Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Problem z przełączaniem podstron - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Problem z przełączaniem podstron (/thread-problem-z-przelaczaniem-podstron)

Problem z przełączaniem podstron - guda - 03-02-2012

Witam, mam pytanie.

Wgrałam stronę na serwer. Jednak mam problem z pod-stronami. Wpisując adres strony otwiera się strona główna, klikając na inną pod-stronę np. 'Dla klientów', pod-strona ta się ładnie załącza. Jednak, jeżeli chciałabym wtedy ponownie przełączyć na jakąkolwiek inną pod-stronę lub powrócić do strony głównej to już nic się nie dzieje, nie reaguje.
Będę wdzięczna za pomoc. Ponieważ siedzę już nad tym kilkanaście godzin.

Pozdrawiam
Karolina

RE: Problem z przełączaniem podstron - Pedro84 - 03-02-2012

Może link?

RE: Problem z przełączaniem podstron - Ancik - 03-02-2012

Dodaj do odnośników na podstronach odpowiednie linki, które mają prowadzić do innych podstron. Tak jak zrobiłaś to na stronie głównej.

RE: Problem z przełączaniem podstron - guda - 03-02-2012

Nie wiem czy dobrze rozumuje... W każdej z podstron mam takie same linki do podstron, czy muszę je zmienić, w zależności od tego na jakiej podstronie jestem? Chyba moja logika coś szwankuje... Proszę pomóżcie

<li><a href="index.html">O nas</a>|</li>
<li><a href="dla_kandydatow/kandydat.html.html" name="kandydat">Dla kandydata</a>|</li>
<li><a href="dla_klientow/klient.html.html" name="klient">Dla klienta</a>|</li>
<li><a href="inne/inne.html.html" name="inne">Inne</a>|</li>
<li><a href="kontakt/kontakt.html.html" name="kontakt">Kontakt</a></li>

RE: Problem z przełączaniem podstron - Ancik - 03-02-2012

Nie rób dla każdej podstrony osobnego folderu. Wszystkie trzymasz w jednym miejscu, czyli index.html, kandydat.html, klient.html, inne.html i kontakt.html <- wszystkie w tym samym folderze, czyli głównym katalogu ze stroną (tam gdzie masz obecnie index.html).
Kod:
<ul>
<li><a href="index.html">O nas</a></li>
<li><a href="kandydat.html">Dla kandydata</a></li>
<li><a href="klient.html">Dla klienta</a></li>
<li><a href="inne.html">Inne</a></li>
<li><a href="kontakt.html">Kontakt</a></li>
</ul>
I ten sam kod wklejasz teraz do każdej podstrony. Obecnie nie działa ci to dlatego, że każdą podstronę masz w innym katalogu, a co za tym idzie, masz źle podane ścieżki do podstron (kiedy znajdujesz się w podstronie np. klient, ścieżka powinna wyglądać tak:
Kod:
<a href=".../inne/inne.html">Inne</a>

Dlatego, że najpierw musisz cofnąć się (wyjść z katalogu w którym się znajdujesz i wejść do następnego).

Mam dobry dzień, więc ci to wszystko jasno rozpisałem. Mam nadzieje, że już rozumiesz. Jeżeli nie, to radzę przerobić jakieś podstawowe kursy.

Powodzenia.

RE: Problem z przełączaniem podstron - guda - 03-02-2012

Dziękuję Ci serdecznie. Teraz wszystko działa jak należy Smile
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc.