Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie (/thread-html-css-stala-pozycja-elementu-na-stronie)

HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - hghormone - 27-02-2011

Witam.
Mam pewien formularz na stronie ustawiony w danej pozycji, a obok znajduje sie tabelka.Problem polega na tym, że z każdym dodaniem pozycji do tabelki, ten formularz automatycznie sie obniza.Jak zrobić, żeby miał on swoją stałą pozycję i nie zmieniał jej niezależnie co by się działo na stronie ?

HTML:
Kod:
<div id="formularz">
<form action="wpis.php" method="post">
Data przyjęcia:  <input type="text" name="data_przyjecia"><br>
Model:  <input type="text" name="model"><br>
Nr imei:  <input type="text" name="nr_imei"><br>
Uwagi : <input type="text" name="uwagi"><br>
<input type="submit" value="Wyślij">
</form>
</div>

CSS:
Kod:
#formularz
{
margin: -870px 0 0 80px;
    float: left;
     }

RE: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - Kartofelek - 27-02-2011

position:absolute; left:0; top:0;

prawa strona:
margin:0 0 0 szerokosc_formularza px

RE: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - hghormone - 27-02-2011

nie działa.
Jestem początkujący i ciągle staje często w miejscu jak trzeba coś ustawiać na stronie.Dlaczego nie wystarczy dla każdego elementu ustawić top i left, żeby przyjął daną pozycje na stronie ? Zawsze coś musi się przestawiać.albo jeden element musi przesuwać drugi? Nie można zrobić tak żeby każdy element był niezależny od innego ? Ja np. jak mam kilka elementów to biore je w DIV class='nazwa klasy' i definiuje pozycje dla danej klasy ,ale i tak nie moge nigdy ustawić tam gdzie chce.Myślałem, że css jest pomocny, a on stwarza problemy Tongue Ale tak to jest u początkujących.

RE: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - disaster - 27-02-2011

(27-02-2011, 05:34)hghormone napisał(a): nie działa.
Jestem początkujący i ciągle staje często w miejscu jak trzeba coś ustawiać na stronie.Dlaczego nie wystarczy dla każdego elementu ustawić top i left, żeby przyjął daną pozycje na stronie ? Zawsze coś musi się przestawiać.albo jeden element musi przesuwać drugi? Nie można zrobić tak żeby każdy element był niezależny od innego ? Ja np. jak mam kilka elementów to biore je w DIV class='nazwa klasy' i definiuje pozycje dla danej klasy ,ale i tak nie moge nigdy ustawić tam gdzie chce.Myślałem, że css jest pomocny, a on stwarza problemy Tongue Ale tak to jest u początkujących.

Zastosowałes to co pisał Kartofelek? Pokaż jak i gdzie to wstawiłeś.

RE: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - hghormone - 27-02-2011

Ok, juz wszystko działa ,dzięki za pomoc.

RE: HTML/CSS Stała pozycja elementu na stronie - disaster - 27-02-2011

(27-02-2011, 18:53)hghormone napisał(a): Ok, juz wszystko działa ,dzięki za pomoc.

Dziękuje się plusem, w tym wypadku kartofelkowi