![]() |
Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania (/thread-deklaracja-kodowanie-styl-linkow-3-proste-pytania) Strony:
1
2
|
Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - fate - 27-03-2012 Witam Pare podstawowych pytań proszę nie kpić: AD1 Czy taka deklaracja jest na obecne czasy ok uzywam xhtml chyba 1.1 tego najnowszego: Kod: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" AD2 Miałem kodowanie iso...-2 ale zmienilem na: Kod: <head> ..nie wiem czy dobrze: uzywam PSPad on mi chyba koduje w UTF, uzywam php i javascript, strona bedzie po polsku i po angielsku bez cudów. Czy nie bedzie konfliktow? obecnie wyswietlaja mi sie jakies cyrki a wczesniej tez chyba ni8e wszedzie byly polskie ale zazwyczaj uzywalem konwertera na koniec ogonki97 czy to bedzie kompatybilne czy robic inaczej? Jak nalezy postepowac prawidlowo i ktore kodowanie wybrac i czy mozna zmieniac w trakcie? Jakie sa obecnie trendy jak jest uniwersalnie? I czy da sie i jak zeby polskie znaki wyswietlaly mi sie od razu tak jak napisze w edytorze tak na stronce? Czy kazda podstrona powinna miec deklaracje bo narazie zadna nie ma? AD3 Czy taki kod w Headzie jest prawidlowy i dzisiejszy: Kod: <style type="text/css"> Podziekowania za zainteresowanie Pozdrawiam KG RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kartofelek - 28-03-2012 http://stuff.contrast.ie/talks/newwebtech2010/ RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kamyk - 06-04-2012 Witam może i ja się podepnę pod temat, słuchajcie mam mały problem, może mi ktoś dać wskazówkę jak mam wystylizować menu w css tak, by w każdym z linków był inny obrazek i po najechaniu myszką zmieniał się ? KOD HTML: <div id="menu"> <ul> <li><a href="start.html"></a></li> </ul> </div> <div id="menu"> <ul> <li><a href="uslugi.html"></a></li> </ul> </div> <div id="menu"> <ul> <li><a href="monitoring.html"></a></li> </ul> </div> <div id="menu"> <ul> <li><a href="klienci.html"></a></li> </ul> </div> <div id="menu"> <ul> <li><a href="pomoc.html"></a></li> </ul> </div> <div id="menu"> <ul> <li><a href="kontakt.html"></a></li> </ul> </div> KOD CSS: #menu { width:128px; height:90px; float:left; margin-left:auto; margin-right:auto; } ul, ul li { display: block; list-style: none; margin: 0px; padding: 0px; } ul { float: left; background-color: #8B2527; padding: 0px 0 0px 0px; border: 0px solid #000; } ul li { float: left; } ul a:link, ul a:visited { text-decoration: none; display: block; font-weight: bold; background: url(; color: #000000; padding: 10px 30px; border-right: 0px solid #fff; border-right: 0px solid #fff; } ul a:hover { background-color: #8C0015; background:url...; } RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - hieroshima - 06-04-2012 każdej liście musisz dać osobną np. klasę i tą klasę stylować, albo użyć pseudoklasy css3 np. nth-of-type(x). A obrazki proponuję podmieniać za pomocą techniki css spirte RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kamyk - 06-04-2012 Jestem bardzo początkującym webmasterem możesz mi dać jakiś przykład... odnosząc się do mojego poprzedniego postu z kodem :> wiem jak się klasy do znaczników dodaje, z tym nie mam problemu ale nie wiem właśnie jak postąpić z menu;/ tak właśnie myślałem, że będzie klasami ale heh nie mogę nigdzie znaleźć jakiegoś przykładu ;/z góry dziękuje za wyrozumiałość ![]() RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - hieroshima - 06-04-2012 <li class="menu1">Menu 1</li> <li class="menu2">Menu 2</li> <li class="menu3">Menu 3</li> ....... i w cssie stylujesz background dla każdej klasy .menu1 {background: url('../image1.jpg'); } .menu2 {background: url('../image2.jpg'); } .menu3 {background: url('../image3.jpg'); } możesz to też zrobić tak jak pisałem używając pseudoklasy, ale wyjdzie prawie na to samo tyle tylko, że nie będzie tyle klas css ul li:nth-child(1) {background: url('../image1.jpg'); } ul li:nth-child(2) {background: url('../image2.jpg'); } ul li:nth-child(3) {background: url('../image3.jpg'); } RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kamyk - 07-04-2012 hmm problem nie został do końca rozwiązany, tak jak już wspomniałem, chodzi mi o to by link miał stylizację obrazka A a po najechaniu myszką wyświetlał się obrazek B ![]() RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Moody - 07-04-2012 To co kolega przedstawił wyżej to jest stylizacja listy,a nie linków ![]() A wydaje mi się, że ty właśnie potrzebujesz stylizacji linków (sam tego słowa użyłeś). Dlatego wystarczy, że ostylujesz sobie dany link, a jeśli chcesz mieć jeszcze po najechaniu myszką na niego inny obrazek to musisz dodać do stylu :hover i wtedy podajesz background-image i tam obrazek B RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kamyk - 07-04-2012 sytyację mam dokładnie taką, mam 6 linków w sumie więc jest 12 obrazków i teraz w każdym linku jest inny obrazek, teraz chce by po najechaniu na link z obrazkiem A pokazywał się B, po najechaniu linka z obrazkiem C pokazywał się obrazek D itd, możesz mi podpowiedzieć jak tego dokonać opieracjąc się na podanym wyżej kodzie ? z postu 4 RE: Deklaracja - Kodowanie - Styl linkow - 3 proste pytania - Kamyk - 07-04-2012 Pewnie mnie moderator weźmie za uszy za post pod postem, dziękuję panowie za pomoc, problem już został rozwiązany ![]() ![]() |