Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Webbazar (https://www.webmastertalk.pl/forum-webbazar)
+--- Wątek: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. (/thread-wspolpraca-potencjalnie-cel-strona-ze-zleceniami)

[Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Lk_hc - 13-10-2011

Witajcie,

Przeglądam ostatnimi czasy kilka dużych, zagranicznych stron ze zleceniami dla porgramistów i grafików i widzę że projekty jakie tam się pojawiają są ciekawe, rozbudowane a przede wszystkim kwoty za jakie ludzie pracują na prawdę godne - na kilku zleceniach miesięcznie można by utrzymać siebie i narzeczoną ;-) Jednak jest pewne ale: większość zleceń wymaga dość szerokiego zakresu umiejętności: SQL, PHP, projektowanie, platforma mobilna, oskryptowanie w związku z czym jedna osoba miałaby poważny problem aby udźwignąć przeciętne zlecenie. W związku z tym moje pytanie jest następujące: czy ktoś konkretny byłby chętny do stworzenia zespołu, który podjąłby się wspólnego poszukiwania, dobierania, licytowania i oczywiście realizacji zleceń?
Jakie warunki?
- Dyspozycyjność przez co najmniej 4h w przedziale czasowym 9-20 przez co najmniej 4 dni w tygodniu.
- Jakiś skill
- Minimalna znajomość angielskiego
- W ogóle nie pracujemy na polskich portalach - tylko zagraniczne zlecenia.

Na początek moje umiejętności:
Bardzo dobre: xHTML/CSS/jquery
Dobre: PHP, projektowanie grafiki

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - KowR - 13-10-2011

Naucz się projektować grafikę bo to co masz na PF to jakaś żenada. Poczytaj o projektowaniu, użyteczności, grafice dla WEB, kodowaniu stron... Bo jakoś nie widzę by Twoje umiejętności dot. wyższych technologii były takie jak opisujesz tylko co najwyżej "bardzo słabo".

P.S
Za granicą w przeliczeniu na złotówki dobrze płacą. Wink

P.S 2
Lepiej byś zaczął pracować dla firmy, a nie tworzył grupę bo żadna konkretna firma nie zleci nic dwóm polakom, którzy nie mają portfolia, firmy i nie odpowiadają kapitałem żadnego projektu. Pamiętajcie, że za granicą mam niestety niezbyt dobrą opinię głównie przez dzieciaki, które myślą, że są "webmasterami" i "programistami".

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Lk_hc - 15-10-2011

Klienci mówią co innego - poza tym mam zamiar specjalizować się w kodowaniu a nie projektowaniu.

1. Na jakiej podstawie twierdzisz że nie odpowiadam kapitałem?
2. Masa ludzi i zespołów pracujących na zasadach freelance nie jest zarejestrowanych jako firmy.
3. Tak samo jak wśród polaków tak i wśród wszystkich innych nacji są gnojki, więc z dupy ta gadka imo.
4. Z tego co widzę to zleceniobiorcy z Polski i krajów Europy Wschodniej są cenieni.
5. Na jakiej podstawie twierdzisz że nie pracuje dla firmy? (próbuje się domyślić że masz na myśli etat)

Przyjmuję twoją krytykę do wiadomości, niemniej... walisz smuty.
Cytat:Pamiętajcie, że za granicą mam niestety niezbyt dobrą opinię
No to smutno że masz złą opinię - ale... co to ma do rzeczy? Smile
PS: Co to są "wyższe" technologie? Big Grin

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - KowR - 16-10-2011

Powyższych ... Czy Tobie nie zdarzyła się nigdy literówka? Uohh... Mistrz. Smile

Skoro nie życzysz sobie komentowania Twoich postów to po co je umieszczasz na forum? Forum służy do dyskusji. Ktoś rzuca nowym wątkiem to można się wypowiedzieć. Masz jakiś problem?

Adn 1:
Np. firma ma zazwyczaj kapitał firmowy i w razie powinięcia nogi, spłaca niezadowolonego klienta + ubezpieczenia itd. Wy tego nie macie, dacie ciała i znikacie z internetu i szukaj wiatru w polu.

Adn 2:
Tak... Świetny argument. Nie kupuje go.

And 3.:
Tego też nie kupuje... Polacy jako naród są oceniani bardzo źle, jedź chociaż do Niemiec czy do innego kraju europejskiego.

And 4:
Tak. Na zlecenia za 100-500$ Smile Jak klient dysponuje większym kapitałem np. 20 tys. $ to na pewno nie przyjdzie do Ciebie.

Adn 5:
Tak, tak wnioskuję, że nie pracujesz na etat. Gdybyś pracował w dobrej firmie, gdzie dobrze płacą nie myślał byś o tworzeniu dziwnych grup i tworów, które i tak padają zazwyczaj po kilku miesiącach współpracy - ahhh te ogromne "milijony" $ Smile

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Lk_hc - 17-10-2011

Dlaczego sądzisz że sobie nie życzę komentowania swoich postów? No coś ty.

