Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Idea jest - wiedzy brak - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Wylęgarnia projektów (https://www.webmastertalk.pl/forum-wylegarnia-projektow)
+--- Wątek: Idea jest - wiedzy brak (/thread-idea-jest-wiedzy-brak)

Strony: 1 2

Idea jest - wiedzy brak - Batoniczny - 11-02-2012

Witam,

Wraz z przyjacielem jesteśmy zapaleńcami muzyki. Pomysł, który zrodził się w naszych głowach dotyczy muzyki, a głównie tej gitarowej. Nie mamy jednak jakiejkolwiek wiedzy na temat, jak taki portal stworzyć.

Początkowo zastanawialiśmy się nad WP, później nad joomlą. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi, czy któryś z wyżej wymienionych silników jest w stanie zapewnić nam to czego oczekujemy:
- Slider - element przewijający najnowsze wpisy z różnych kategorii
- Okno wglądu w najnowsze wpisy z forum (które będzie działać równolegle)
- Okna pokazujące losowo wybrany artykuł z jednej kategorii
- Okno/Pasek newsów - wyświetlający krótkie, najświeższe wiadomości
- Możliwość tworzenia podstron (tego nie daje WP?)
- Górne menu (schemat działania: Kategoria -> podkategorie 1 -> podkategorie 2)
- Strefy reklamowe

Tak jak pytałem wcześniej - jeśli jest jakiś silnik, który w pełni może zaspokoić, to jaki? Jeśli nie - jak poradzić sobie z problemem? Zlecić zaprojektowanie strony - jeśli tak, to w jakich granicach kształtują się koszty?

RE: Idea jest - wiedzy brak - Ancik - 11-02-2012

Witaj,

Zarówno joomla jak i WP dają takie możliwości przy implementacji pluginów. Jeżeli nie masz żadnej wiedzy w zakresie projektowania / kodowania i obsługi powyższych CMS'ów, to najprostszym rozwiązaniem będzie to komuś zlecić. Co do kosztów to ciężko powiedzieć. Umieść oferte zlecenia w jakimś portalu dla freelancerów i czekaj na wyceny Smile

RE: Idea jest - wiedzy brak - Heyek - 11-02-2012

Witam, najlepszym i darmowym rozwiązaniem jakie tutaj widzę, jest joomla. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz te wszystkie moduły i komponenty tutaj: http://extensions.joomla.org/ , a darmowy szablon w googlach. Wystarczy jeszcze wykupić sobie hosting i domenę np. na www.nazwa.pl.

Jeśli wam się uda i będzie zainteresowanie stroną, to można zatrudnić jakiegoś webmastera, ale na początek nie ma sensu.

Ja wszystkie moje projekty buduję na joomli. Chętnie pomogę, poradzę i podzielę się moją wiedzą. Jak byś czegoś potrzebował napisz do mnie Wink mail: [email protected]

RE: Idea jest - wiedzy brak - Batoniczny - 11-02-2012

Dzięki za odpowiedzi.

Co do umiejętności obsługi, to można powiedzieć, że zarówno WP jak i joomla opanowałem na podstawowym poziomie. Bardziej skomplikowane rzeczy zajmują mi dużo czasu i nie zawsze są skuteczne.
Jeżeli chodzi o hosting, to już mamy... na początek 5GB, chyba powinno wystarczyć. Domena również wykupiona, ale nic się nie dzieje właśnie z powodu kwestii technicznych.
Co do joomli - rozglądałem się za jakimiś darmowymi szablonami, które by nam odpowiadały, ale niestety nie znalazłem żadnego. Czy w takim wypadku konieczne jest znalezienie kogoś do stworzenia takiego szablonu, czy też można dowolny szablon, za pomocą wyżej (przez Heyek'a) wymienionych modułów i komponentów dopasować sobie pod własne potrzeby?

Mam jeszcze jedno pytanie. Mianowicie chodzi mi o grafikę. Rozumiem, że w takim projekcie nie jest już to tak prosta sprawa polegająca na "wybierz->kliknij OK" jak np w bloggerze. Szata graficzna musi zostać przygotowana przez specjalistę?

Komponenty i moduły znalezione w internecie nie zapewnią Ci "muzycznego" wyglądu. One zazwyczaj się przygotowywane tak aby pasowały pod każdą stronę. Taka sama sytuacja jest przy szablonach. Jeśli nie znajdziesz gotowca który będzie ci wizualnie odpowiadał musisz sam go przerobić za pomocą php i css. Nie jest to tak proste jak na blogherze.

Jeśli nie znajdziesz nic odpowiedniego to możesz mieć mały problem. Na pewno nie zdobędziesz wiedzy i umiejętności w ciągu kilku dni wystarczającej do zbudowania autorskiego szablonu. Pierwsza strona nie musi być wystrzałowa więc proponuję poświęcić więcej czasu na poszukanie darmowych, gorszych szablonów niż płacić za profesjonalny design.

Jak pisałem wyżej, mogę pomóc. Na pewno nie zbuduję dla was całego, autorskiego szablonu, ale mogę coś poradzić, podpowiedzieć kilka komend, stworzyć jakąś grafikę i tp.

RE: Idea jest - wiedzy brak - Ancik - 11-02-2012

Cytat:Pierwsza strona nie musi być wystrzałowa więc proponuję poświęcić więcej czasu na poszukanie darmowych, gorszych szablonów niż płacić za profesjonalny design.

Pomysłodawcy są chyba bardziej zapaleńcami muzyki niż webdesignu, więc zapewne wielu szablonów robić nie będą. Chodzi o to, żeby strona była konkretna na początku, a nie zrobić chłam, potem w miarę wzrostu doświadczenia go uaktualniać Smile.

Chyba, że źle zrozumiałem autora Tongue

PS.
Cytat:Wystarczy jeszcze wykupić sobie hosting i domenę np. na http://www.nazwa.pl.

Tylko nie nazwa.pl...

Ancik korzystam z usług nazwy od bardzo dawna i jeszcze nie miałem z nimi żadnych problemów. Zawsze odpowiadali na moje pytania i spełniali moje prośby. Nie mam do nich zastrzeżeń i myślę, że są godni polecenia.

RE: Idea jest - wiedzy brak - Batoniczny - 11-02-2012

Domenę mamy wykupioną na nazwie, ale serwery mamy prywatne.

Co do szablonów właśnie. Nasze plany są ogromne, a poprzeczka wysoko zawieszona. Dlatego "fuszerka" na starcie nie wchodzi w grę i stąd te wszystkie pytania Smile Stąd również pytanie o prawdopodobny koszt, bo przyznam, że z nimi również się liczymy, z tym, że niestety budżet jest ograniczony... Sad

RE: Idea jest - wiedzy brak - Ancik - 12-02-2012

Nie mówię, że olewają, tylko mają wysokie ceny przedłużenia domen.

RE: Idea jest - wiedzy brak - Heyek - 12-02-2012

Batoniczny co do budżetu, ja swoje projekty zaczynałem z zerowym budżetem. Jeden z nich osiągnął naprawdę duży sukces. Mieliśmy sponsora i tp.

Jeśli będziecie mieli fajną stronę, miłą atmosferę i tp. to na bank wam się uda Wink Ludzie szukają takich miejsc.