![]() |
Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... (/thread-wy%C5%9Bwietlanie-strony-na-ie-calkowicie-nieprawidlowe) |
Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - rozacek - 03-10-2011 Witam serdecznie, gdyż pierwszy raz piszę na tym forum. Otóż mam pewien problem ze swoją stronką... Nie jestem doświadczonym webmasterem ale coś próbuję ogarniać, żeby to hulało i działa na Operze, FF czy Chrome elegancko. Problem jest natomiast z IE czy to 8 czy 9, bo nie jest w stanie: 1. tej stronki wyśrodkować 2. wyśiwtla inne czcionki niż zadeklarowane 3. nie działa w stylach CSS "border-radius" ale akurat to mogę zrozumieć, bo być może jeszcze MSnie wprowadził obsługi tej funkcji? Zarzucam kod źródłowy mojego szabloniku i style do obsługi tego. Jakby ktoś mógłby mi coś poradzić- będę wdzięczny ![]() Cytat:<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"> A teraz style: Cytat:body { RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - Damian19 - 03-10-2011 Otóż, twój problem się rozwiąże tym sposobem: <html> <head> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> /* Główny link do stylów czyli np firefox*/ <!--[if lte IE 8]><link rel="stylesheet" type="text/css" href="style_ie.css"> /* Link do styli dla Internet Explorer */ <![endif]--> <!--[if lte IE 7]><link rel="stylesheet" type="text/css" href="style_ie.css"> /* Link do styli dla Internet Explorer */ <![endif]--> <!--[if IE 6]><link rel="stylesheet" type="text/css" href="style_ie.css"> /* Link do styli dla Internet Explorer */ <![endif]--> </head> <body> </body> </html> Jak napiszesz style osobno do internet explorer to w trakcie kodowania zobaczysz co miałeś źle a przy okazji będziesz miał już style do IE jak i do Firefoxa ![]() ![]() Internet Explorer inaczej interpretuje style więc najszybciej i najlepiej będzie ci napisać style pod IE. Te trzy linki dajesz do siebie do strony i robisz nowy styl np o nazwie "style_ie.css" a twoj styl ktory masz teraz poprostu nazwij sobie "syle.css". Rozumiesz wszystko co napisałem powyżej ? ![]() RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - rozacek - 03-10-2011 Dzięki kolego, tylko jeszcze pytanie... Tworząc style do IE coś pozmieniać w porównaniu do stytli tych ogólnych? Pozbyć sie np. border-radius czy inaczej(tylko jak?) je napisać? Jak zrobiłem plik style_ie.css i wrzuciłem do niego te same style co do głównego pliku style.css nic się nie zmienia w IE i nadal jest stronka "do lewej" a nie wyśrodkowana i "pudełka" nieprawidłowo zwymiarowane... (tzn. nie działa np. min-height w css) a i szerokość, też nie jest prawidłowa- jakby dopełnienie nie działało lub marginesy. ![]() RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - Kartofelek - 03-10-2011 Nie ma czegoś takiego jak: <div id="logo"/> RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - rozacek - 03-10-2011 Już jest ok <div id="logo"></div> z tym, że logo nie wyświetla mi. Ale z tym sobie może inaczej jeszcze poradzę. Tylko cóż... nadal strona nie jest wyśrodkowana, a IE... jakby nie sumuwał przy wymiarowaniu pudełek marginesów z paddingami i z podanymi wymiarami? Tak to wygląda- cóż pobawię się. Do tego ta niemożność wyśrodkowania strony- IE nie zagnieżdża dobrze div-ów w sobie? ![]() ![]() RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - Kartofelek - 03-10-2011 Wrzuć tutaj linka do strony, albo sformatowany kod, bo tak to się nie da tego ogarnąć ![]() IE8, 9 nie ma problemu z środkowaniem strony, więc problem lezy po stronie twojego kodu. Border-radiusów nie obsługuje IE8, ie9 spokojnie je ogarnia. RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - rozacek - 03-10-2011 RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - Kartofelek - 03-10-2011 Ogólnie wydać po kodzie że jeszcze nie do końca rozumiesz znacznie poszczególnych tagów html: Co to jest to: /* Link do styli dla Internet Explorer */ i podobne? Nie ma czegoś takiego. Takie komentarze są w JS/CSS itp ale nie w html. Logo dałeś jako pusty div - więc nie niesie to żadnej informacji - błąd. To ma być albo obrazek albo tekst Menu dałeś jako LI, ale wrzuciłeś je zamiast w UL to DIV. Wielki błąd. Raz atrybuty dajesz w apostrofach, raz w cudzysłowach. Więcej zdecydowania Po co to: <noscript></noscript> Obrazki powinny mieć width, height i alt. Dbaj o niewidomych. Ogólnie większość kodu to stare skrypty więc w sumie nie ma co zbytnio oceniać. Napraw to co ci wypisałem i wtedy refresh. RE: Wyświetlanie strony na IE-całkowicie nieprawidłowe... - hieroshima - 06-10-2011 (03-10-2011, 12:05)Damian19 napisał(a): Otóż, twój problem się rozwiąże tym sposobem: Tu się nie zgodzę. Nie trzeba pisać osobnych styli do IE oczywiście mówimy tu od IE >= 8 (do niższych wersji już po 1 się nie używa, a po drugie to i tak nie trzeba od nowa stylować). Jak dobrze napiszesz stronę pod firefoxa, opere itd. to w IE < 8 będą niewielkie poprawki do wykonania. Jeżeli natomiast sypie Ci się cała strona na IE no to cóż kiepsko napisany kod css. na IE 6, 7 już się nie koduje i nie patrzy na te przeglądarki. Jak ktoś ich używa to cóż ma problem ![]() |