1. Firma w razie powinięcia nogi spłaca klientów, hmm... wiele firm i sytuacji widziałem i jakoś nie mogę tego powiedzieć - jak się ludziom serio powija noga to patrzą na siebie a nie oglądają się na kontrahentów - ale nie o tym jest wątek - nieważne. Obowiązkowy kapitał którym odpowiadają to mają spółki i to też nie wszystkie rodzaje.
2. Chyba nie do końca rozumiesz co to jest praca na zasadach freelance.
3. Do tej dziwnej niechęci do polskich programistów i projektantów przestanę się odnosić...
4. Nie ukrywam że jakbym chciał celować w zlecenia liczone w kwotach 20 tys. $ i w ogóle większych niż trzy zera przed przecinkiem to raczej zastanowiłbym się nad własną firmą na pełnej kurwie, że tak nieładnie powiem.
5. Źle wnioskujesz.

Pobudek do pracy na własne konto może być na prawdę mnóstwo i trzeba mieć na prawdę ograniczoną wyobraźnię aby twierdzić że dobry etat wszystko w życiu "załatwia".

W ogóle jakby tak zagłębić się w twój tok rozumowania to na oko z 70% zespołów wykonujących zlecenia na wymienionych przeze mnie portalach, i kasujących z tego jak mniemam przyzwoite pieniądze, nie ma racji bytu. Chyba że nie mają racji bytu tylko te polskie?

PS: Skrót od "odnośnie" to "ad" (bez kropki) lub "odn."

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Pedro84 - 17-10-2011

Kilka słów ode mnie.

1. Tak, ale w przypadku firmy (nawet jednoosobowej) masz większe możliwości dochodzenia swoich racji, uzyskania odszkodowania, etc. W przypadku grupy kolegów takie łatwe to już nie jest. Oczywiście, umowa umową, ale firma generalnie odpowiada swoim majątkiem (w przypadki jednoosobowej DG właściciel odpowiada swoim majątkiem za sprawy firmy).

2. Nie, to chyba Ty nie rozumiesz zasady działania freelance. Freelance nie koniecznie równa się brak DG.

4. Czyli twierdzisz, że freelancer nie może być podwykonawcą w zleceniach za dużą kasę? Grubo się mylisz.

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - KowR - 17-10-2011

Cytat:"Adnotatio (skrót: ad. , adn). - notatka; adnotacja "

Nie będę się wykłócał, to Twoja grupa, a dalsza nasza konwersacja nie ma sensu bo Ty wiesz swoje, ja wiem swoje... Smile Jest pewnie wiele osób, które chętnie dołączą do sprawnej grupy... Rób co tylko chcesz, to Twoja sprawa - powodzenia choć nie wróżę sukcesu - moje odczucie (mam do tego prawo). Smile

Ale tak jak napisał Pedro wyżej. Firma, a nawet właściciel odpowiada całym swoim majątkiem, który posiada. Spółka tylko kapitałem zakładowym, który jest wpłacony. Dodatkowo często dochodzą jakieś ubezpieczenia tzw. OC firmy.

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Lk_hc - 17-10-2011

(17-10-2011, 17:26)Pedro84 napisał(a): 1. (..)masz większe możliwości dochodzenia swoich racji, uzyskania odszkodowania, etc. W przypadku grupy kolegów takie łatwe to już nie jest.

Pewnie tak - ale te teoretyczne dywagacje nie zmieniają faktu, że całe mnóstwo dobrych zespołów i jednostek pracuje jako freelancerzy bez DG i radzą sobie świetnie. Ten rynek po prostu sam się reguluje i z dobrych platform partacze i oszuści są dość szybko eliminowani.

(17-10-2011, 17:26)Pedro84 napisał(a): 2. Nie, to chyba Ty nie rozumiesz zasady działania freelance. Freelance nie koniecznie równa się brak DG.

Ale czy ja tak twierdzę?

Freelance polega na tym, że praca na tych zasadach może mieć całe mnóstwo postaci prawnych: umowa o dzieło, umowa o pracę, umowa zlecenie, firma (DG) i prywatnie (w przypadku wymienionych umów np.) jak i na gębę jeśli stronom tak się zachce.

(17-10-2011, 17:26)Pedro84 napisał(a): 4. Czyli twierdzisz, że freelancer nie może być podwykonawcą w zleceniach za dużą kasę? Grubo się mylisz.

Nie - nigdzie tego nie twierdzę - nie wiem skąd to wziąłeś. Odpisałem tylko jaki rodzaj zleceń mnie osobiście aktualnie interesuje - czyli te mniejsze - liczone do kilku tysięcy złotych - ot co.

Kowr napisał(a):powodzenia choć nie wróżę sukcesu - moje odczucie (mam do tego prawo).

Oczywiście, że masz.

RE: [Współpraca] Potencjalnie - cel: strona ze zleceniami. - Sosna - 18-10-2011

Nie rozumiem czemu niektórzy krytykują wszystko i wszystkich i nie chodzi już tylko o ten wątek. Lk_hc dobrze myśli i jeżeli uda mu się zrealizować swoje cele to tylko z korzyścią dla niego, nie każdy zleceniodawca myśli w kategoriach moja strona musi być idealna, stworzona przez profesjonalną firmę, od której będę mógł domagać się w razie czego odszkodowania. No wybaczcie nie powinno się patrzeć na wszystko z jednej perspektywy, są ludzie którzy mają wygórowane wymagania i spory kapitał, ale i tacy, którzy są skłonni zatrudnić freelancera, po niższych kosztach, uzyskując zamierzony efekt.