![]() |
Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Formularz kontaktowy pytanie z PHP (/thread-formularz-kontaktowy-pytanie-z-php) Strony:
1
2
|
Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Matissen - 09-01-2012 Witam, Mam problem z kodem w formularzu, ponieważ w wysyłanych mailach otrzymuje krzaczki. Próbowałem już chyba wszystkich znalezionych w sieci rozwiązań, ale żadne nie pomogło. Wrzucę kody ze strony oraz pliku php. Kod JavaScript Kod: $(document).ready(function() { Kod ze strony html (body) Kod: <div id="wrapper"> oraz z pliku ajaxSubmit.php Kod: <?php Strona ma kodowanie UTF-8 i polskie znaki na stronie są. Formularz wysyła normalnie, tylko krzaczy. Pomocy, cały dzień już przy tym spędziłem. Pozdrawiam, Matissen RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - hieroshima - 09-01-2012 nie masz nagłówka w którym powinieneś dać kodowanie. Dodaj do nagłówka taki kod "Content-type: text/plain; charset=UTF-8" i bedzie gitara RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Matissen - 09-01-2012 (09-01-2012, 12:49)hieroshima napisał(a): nie masz nagłówka w którym powinieneś dać kodowanie. Dodaj do nagłówka taki kod "Content-type: text/plain; charset=UTF-8" i bedzie gitara Ok. Wstawiłem z cudzysłowami przed <? i nie wysyła, usunąłem też nie wysyła, nawet wstawiłem pod <? to wyskoczyło, że błędne kodowanie utf-8 i też nie wysyła. RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - hieroshima - 09-01-2012 <?php $to = '[email protected]'; $subject = 'the subject'; $message = 'hello'; $headers = 'From: [email protected]' . "\r\n" . 'Reply-To: [email protected]' . "\r\n" . 'X-Mailer: PHP/' . phpversion(); $headers .= 'MIME-Version: 1.0' . "\r\n"; $headers .= 'Content-type: text/html; charset=UTF-8' . "\r\n"; mail($to, $subject, $message, $headers); ?> Przykład z manuala, zobacz gdzie zrobiłeś błąd ![]() RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Matissen - 09-01-2012 Zrobiłem coś takiego i dalej nie mam polskich znaków Kod: <?php RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - hieroshima - 10-01-2012 usuń kropkę z pierwszego $headers przed znakiem = i zobacz w manualu jak wygląda funkcja mail i ile parametrów przyjmuje RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Matissen - 10-01-2012 Usunąłem obydwie kropki w headers przed = I dalej nie ma polskich znaków. Dostaje coś takiego: ImiÄ:ImiÄ Temat :KsiÄ Ĺźka TreĹÄ:TreĹÄ! Mail:email@przykĹadowy.pl Spojrzałem w ten skrypt od Ciebie i nie wiem o co może chodzić, mam wszystkie 4. Otrzymuje wszystkie dane wysłane z formularza, tyle, że krzaki. Ręce już mi opadaja ![]() RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - hieroshima - 10-01-2012 jedną kropkę miałeś usunąć... kropka to łączenie znaków... funkcja mail wygląda tak: mail(do_kogo_wyslac, temat, tresc, naglowki); czyli w twoim przypadku mail($receiver, $temat, $body, $headers) i spróbuj tak RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - Matissen - 10-01-2012 Super! Dzięki wielkie działa! Polskie znaki dają radośc ![]() RE: Formularz kontaktowy pytanie z PHP - hieroshima - 10-01-2012 $name = $_POST['name'] . '<br />'; z każdą zmienną tak |