![]() |
Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek (/thread-taki-sam-wyglad-przycisku-dla-roznych-przegladarek) |
Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - LukeRay - 19-02-2011 Właśnie pracuję nad pewną stroną internetową i staram się jej zapewnić prawidłowy wygląd w najpopularniejszych przeglądarkach. W większości elementów udało mi się to osiągnąć, ale problem pojawił się w przycisku... Przeglądarki Google Chrome 9, Internet Explorer 9 i Opera 11 wyświetlają przycisk identycznie. Tylko Firefox 3 odstawia jakieś cyrki. Na załączonym obrazku zamieszczam porównanie. Tak wygląda kod stylu dla tego elementu: Kod: .input_submit A tak kod HTML na stronie: Kod: <input type="submit" class="input_submit" value="Szukaj"/> Na stronie ten przycisk ma jeszcze określony kolor, obrys, zaokrąglenia itp., ale to jest nieistotne. Chodzi mi tylko o położenie tekstu wewnątrz przycisku. Chcę, aby w każdej przeglądarce pionowe rozmieszczenie tekstu było identyczne. Nie wiem, jak to uzyskać... vertical-align nie działa, line-height nie działa w Firefoxie, kombinowałem z padding i tu dla Firefoxa można to poprawić, ale przycisk psuje się w inncyh przeglądarkach... Zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle istnieje jakieś sensowne rozwiązanie tego problemu. RE: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - Kartofelek - 20-02-2011 nie nie RE: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - LukeRay - 20-02-2011 (20-02-2011, 01:59)Kartofelek napisał(a): nie nieNegacja negacji to tak. ![]() RE: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - Kartofelek - 20-02-2011 "Nie nie, bo samego nie nie da się odpowiedzieć ![]() Ogólnie myślę, że temat do olania. Głównie dlatego, że każda przeglądarka robi guziki po swojemu. Np radiobuttony, selekty czy wreszcie file. Nie ma opcji zapanować nad tym bez skryptów, ale tego nie polecam. RE: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - LukeRay - 20-02-2011 Haha! A jednak, udało się! ![]() ![]() Kod: @-moz-document url-prefix() Dzięki tej poprawce przycisk wygląda prawidłowo. ![]() ![]() RE: Taki sam wygląd przycisku dla różnych przeglądarek - Kartofelek - 20-02-2011 Kurcze można się posikać. Serio. Zamiast dać nam webmasterom prawie wolną rękę co do wyglądu, to ludzie zmuszeni są kombinować. Wystarczy spojrzeć na boilerplate Irisha, by zobaczyć ile głupich trików trzeba zrobić by w miarę to wyglądało. A miało być tak pięknie. Po wojnie document.all vs document.layers miały być piękne standardy, wszyscy szczęśliwi itp. A wyszło na to, że nawet najgłupsza rzecz do kombinowanie nie wiadomo jakie. Z formami to już w ogóle porażka. Wymienione elementy - select, file ect to taka pięta Achillesa. Nie mówiąc o babolach przeglądarek taki jak np background-position-y, którego nie obsługuje np Firefox ;( |