![]() |
[CSS] problematyczny układ strony - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: [CSS] problematyczny układ strony (/thread-css-problematyczny-uklad-strony) |
[CSS] problematyczny układ strony - nc715 - 03-01-2012 Witam, mam do zrobienia układ strony (jak w załączniku). Byłbym wdzięczny jakby ktoś podpowiedział jak najlepiej to zrobić. Problemem jest tło które musi składać się z 2 kolorów i zawsze pasować do części z treścią niezależnie od szerokości monitora. RE: [CSS] problematyczny układ strony - Ancik - 03-01-2012 body { background: #565656 url ![]() nazwaobrazkaztlemPoLewejStronie to kolor tła po lewej stroinie, o odpowiedniej szerokości, wycięty i powielany w pionie. W ten sposób stanowi on część tła, natomiast cała reszta tła wypełniona będzie tłem o kolorze #565656. Ewentualnie poczytaj o gradientach w CSS3. Pozdrawiam. RE: [CSS] problematyczny układ strony - Kartofelek - 03-01-2012 niee. Nie przejdzie ten patent. Na szerszych monitorach bedzie nie równo ![]() ja bym raczej calował w szerokie tło któremu dałbym center repeat-y. Innej sensownej możliwości raczej nie ma. Zawsze też można by zasymulować to tło divem z position:absolute; left:50% i margin-right..... RE: [CSS] problematyczny układ strony - nc715 - 03-01-2012 Dzięki, spróbuje z tym szerokim tłem i zobaczę co wyjdzie. Dam znać jeszcze. RE: [CSS] problematyczny układ strony - Ancik - 04-01-2012 Racja, mój patent pada w przypadku różnych rozdzieloczości. RE: [CSS] problematyczny układ strony - Engine - 04-01-2012 Można jeszcze użyć tabel: Kod: <table width="100%"> W środkowej kolumnie zawartość strony i tło (może być w postaci obrazka z repeat-y). RE: [CSS] problematyczny układ strony - nc715 - 04-01-2012 Tabelki są okej ale wolałbym ich unikać. Poradziłem sobie tak: zrobiłem szerokie tło z background-position: center top; z tym że gdy przeglądarkę zwęzimy do rozmiaru mniejszego niż blok z treścią, to wtedy on (blok z treścią) wyrównuje się do lewej krawędzi przeglądarki a tło dalej się centruje i znowu się rozjeżdża. uratowałem się dając kolorowym blokom height: 100% i już wygląda ok. Z kolei mam kolejny problem, zielony, podłużny blok, jak go zrobić? (patrz załącznik) dałem { position: absolute; left: 0; bottom: 20px; width: 3000px; } żółty blok { position: relative; } tylko pasek przewijania na dole przeglądarki mi się pokazuje, da się ukryć go? lub jakiś inny sposób na umieszczenie tego zielonego bloku? RE: [CSS] problematyczny układ strony - Ancik - 04-01-2012 A jak chcesz żeby on wyglądał? Chodzi ci o to, że jest za długi? RE: [CSS] problematyczny układ strony - nc715 - 04-01-2012 Chce aby wyglądał jak na rysunku, zaczynał się na początku żółtego bloku i ciągnął się aż bo brzeg przeglądarki. ( oczywiście szerokość przeglądarki jest zmienna ) Edit. Nie znalazłem rozwiązania w css, więc w ruch poszło jQuery. Póki co działa, poniżej można zobaczyć obrazowo jak to zrobiłem: var winwidth = $(window).width(); var winheight = $(window).height(); if(winwidth<1004) { bgImg.css({ width: 780+'px', }); } else { bgImg.css({ width: winwidth-((winwidth - 1004) / 2)-224+'px', }); } Temat do zamknięcia. |