Graficzny newsletter - neneth - 29-04-2011
Witam, na wstępie chciałem podziękować za dotychczasową pomoc i prosić o pomoc w innym problemie.
Stworzyłem sobie newsletter i wszystko działa poprawnie, ale mam mały kłopot ze stworzenie graficznego newslettera.
Chciałbym, aby na maila potencjalnego czytelnika przychodził graficzny newsletter z tekstem reklamowym.
Oto pliki:
Kod PHP: include('Mail.php'); function sendmail($mail,$first) { $res = mysql_query("SELECT token FROM newsletter where adres = \"".$mail."\" "); $token = mysql_result($res,0); $msgBody = "logo graficzne jakiś tekst - wyjustowany
Zapraszamy! Zespół redakcyjny portalu www.....................................com.pl
Aby potwierdzić swój adres email wklej poniższy link do przeglądarki: http://www..............................com.pl/newsletter/potwierdz.php?adres=$mail&token=$token \n \n Jeśli to nie Ty zapisywałeś się w systemie newsletter, to zwyczajniej zignotuj tą wiadomość. \n \n "; $msgBody.="Prosimy nie odpowiadać na tą wiadomość, ponieważ została ona wygenerowana automatycznie"; $msgBody = wordwrap($msgBody, 70); $headers['From'] = '[email protected]'; $headers['To'] = $mail; $headers['Subject'] = "Szanowny kliencie portalu www.............................................com.pl CHUDNIJ Z NAMI ZDROWO!"; $headers['Content-type'] = "text/plain; charset=utf-8";
$params = array( "host"=>"...............................", "port"=>25, "auth"=>true, "username"=>".......................", "password"=>"......................", );
$mail_object =& Mail::factory('smtp', $params); $mail_object->send($mail, $headers, $msgBody); if (PEAR::isError($mail_object)) { die($mail_object->getMessage()); } else { echo "<hr><br>Potwierdzenie mailowe zostało przesłane"; if ($first ===false) echo " ponownie"; echo "."; }
}
if (!isset($_POST['mail'])){ echo ("Brak maila!"); exit; } $normal = "^[a-z0-9_\+-]+(\.[a-z0-9_\+-]+)*@[a-z0-9-]+(\.[a-z0-9-]+)*\.([a-z]{2,4})$"; if (!eregi($normal, $_POST['mail'])) { echo("Niepoprawny adres email"); exit; } $mail = $_POST['mail']; if ($_POST['akcja']=='add') $akcja = 'add'; else if ($_POST['akcja']=='del') $akcja = 'del'; else{ echo ("błąd"); exit; }
$sql = mysql_connect ('.................','.....................','...............'); mysql_select_db ('............................');
if ($akcja == 'del') { $res = mysql_query("DELETE FROM newsletter WHERE adres='".$mail."'"); if (mysql_affected_rows($sql)=='1') { echo ("adres usunięty"); exit; } else { echo ("Brak adresu w bazie"); exit; } }
if ($akcja == 'add') { $token = sha1(time()); $res = @mysql_query("INSERT INTO newsletter(adres,token) VALUES (\"".$mail."\", \"".$token."\") "); if ($res) { sendmail($mail,true); } else { $res = mysql_query("SELECT potwierdzony FROM newsletter where adres = \"".$mail."\" "); $potw = mysql_result($res,0); if ($potw == "t") { echo("Adres już istnieje w bazie i jest powierdzony"); } else if ($potw == "n") { sendmail($mail,false); } } }
plik potwierdz.php
Kod PHP: mysql_connect ('...............','........................', '.................'); mysql_select_db('...............................');
$query = "UPDATE newsletter SET potwierdzony = 't' WHERE adres = '".$_GET['adres']."' and token = '".$_GET['token']."'"; mysql_query($query);
if (mysql_affected_rows()==1) { echo "Redakcja serwisu dziêkuje za zainteresowanie. Twój e-mail zosta³ potwierdzony. Bêdziesz teraz otrzymywaæ najistotniejsze informacje pochodz±ce z serwisu www..................................com.pl"; }else { echo "<p>Ten adres e-mail jest ju¿ w bazie.</p>";
} echo '<a href="http:/index.php">Przejd¼ na stronê serwisu.</a>';
Jak i gdzie wstawić kod html, aby powstał z tego kodu graficzny newsletter z logo firmy. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc. Jeśli tak, to będę wdzięczny.
PS. Nie chce używać gotowych programów do newslettera.
RE: Graficzny newsletter - hieroshima - 29-04-2011
content-type musisz mieć text/html
i potem dajesz np zmienną $tresc_wiadomosci = '<html><head> </head><body>..............</body></html>' i wysyłasz w funkcji tą $tresc_wiadomosci
Krótki przykład, różni się od twojej potrzeby, ale o to samo chodzi 
Kod PHP: <?php
$adresat = '[email protected]'; $temat = 'Dupa dupie nie równa'; $tresc_wiadomosci = ' <html><head><title> ' .$temat . '</title><body><p style="color:red;">Witaj, twój adres to:' . $adresat . '</p></body></html>';
$naglowek = 'Content-type: text/html; charset=UTF-8'
mail($adresat, $temat, $tresc_wiadomosci, $naglowek); ?>
RE: Graficzny newsletter - neneth - 29-04-2011
(29-04-2011, 19:55)hieroshima napisał(a): content-type musisz mieć text/html
i potem dajesz np zmienną $tresc_wiadomosci = '<html><head> </head><body>..............</body></html>' i wysyłasz w funkcji tą $tresc_wiadomosci
Krótki przykład, różni się od twojej potrzeby, ale o to samo chodzi 
Kod PHP: <?php
$adresat = '[email protected]'; $temat = 'Dupa dupie nie równa'; $tresc_wiadomosci = ' <html><head><title> ' .$temat . '</title><body><p style="color:red;">Witaj, twój adres to:' . $adresat . '</p></body></html>';
$naglowek = 'Content-type: text/html; charset=UTF-8'
mail($adresat, $temat, $tresc_wiadomosci, $naglowek); ?> A czy mógłbyś mi pokazać to na przykładzie? Proszę, bo nie chcę zadawać 100 dodatkowych pytań. Będę wdzięczny.
no, ale przecież dałem CI przykład, nawet go cytujesz
RE: Graficzny newsletter - neneth - 29-04-2011
(29-04-2011, 20:07)hieroshima napisał(a): no, ale przecież dałem CI przykład, nawet go cytujesz 
Sorki, jakoś przeoczyłem
i co pomogło coś? Zrobiłeś tak jak chciałeś ?
|