![]() |
Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL (/thread-czy-ta-opinia-byla-przydatna-w-php-i-mysql) |
Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - toma5z - 20-04-2011 Witajcie, zastanawiam się jak napisać taki skrypcik: "Czy ta opinia była przydatna TAK | NIE" po kliknieciu na tak jest inkrementowane pole w bazie po kliknieciu na ni jest dekrementowane ? czy ktoś wie jak to zrobić ? RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - KowR - 20-04-2011 Musisz mieć dwa pola w bazie danych przy danej notce czy opinii: 'tak' oraz 'nie' ustawiasz im INT lub SMALLINT (etc.). Nazwy: TAK | NIE robisz jako odsyłacze z parametrem GET dla ip i "akcji" np.: ?id=5&action=tak | ?id=5&action=nie ... Po kliknięciu przeniesie nas do danej akcji dzięki warunkom if. Kod: if($_GET['action'] == 'tak']) { Kod ten musisz rozwinąć, sprawdzić wartości action i id przed zapisem do bazy danych. To tylko sama sucha najłatwiejsza do ogarnięcia koncepcja dla tego typu problemu. P.S Nie wiem jak Ty programujesz, że masz problemy z takim bzdetem. ^^ RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - R_Rafalsky - 20-04-2011 Wiem Tak|nie będą jako linki np. href="index.php?glosowano=TAK" lub href="index.php?glosowano=NIE" Następnie na stronie Kod PHP: if ($_GET['glosowano']=="TAK") RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - toma5z - 20-04-2011 no ok ale chciałbym to zrobić dla wielu wynikow z bazy danych np mam liste z komentarzami i sobie uzytkownik moze dać tak - czyli dany komentarz jest inkrementowany lub nie - dekrementowany RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - KowR - 20-04-2011 Robisz to tak samo? Podajesz tylko ID komentarza i zapisujesz w BD. RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - toma5z - 21-04-2011 Wg Waszego pomyslu to mam coś takiego: Kod PHP: if($_GET['zmienna']=="TAK") //jak wyechuje jakąś zmienną to jest odpowiednio dekrementowana lub inkrementowana. Aczkolwiek nie mam pojęcia jak z bazy wyciągać komentarze. z palca wpisane na sztywno, z tym, że nie mam pojęcia jak sprawdzac komentarz jego ID, szczegolnie w petli. Mamy ok 20 komentarzy i każdy ma opcje Czy ta opinia była przydatna TAK | NIE. Nie wiem jak to ugryść. Chętnie przeanalizował bym zrobiony przyklad. RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - Pedro84 - 21-04-2011 Dodaj po prostu zwykłe WHERE. RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - KowR - 21-04-2011 A przeczytałeś mój post? Widać nie... Bo jasno Ci tam opisałem jak masz to zrobić. RE: Czy ta opinia była przydatna w PHP i MySQL - toma5z - 24-04-2011 Dzieki bardzo już wszystko ogarnąłem, prosta rzecz. |