![]() |
Prawdopodobny błąd składni - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Prawdopodobny błąd składni (/thread-prawdopodobny-blad-skladni) Strony:
1
2
|
Prawdopodobny błąd składni - MatixYo - 09-10-2011 Witajcie, Otóż napisałem taki skrypt: Kod PHP: <?php Następnie powinien sprawdzić czy user jest zalogowany i jesli nie to wyświetla przycisk "Rejestracja" i "Logowanie". Pod "Rejestracją" powinna pokazać się zawartość pliku $reg (panel rejestracji) jednak tak się nie dzieje. Mam więc do Was pytanie. W którym miejscy popełniłem błąd? Wydaje mi się, że to błąd składni po echo ale nie moge go dokładnie znaleźć. RE: Prawdopodobny błąd składni - R_Rafalsky - 10-10-2011 wywal ten $reg z drugiej linijki a echo tak: Kod: echo'<li><a href="rejestracja.php">Rejestracja</a><div id="register">'; EDIT: oczywisice w reg.php musisz mieć jakieś polecenie wyświetlające (np. echo) by coś się pojawiło RE: Prawdopodobny błąd składni - MatixYo - 10-10-2011 Dzięki za pomoc. Ale mam jeszcze jeden problem otóż chciałbym żeby plik "reg.php" który jest załączony w kilku plikach wysyłał do tego pliku w którym się znajduję zmienną. Oto fragment kodu: Kod PHP: $domain = $_SERVER['SCRIPT_NAME']; Następnie powinno wysłać do samego siebie zmienną: Kod PHP: <form action="$domain.php" method="post"> PS @up Reput poleciał RE: Prawdopodobny błąd składni - R_Rafalsky - 10-10-2011 polecenie include powoduje import i wykonanie skryptu. więc mając taką sytuację 1. Główny plik $zmienna=5; 2. includujemy reg.php a w nim $zmienna=4; 3. główny plik: echo $zmienna - wyświetli 4; Teraz tak. Nie wyświetla Ci się ponieważ dodajesz $domain po stronie HTML a nie PHP. Musisz przejść na PHP czyli Kod: <form action="<?php echo $domain.php; ?>" method="post"> Kod: <?php Kod: echo $domain; czyli wyświetlenie zmiennej $domain RE: Prawdopodobny błąd składni - MatixYo - 11-10-2011 To wszystko jest w jednym PHP-ku. Nadal jednak nie wiem jak zrobić żeby w zależności od tego gdzie reg.php jest includowany (właściwie to jest on podwójnie includowany tzn. najpierw jest includowany do pliku "menu.php" a potem ten plik jest includowany do (np. index).php) ustawiana była zmienna $domain która określa gdzie mają być wysłane dane z formularza. RE: Prawdopodobny błąd składni - R_Rafalsky - 11-10-2011 Zaraz, zaraz bo chyba problemu nie rozumiem ![]() Includujemy reg z dowolnego miejsca tak? I w tym reg ma się pojawić link do tego miejsca gdzie includowaliśmy reg? Jeżeli tak to przed includowaniem musisz ustawić zmienną a dopiero później includować reg. Wtedy masz w pamięci zmienną, którą może operować reg RE: Prawdopodobny błąd składni - MatixYo - 11-10-2011 Właśnie nie działa. Kiedy w np. pliku index.php ustawie zmienną $domain = index.php to w zaincludowanym pliku reg.php nie będzie się ona wyświetlała kiedy podam echo $domain; (Wiem bo testowałem). Jest to mi potrzebne do tego żeby skrypt wracał użytkownika do strony która była przed zalogowaniem. W js da się chyba ustawić takie coś, że cofa usera o określona ilość stron. Czy w PHP też jest coś takiego? RE: Prawdopodobny błąd składni - R_Rafalsky - 12-10-2011 Po logowaniu ma wracać do strony gdzie użytkownik był przed logowaniem? Wykorzystaj tą zmienną $_SERVER['HTTP_REFERER' ]. Dostaniesz adres z którego nastąpiło wejście na daną stronę. RE: Prawdopodobny błąd składni - MatixYo - 12-10-2011 (12-10-2011, 21:25)MatixYo napisał(a): Już chyba wiem jak to zrobić. Zamiast z 'include' spróbuje z 'require'.Chyba się pośpieszyłem. Działa to tylko w jedną stronę, tak że z zarequire'owanego pliku pobiera zmienną do pliku w którym ten plik jest zarequirowany. W drugą zaś nie działa tzn. jeśli mam plik index.php i w nim ustawie zmienną $zmienna = ('tresc_zmiennej') to w pliku zairequire'owanym nie wyświetli tej zmiennej. Podobnie będzie chyba z $_SERVER['HTTP_REFERER' ]. Tą zmienną dostaje chyba tylko strona główna a plik zarequire'owany jej nie dostanie. Mógłbym to jeszcze zrobić tak, że po zalogowaniu przenosiło by do strony która cofałaby o dwa (najpierw do logowania a potem do strony z której user się logował) ale to wymagałoby js a tego staram się unikać. RE: Prawdopodobny błąd składni - KowR - 13-10-2011 Zasięg zmiennych... ![]() Poczytaj trochę w manualu. To biblia każdego programisty i nie ważne czy PHP czy Pythona, manual to podstawa. |