![]() |
[css] navigacja, nachodzące warstwy - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: [css] navigacja, nachodzące warstwy (/thread-css-navigacja-nachodzace-warstwy) Strony:
1
2
|
[css] navigacja, nachodzące warstwy - jjc - 30-05-2011 Witam. Mam duże logo (plik graficzny) znajdujące się w jednym divie oraz przyciski menu w divie nad nim. Przyciski powinny wysuwać się spod loga (prostokąt o wklęsłych bokach) po najechaniu na nie myszką. Problem jednak w tym że nachodzą one NA logo, a mają być pod nim. Ustawienie z-index powoduje że chowają się pod nim jednak po wskazaniu ich nie reagują na hover (jakby były przysłonięte jakimś innym obiektem) kod css górnego menu wygląda mniej więcej tak: Kod: #top_menu { RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - hieroshima - 30-05-2011 pokaż kod html, mam nadzieje, że menu zbudowane masz na listach... RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - jjc - 30-05-2011 (30-05-2011, 19:12)hieroshima napisał(a): pokaż kod html, mam nadzieje, że menu zbudowane masz na listach... kod jest prosty do bolu, są to hiperłącza w divie: czy przebudowa na listę naprawdę jest niezbędna? i czy to załatwi problem zakrywania się elementów? Kod: <div id="top_menu"> RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - hieroshima - 30-05-2011 tak jest konieczne i załatwi problem. Dasz elementom li blokową strukturę (tak na wszelki wypadek bo w zasadzie ul jest blokowa), później ustawisz ich wysokość konkretną i ew. szerokość a na końcu dodasz pozycjonowanie relatywne i z-index mniejszy niż logo. RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - jjc - 30-05-2011 czy mam się pozbyć tego diva ogarniającego (już teraz) listę? ponieważ po przeróbce efekt jest dokładnie ten sam (a elementy menu nie wchodzą pod logo dopóki nie dostaną z-index z wartością ujemną) HTML: Kod: <div id="top_menu"> CSS: Kod: #top_menu { RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - hieroshima - 30-05-2011 nie nie wywalaj moze sie przydac taka powinna byc struktura: <div id="top_menu"> <ul> <li><a href="#">Link </a></li> <li><a href="#">Link </a></li> <li><a href="#">Link </a></li> <li><a href="#">Link </a></li> </ul> </div> css: #top_menu ul {display: block; list-style-type: none;} #top_menu ul li { height: 50px; width 200px; position: relative; float: left; z-index: 3} #header {position: relative; z-index: 1} Powinno zadziałac RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - Pedro84 - 30-05-2011 Po co ten div? RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - hieroshima - 30-05-2011 jakby chciał mieć kilka list to najlepiej zamykać je w osobnych divach, ale w tym konkretnym przypadku nie jest potrzebny do niczego ![]() tu masz działa na 100% bo sam to właśnie sprawdziłem: css: Kod: #top_menu {margin-top: -30px;} html Kod: <body> RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - Pedro84 - 30-05-2011 Dalej nie rozumiem w jaki sposób kilka list wymusza/ułatwia stosowanie divów ![]() RE: [css] navigacja, nachodzące warstwy - hieroshima - 30-05-2011 a co za dużo pamięci Ci zżera jeden div więcej ? |