![]() |
Pierwszy projekt - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale) +--- Dział: Projekty stron (https://www.webmastertalk.pl/forum-projekty-stron) +--- Wątek: Pierwszy projekt (/thread-pierwszy-projekt) |
Pierwszy projekt - Michał.S - 21-12-2011 RE: Pierwszy projekt - Ancik - 22-12-2011 Dopiero zaczynasz, więc jest dobrze. Widzę "lightbox evolution" z codecanyon ![]() RE: Pierwszy projekt - Kartofelek - 22-12-2011 No jeżeli w ogóle naukę zacząłeś 2 tygodnie temu to chylę czoła. Musisz być niezły zdolniacha. W całym projekcie znalazłem chyba tylko kilka błędów. No i podejście do niektórych rzeczy można spokojnie usprawnić. błędy: 1) <div class="content"> <- niepotrzebne masz selektor potomka > 2) LI - dajesz im klasy first ect. Masz selektor nth-child które bez problemu można zmusić by działały wszędzie 3) nie używasz headerów dla sekcji. 4) footer > p <- to jest raczej small nie p 5) onblur="validate(messageid)" <- średnio RE: Pierwszy projekt - Michał.S - 23-12-2011 Dzięki za uwagi. Oczywiście nie wszystkie elementy tego projektu napisałem sam. Jak wspomniał Ancik, użyłem Lightbox evolution. Chciałem, żeby wyświetlane grafiki automatycznie przesuwały się na środek strony przy jej przewijaniu w górę lub w dół. Próbowałem różnych skryptów, ale nie potrafiłem uzyskać czegoś takiego, więc stwierdziłem, że 14 dolców za gotowe rozwiązanie to nie jest tak dużo. Z gotowych rozwiązań jest jeszcze Anything Slider, lupy, które pojawiają się po najechaniu kursorem na obrazek i takie coś co przewijania strony z dołu na samą górę. <div class="content"> użyłem do wycentrowania (ograniczenia do szerokości 960px) zawartości <header>. Chciałem, żeby sam <header> miał 100% szerokości. Dałem mu border-bottom i mam taką kreskę oddzielającą go od reszty strony. Jeszcze nad tym pomyślę. Poprawiłem stylowanie listy na której zrobiłem portfolio na stronie głównej. Na początku nie mogłem zrozumieć jak działa nth-child, ale chyba w końcu jakoś to ogarnąłem. Zmieniłem paragraf w <footer> na <small>, a formularz kontaktowy zostawię na później. W tej chwili jestem za cienki na jakieś większe zmiany. Znajomy podesłał mi kod, miałem go sobie obejrzeć, ale czuję, że chciałem przyswoić za dużo informacji na raz :-p Sam HTML (i style) to właściwie prosta sprawa, ale jak dołożyłem do tego JS to zacząłem się gubić w tym wszystkim. Mam jeszcze pytanie dotyczące sekcji, artykułów i nagłówków. Czy w sytuacji, kiedy sekcja zawiera jeden artykuł, nagłówek H(x), powinien był dla sekcji, czy dla artykułu? Może i sekcja i artykuł powinny mieć swoje nagłówki? RE: Pierwszy projekt - Kartofelek - 23-12-2011 Możesz przecież użyć header > div {.....} Właściwie cała strona może być zamknięta contenerze w 960. To co ma być długie dostaje width:100% + margin-left:-100% ![]() Imo lepiej dla artykułu. Wtedy masz cały wycinek. Sam header nie jest musem. To taki dodatek. RE: Pierwszy projekt - Michał.S - 23-12-2011 (23-12-2011, 19:58)Kartofelek napisał(a): Właściwie cała strona może być zamknięta contenerze w 960. To co ma być długie dostaje width:100% + margin-left:-100% A tego nie wiedziałem. Muszę przećwiczyć. RE: Pierwszy projekt - Kartofelek - 24-12-2011 Nie 100 tylko 300 |