![]() |
Z JS do PHP przez AJAX - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Z JS do PHP przez AJAX (/thread-z-js-do-php-przez-ajax) Strony:
1
2
|
Z JS do PHP przez AJAX - sooper - 20-01-2012 Witam, stworzyłem sobie taki oto skrypt. HTML Kod PHP: <html> PHP Kod PHP: <?php Problem w tym, że zamiast Cytat:<input type="text" name="nm" id="nm" /><br />muszę mieć Cytat:<div id="nm">wartosc_wygenerowana_przez_js</div> Pytanie: Czy przy pomocy AJAX'a uda mi się odczytać wartość z DIV'a a następnie przesłać ją do PHP ?? RE: Z JS do PHP przez AJAX - szym - 20-01-2012 Kod: $('#nm').html(); Kod: <script type="text/javascript"><!-- RE: Z JS do PHP przez AJAX - sooper - 20-01-2012 ok, a jak teraz przesłać tę pobraną wartość przez ajax'a do php ?? ![]() RE: Z JS do PHP przez AJAX - Pedro84 - 20-01-2012 (20-01-2012, 02:46)sooper napisał(a): ok, a jak teraz przesłać tę pobraną wartość przez ajax'a do php ??Przecież masz przesyłanie AJAXem w powyższym przykładzie... RE: Z JS do PHP przez AJAX - sooper - 20-01-2012 Pedro84 zgadza się, jednak zamiast wartości z diva skrypt nic nie przesyła i pojawia się 'Invalid data' :| Powinno być " Hy (wartość z div)" Siedzę nad tym cały dzień i nie mogę dojść co jest nie tak ehhh... RE: Z JS do PHP przez AJAX - szym - 20-01-2012 Nie zauważyłem jednej ważnej rzeczy: Kod PHP: <body> Jeśli wysyłasz zawartość przez ajax to nie możesz tak definiować <from> bo formularz zostaje wysłany normalnie. Daj np. Kod PHP: <form id="crs" onsubmit = "return false;"> RE: Z JS do PHP przez AJAX - sooper - 20-01-2012 Ogólnie dzięki za pomoc ![]() Może napiszę do czego dążę. Załóżmy że mam formularz logowania, taki jak jest na tym forum. Składa się on z 2 inputów ( Nazwa oraz hasło użytkownika) Kod PHP: <input type="text" name="nazwa" id="nazwa" /> Chciałbym do tego formularza dodać diva, gdzie jego wartość będzie generowana przez JS (generowanie mam już zrobione) Kod PHP: <div name="test" id="test>{WARTOŚĆ Z JS}</div> i na końcu wysłać wszystko submitem Kod PHP: <input type="submit" value="submit" /> Po stronie php wartości z inputów odczytamy za pomocą $_POST[] Jak odczytać wartość DIVA ?? RE: Z JS do PHP przez AJAX - szym - 20-01-2012 Ale co ma być w tym DIV umieszczone? Coś niewidocznego dla użytkownika? Jeśli tak to robisz to za pomocą Kod PHP: <input type="hidden" name="nazwa" value="nm" /> Kod PHP: $.ajax({ RE: Z JS do PHP przez AJAX - sooper - 20-01-2012 W chwili obecnej mam ukrytego input'a, ale istnieją sposoby aby takiego input'a zrobić widocznym i zmienić wartość. Chodzi mi o coś takiego: ![]() Wartość 12335... jest wygenerowana przez JS. i znajduje się w div'ie Oczywiście nie musi być w AJAX, ale nie wiem czy inaczej się da to przesłać :| //poprawione zdjęcie RE: Z JS do PHP przez AJAX - szym - 20-01-2012 popraw zdjęcie bo nie działa. |