Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
pierwsza stronka - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: pierwsza stronka (/thread-pierwsza-stronka)

Strony: 1 2

pierwsza stronka - xanteri - 05-02-2012

Witam, uczę się HTML, CSS oraz JS i PHP. Jednak nie mam pomysłu jak to wykorzystać. Mianowicie jaką zrobić swoją pierwszą stronę? Blog, jakaś informacyjna. Poprostu nie wiem. Jaka była wasza pierwsza strona www?

RE: pierwsza stronka - Ancik - 06-02-2012

Jakoś to tak wychodzi, że z reguły każdy zaczyna ostatnio od portfolio... ale dobrze że nie idziesz tym tropem Wink Na początek machnij coś prostego. Znajdź jakiś darmowy szablon, potnij go i zakoduj. Na pewno coś przychodzi ci do głowy.

RE: pierwsza stronka - xanteri - 06-02-2012

czyli rozumiem, że pierwszą stronę mogę zrobić np o programowaniu (tym się interesuję) albo np o grach itp. Ale domyślam się, że nie interesować się póki co popularnością tej strony, nie inwestować w pozycjonowanie itp itd? Narazie patrzeć na prawidłowość kodu itd? A muszę brać jakiś szablon? Nie lepiej zrobić jakiś szablon od podstaw? Jedynie co pobrać z innych szablonów jakieś ciekawe grafiki. A jaka była twoja pierwsza stronka www?

edit:
Swoją drogą fajnie by było zrobić taki temacik, coś w stylu: "Pierwsze kroki webmastera" i np opisać tam jakie są pierwsze kroki webmastera. Czyli np stworzenie layout. Pocięcie grafiki (opisać co to znaczy, bo nie każdy początkujący może to wiedzieć) itp itd. Bo dużo ludzi uczy się kodu (HTML, CSS, JS, PHP), ale co dalej? Znam składnie, ale nie wiem co mam robić. Wiem, że podobnie jest z programowaniem. Nauczyłem się C++ i JAVA (ale samej składni języka) i co dalej? Nie wiedziałem za co się zabrać. Znalazłem podobny temat (do tego co proponuje) i już wiedziałem co mogę dalej robić (sockety itp itd). Co o tym myślisz?

RE: pierwsza stronka - Pedro84 - 06-02-2012

@xanteri - Składnia to nic, do nauczenia w jeden wieczór.

Grafikę tworzy grafik, a nie "webmaster".

Pytasz co dalej? Utrwalasz wiedzę. W ogóle to trochę bez sensu ten temat, bo piszesz, że coś znasz, a jednak wydaje mi się, że nie, skoro takie pytania zadajesz...

RE: pierwsza stronka - xanteri - 06-02-2012

Ja zadałem tylko pytanie jaka była wasza pierwsza strona, bo powiem szczerze że nie mam zbytnio pomysłu na swoją w życiu pierwszą stronkę. W zasadzie nie pytam się co dalej tylko mówię, że fajnie by było zrobić taki temat dla osób, które naprawdę nie wiedzą co mają robić. Wiem, że dalej trzeba utrwalać wiedzę, a najlepiej się to robi poprzez praktykę. Ale jeżeli chodzi o programowanie to było mi łatwiej, bo pierwszy program napisałem w c++ (program który wyszukiwał w tekście zadane słowo lub zdanie i zamieniał na to co chciałem) bo był mi taki potrzebny (co prawda na jeden raz, ale byłem bogatszy o doświadczenie). A w przypadku stron WWW nie wiem na jaki temat pierwszą stronkę zrobić. To czy coś umiem czy nie okaże się jak pokaże wam swoją pierwszą stronkę.

RE: pierwsza stronka - Pedro84 - 06-02-2012

Dobrze, to zrób o gospodarce Irańskiej w czasach rewolucji islamskiej, pasi? Wink

Zrób taką, jaka Cię interesuje.

RE: pierwsza stronka - Ancik - 06-02-2012

Jak to mówisz, że nie wiesz co masz robić. To brzmi tak jakbyś już wszystko wiedział i nie miał co robić dalej Big Grin Wiadomo, że pierwsze projekty są treningowe i raczej żadnych poważnych planów z nimi nie wiąż. Jeżeli nie jesteś grafikiem, to odpuść sobie klejenie szablonów i znajdź jakieś gotowce (średnio lub mniej zaawansowane i działaj). Poszperaj w internecie... tuts+, smashing magazine, webdesignerwall, webdesignerdepot itp. itd. Na pewno znajdziesz coś do roboty Smile

RE: pierwsza stronka - Kartofelek - 06-02-2012

Zrób o kotach. Chwytliwy temat. Albo o cyckach i kotach.

RE: pierwsza stronka - nico7 - 13-02-2012

Dobry jesteś, uczysz się html php etc. a nie wiesz o czym zrobić stronę... Ewentualnie możesz próbować robić strony dla kogoś, na zlecenia - wtedy nie będziesz miał problemu..

RE: pierwsza stronka - Heyek - 13-02-2012

Ja proponuję wymyślić sobie jakiś rozbudowany projekt i go regularnie rozbudować. Dzięki temu będziesz napotykał nowe problemy.