (2 i 3) oraz pewną grafikę, która u mnie wyświetla się jako tło - jest to button taki co przesuwa się wraz z tekstem, a właściwie jest to kawałek grafiki, który wyświetla się pod linkiem do innej strony, co właściwie razem tworzy button.

Jest to mala strona, bardzo prosta. Sam tekst z obrazkiem w tle i tym co opisałem wyżej. Do tego powinienem zaznaczyć, że zawiera wiele błędów, a właściwe mam tutaj na myśli jest nie dość zbyt zoptymalizowana pod względem ilości kodów w kodzie strony i np. nie ma gwarancji, że jakiś kod nie jest napisany dwa razy mimo, że wystarczyło by tylko raz, no i jakiś kod jest napisany w dziwniejszy sposób, mimo, że można by było w normalniejszy.

W każdym bądź razie wszystko się wyświetla prawidłowo i właściwie chciałbym tylko odpowiedź na moje powyższe (u góry, to pierwsze Tongue ) pytanie Tongue

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Heyek - 28-03-2012

Jeśli masz podpięty plik CSS do HTML to musisz całą zawartość strony zamknąć taką "klamrą" div'em i w pliku css w tym divie dodać takie parametry:
margin-left: auto;
margin-right: auto;

Przykład:
HTML:
<div id="strona">
zawartosc strony
</div>

CSS:
#strona{
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}

Jeśli nie masz podpiętego pliku CSS to w <body> dodaj coś takiego:

<body style="margin-left: auto; margin-right: auto;">
zawartosc strony
</body>

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Feniks01 - 28-03-2012

Zastanawiałem się, czy wystawić cały kod.

Jednak prześlę tylko ten fragment:

<body link="white" vlink="white" alink="white" bgcolor="04181c" style="margin-left: auto; margin-right: auto; margin: 0; padding: 0; width: 100%; height: 100%; overflow: hidden">

Nic się nie zmienia. Nie mam pliku CSS. Wszystko robię w jednym pliku HTML.

Ewentualnie mogę przesłać cały kod, aby można było go obejrzeć. Jednak zależy mi tylko na tym żeby tekst był przesuwany do lewej, przy jednoczesnym umieszczeniu go na środku strony.

Napiszcie co zrobić. Mogę przesłać kod, albo nie wysyłać, w każdym badź razie na razie mi to nie działa.

Może coś źle robię.

Pozdrawiam.

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Heyek - 28-03-2012

Jeśli w body masz margin: 0; to, to jest "ważniejsze" niż margin-left/right. Tzn. wyżej postawione w hierarchii (jeśli jest samo margin to margin-left/right nie będzie działało).

Masz też wrzucone width: 100%;, oznacza to, że masz ustawioną szerokość strony na całą szerokość przeglądarki. Musisz zdefiniować jakąś szerokość, bo nawet jeśli ustawisz dobrze marginesy to nie będą one działały. Ustaw np. width: 980px;

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Kartofelek - 28-03-2012

Zgoła ścisłości:
margin-left nie jest ważniejszy w hierarchii. Margin:0 jest po prostu później w kodzie.
Same właściwości nie mają hierarchii, to selektory mają.

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Feniks01 - 28-03-2012

Hej Big Grin

Piszę od razu, na szybko na gorąco Smile

Wszystko działa.

Ustawiłem width: 1000px i usunąłem ; margin: 0

Teraz wszystko śmiga jak należy.

Dzięki chłopaki.

Plusiki lecą.

A właściwie podziękowania tylko dla Heyek'a. Plusik leci.

RE: Tekst przesunięty do lewej w tabeli na środku strony - Bucky - 29-03-2012

Z tego co widzę to chyba nie doleciał Smile