![]() |
[CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek (/thread-css-html-stala-szeroko%C5%9Bc-menu-niezaleznie-od-ilo%C5%9Bci-zakladek) |
[CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Wojtek_Jaskula - 13-12-2011 Witam wszystkich,projektuję właśnie jedną stronę i mam mały problem z paskiem menu, który chciałbym żeby miał ustaloną z góry szerokość (630 px) tzn niezależnie czy w pasku będą 3 zakładki czy 7 pasek musi być stałej szerokości (wiem, że będzie to wyglądać za przeproszeniem jak gówno ale ja to tylko oklepuje ![]() ![]() Tak wygląda moje menu: } ul, ul li { display: block; list-style: none; margin: 0; padding: 0; font-size: small; white-space: nowrap; } ul { float: right; background-color: #fff; padding: 1px 0 1px 1px; font-size: x-small; white-space: nowrap; } ul li { float: right; font-style: Impact; font-size: x-small; white-space: nowrap; } ul a:link, ul a:visited { text-decoration: none; display: block; font-weight: bold; background: url("MENUBAR/1.jpg") repeat-x center; 0%; color: #fff; padding: 10px 20px; font-size: x-small; white-space: nowrap; } ul a:hover { background-image: url("MENUBAR/2.jpg"); font-style: Impact; font-size: x-small; white-space: nowrap; } Jpegi są raczej nie ważne ![]() Zabiegi typu width 630 nie pomagają ponieważ każda zakładka rozszerza się po kolei. Z góry dziękuje za pomoc ![]() RE: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Kartofelek - 13-12-2011 no więc tak: LI - nie ma dla LI takiego stylu jak list-style-type. Jak nazwa wskazuje to styl listy. UL - dajesz mu width, eight, overflow:hidden, text-align:center; display:block nie musisz bo to element blokowy LI - dajesz im display:inline-block; + max-width, height itp A - dajesz im display:block; width:100%; height:100%; text-align:center + reszta stylowania font-style: Impact; - co to jest za styl? czy to nie jest font-family? 0%; color: #fff; - co to jest? RE: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Wojtek_Jaskula - 13-12-2011 list style - rozumiem usunąć display block - usunięte no i zmieniam na font family ![]() 0%; color: #fff; - co to jest? <--- źle skopiowałem , już tego nie ma. próbuję , 3 minuty zaraz zobaczę ![]() @Kartofelek - albo źle zrozumiałem Twoje rady albo mi coś nie wyszło, generalnie nic się nie zmieniło (raczej źle zrozumiałem ![]() Wyedytowałem tak (pewnie zrobione źle , niewiem dlaczego ale ciężko mi ogarnąć to menu) ul, ul li { margin: 0; padding: 0; font-size: small; white-space: nowrap; width,eight,overflow:hidden; text-align:center; } ul { float: right; background-color: #fff; padding: 1px 0 1px 1px; font-size: x-small; white-space: nowrap; } ul li { float: right; font-size: x-small; white-space: nowrap; display:inline-block; max-width:630px; } ul a:link, ul a:visited { text-decoration: none; display: block; font-weight: bold; background: url("MENUBAR/1.jpg") repeat-x center; 0%; color: #fff; padding: 10px 20px; font-size: x-small; white-space: nowrap; width: 100% height: 100% text-align: center; } ul a:hover { background-image: url("MENUBAR/2.jpg"); font-size: x-small; white-space: nowrap; width: 100% height: 100% text-align: center; } RE: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Kartofelek - 13-12-2011 Ajjjjjjjjjjjjjj boli. co to jest width,eight,overflow:hidden;????? Jak ja piszę daj dla ul width, height, overflow etc, to ja tylko wymieniam co powinieneś użyć. Więc: Kod: ul { ITP ![]() RE: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Wojtek_Jaskula - 13-12-2011 Ahaaaaa ![]() EJ bo myślałem że moge przecinkami oddzielić znaczniki, przepraszam za zadnie bólu , ale nie skumałem ![]() @Kartofelek probowalem to co Ty dałeś i jak by to powiedzieć , nie działa ![]() czy na pewno da się zrobić stałą szerokość menu tak że np w 1 podstronie mamy 7 zakładek w 2 podstronie mamy 3 zakładki szerokość menu zawsze bedzie 630 px ? RE: [CSS],[HTML] Stała szerokość menu niezależnie od ilości zakładek - Wojtek_Jaskula - 15-12-2011 Problem rozwiązany, zrobiłem to troche inaczej a mianowicie w javie ![]() |