![]() |
sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza (/thread-sprawdzanie-w-pliku-czy-string-sie-powtarza) |
sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - eremen - 19-02-2012 mam kod generujący 50 haseł i zapisujący je do pliku jeden pod drugim: Kod: for ($s=0; $s<50; $s++){ chciałbym udoskonalić go tak aby nie pozwalał na tworzenie dwóch takich samych haseł w pliku ktoś mi doradził żebym to zrobił za pomocą pętli w pętli ale nie bardzo mam pojęcie jak to zrobić. Czy mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ale naprawdę "łopatologicznie" bo z php dopiero zaczynam, albo podać swój sposób na zrobienie tego? ![]() RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - Pedro84 - 20-02-2012 RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - eremen - 20-02-2012 a jeśli zastosuję tą funkcję i np. będzie powtarzało się jakies hasło to samo zostanie zastąpione innym czyli nadal będzie 50? Czy 49 (- to jedno które się powtórzyło)? RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - Pedro84 - 20-02-2012 Zwróci tylko unikalne. Jeśli chcesz sobie zastąpić, to po prostu dorób sobie zwykłego ifa sprawdzającego liczbę indeksów w tablicy przed i po czysczeniu. RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - eremen - 20-02-2012 Kod: for ($s=0; $s<50; $s++){ RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - Pedro84 - 20-02-2012 1. Najpierw generujesz sobie kody 2. Zapisujesz do tablicy 3. Przejeżdżasz array_unique() Kod: $kody = array(); // tu sobie pobierasz czy to z pliku czy jak tam chcesz A najlepiej to sobie ten skrypt generowanie przerób tak, żeby generował Ci unikalne kody. RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - eremen - 20-02-2012 no ok, zrobiłem takie coś (zrobiłem heh... znalazłem w necie ![]() Kod: for ($s=0; $s<50; $s++){ haha zrobiłem tak i działa ![]() Kod: for ($s=0; $s<50; $s++){ RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - marcin006 - 20-02-2012 Nie lepiej było by zamienić pętle for na np while i po losowaniu sprawdzić czy w tablicy nie istnieje żądana wartość, jeżeli nie dodajesz, zwiększasz jakiś licznik i jedziesz dalej, jeżeli istnieje olewasz i jedziesz dalej aż do osiągnięcia wartości licznika równej ilości wygenerowanych haseł...? RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - Pedro84 - 20-02-2012 (20-02-2012, 02:13)marcin006 napisał(a): Nie lepiej było by zamienić pętle for na np while i po losowaniu sprawdzić czy w tablicy nie istnieje żądana wartość, jeżeli nie dodajesz, zwiększasz jakiś licznik i jedziesz dalej, jeżeli istnieje olewasz i jedziesz dalej aż do osiągnięcia wartości licznika równej ilości wygenerowanych haseł...?Najlepiej to by było zrobić tak jak we wcześniejszym poście napisałem: generować unikalne znaki i dla pewności przejeżdżać array_unique(), potem ewentualnie dodać nowe generowane, jeśli były jakieś duplikaty. RE: sprawdzanie w pliku czy string się powtarza - eremen - 20-02-2012 to co proponujesz ma sens i jest na pewno lepsze niż to co sam skleciłem ale długo musiał bym się z tym babrać żeby zrobić... a mam jeszcze parę innych wytycznych dotyczących hasła i wgl całej tej sondy ;] |