![]() |
Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) (/thread-jak-unieruchomic-logo-i-jak-wykonac-taki-format-podstrony-top-tre%C5%9Bc-stopka) Strony:
1
2
|
Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - puma - 09-01-2012 RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - hotsauce007 - 10-01-2012 Na wstępie przepraszam, ale nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, ale jak zobaczyłem templatkę to aż musiałem się zarejestrować. Niestety muszę zwrócić ci uwagę na ważne według mnie rzeczy: skryptowana js'em i cieniowana trzcionka nie ukazuje się dobrze pod starszym Internet Explorerem. fajnie wygląda ale sam to przerabiałem i doszedłem do wniosku, że lepiej jest aby wszyscy widzieli stronę tak samo. po drugie H1 nie powinieneś wykorzystywać do tytułów newsów, H1 powinno zawierać opis treści strony, może być takie samo jak title tag, a nawet kiedyś czytałem opinię że POWINNO być takie samo. H2 wykorzystuj do opisania kategorii (czyli np pokazujesz że tu zaczynają się newsy). H3 i H4 możesz wykorzystywać do opisywania tytułów newsów (nagłówków). Podobno złota zasada to maksymalnie 1x H1, 1xH2. Nie używaj H1 i H2 na dole strony, H1 to najważniejszy nagłówek na twojej stronie (nie bez powodu ma 1 jako liczbę a nie 123) i nie powinien się potarzać. Tak samo jak wykorzystałeś H5, po czym znów powtarzasz H1 i H2. Optymalnie jest zachować ciągłość od góry w kodzie H1 - H2 - H3 - H4 - H5, jak raz wstawisz H3 to za nią nie powinieneś dawać już H2. Wiem, że to brzmi dziwnie i inaczej. Wymaga też poprawek w kodzie i przyzwyczajenia się do nowych rzeczy, a czasami dostosowania layoutu pod "H" ale widzę, że odkąd zacząłem się tego trzymać moje stronki są pozytywniej odbierane przez google ![]() Co do reszty kodu to nie mam zarzutów ![]() I sry dla forumowiczów za to że mój pierwszy post to zaraz marudzenie ![]() RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - puma - 10-01-2012 Strona jest kierowana do wąskiego grona użytkowników (Ferrari to tylko tymczasowe obrazki i nie będzie miało związku z treścią i tematem strony) i większość z nich zdaje sobie sprawę,że trzeba aktualizować przeglądarki.Na najnowszych FF,Opera i IE9 wszystko chodzi bez problemów.Myślę też nad dodaniem gdzieś na stronie informacji na ten temat. Co za tym idzie Cufona sie nie pozbędę ![]() Co do H1 H2 itd. to sprawa wygląda tak: Nie miałem za dużo wiedzy na ten temat ale na siłę wziąłem się za CSS.Tzn. wiedziałem,że tak niewolno ale mówie - wygląda dobrze,a nad poprawnością w kodzie zastanowię się później. Czy używanie H1 H2 w taki sposób jak ja to zrobiłem ma wpływ jedynie na pozycjonowanie? Bo jeśli tak to na tym mi akurat nie zależy. ...no i dalej proszę o pomoc w tych dwóch problemach z pierwszego postu ![]() RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - n0xx - 10-01-2012 po 1 nagłówek h1 stosujemy RAZ na danej stronie, h2 można powielać, h3 h4 h5 i tak nie są indeksowane, więc nie musisz się nimi martwić 1-Wrzuć wszystko do wrappera <div id="wrapper"> tu idą bebechy </div> #wrapper { width:900px; height:auto; position:relative; margin:0 auto; display:block; overflow:hidden; } 2- <div id="wrapper"> <div id="header">tu idzie logo</div> <div id="content">tu wrzucasz content</div> <div id="footer">tutaj idzie stopka</div> </div><!--end wrapper--> body { margin:0; padding:0; } #wrapper { width:900px; height:auto; display:block; position:relative; margin:0 auto; overflow:hidden; } #header { display:block; float:left; width:900px; height:xx px; position:relative; } #content { position:relative; float:left; clear:left; width:900px; height:auto; margin-bottom:xx px; } #footer { clear:left display:block; position:relative; margin:0 auto; width:xx px; height:xx px: } coś w ten deseń RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - puma - 10-01-2012 1 - do Wrapera wrzuciłem Header i top stanął w miejscu,jest ok,ale tło strony dalej się przesuwa :/ Jak do Wrappera wrzucę całą stronę to tez nic to niedaje,tło się porusza. 2 - zaraz przetestuje RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - n0xx - 10-01-2012 tlo daj do wrappera tylko odlicz sobie od wysokosci wysokosc headera RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - puma - 10-01-2012 hmmmm albo czegos niewiem albo .... tło mam w CSS tutaj : Kod PHP: body { więc w html.php niemam czego ująć w WRAPPERa :/ Chyba,że <wrapper><body>...</body></wrapper> no ale to chyba tak niewolno ? ![]() RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - n0xx - 10-01-2012 traktuj wrapper jako pudelko, do którego wrzucasz wszystkie elementy, które znajdują się w body strony czyli <head> </head> <body> <div id="wrapper'> tutaj ida wszystkie elementy (header,content, footer) </div> </body> wiem, że tło masz ustawione w backgroundzie, dlatego ustaw je we wrapperze #wrapper { background: #000000 url(images/img01.jpg) center top no-repeat; } RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - puma - 10-01-2012 Zaraz mnie $#%$#^ ![]() Jak już ustawiłem górę to znowu Footer stał się odrębnym elementem poza Wrapper-em,mimo tego że był w DIVach. Przez to nie mogę obrazka z Footera umieścić jako warstwa nad treścią strony.Nie pomagało Z-INDEX. Niema innego rozwiązania tego problemu niż umieszczanie tego w Wrapper-ze ? Domyślam się ,że trzeba w CSSie przerobić Body i Header ale jest z tym trochę zabawy ? RE: Jak unieruchomić logo i jak wykonać taki format podstrony? (top-treść-stopka) - n0xx - 10-01-2012 jak chcesz, to spakuj ta stronke co masz i wrzuc na jakis serwer, sciagne i ci to ogarne |