![]() |
[mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika (/thread-mysql-przypisanie-wartosci-bazy-do-uzytkownika) Strony:
1
2
|
[mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 08-02-2011 Czesc niedawno zaczalem swoja przygode z mysql i pojawil sie problem. chodzi o to ze np. uzytkownik uploaduje zdjecie do galeri. uzytkownik jest zarejestrowany,do logowania i rejestracji jest specjalna tabela w bazie,oraz oddzielna przeznaczona do informacji o galerii. jak teraz to wszystko powiazac tak abym mogl przy fotce ktora wrzucil ten user,wyswietlic informacje ze to wlasnie on ja wrzucil na strone? mam nadzieje ze zrozumiecie o co chodzi. Prosze o pomoc bo to jest moj jak narazie jedyny problem,a z tego co szukalem,nic zrozumialego nie wyczytalem pozdro RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - DoGeR - 08-02-2011 W tabeli za galerią zapewne masz kolumnę z id usera, po prostu pobierasz z tabeli użytkowników dane usera o id pasującym do pliku z galerii. RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 08-02-2011 Dzieki za zainteresowanie Moglbym prosic o przykladowy fragment kodu? Dopiero sie ucze,a na przykladach lepiej to rozumiem ![]() Pobieram id uzytkownika pasujace do zdjecia,ale jaki kod mam dodac do funkcji uploadu,aby zapisywal w bazie odpowiednie dane? RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - DoGeR - 08-02-2011 Jeżeli chcesz dopisać do usera to jest on pewnie zalogowany a w jakiejś zmiennej przechowujesz jego id, no to cóż prostszego? Musisz edytować tabelę i dodać tam pole np. user_id, a potem tylko insert into i dodajesz dodatkową zmienną ![]() RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 08-02-2011 Ok.Dzieki Sprobuje tak jak mowisz. Pozniej pokaze kod jak to poskladam ![]() RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 08-02-2011 Tyle kodu udalo mi sie posklejac. Wiem ze na 100% sa bledy,ale jak mam juz cos napisane to latwiej bedziecie mieli napisac co robie zle. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi ![]() Tabele w mojej bazie danych: Kod: Struktura tabeli dla `galeria` Tutaj jest zawartosc pliku php Kod: <?php RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - DoGeR - 09-02-2011 W tabeli galeria masz tylko 2 pola, a chcesz do niej wrzucić 4 informacje: Kod: $wyslij = mysql_query("INSERT INTO galeria VALUES('', '.$nazwa.', NOW(), '')WHERE login='{$_SESSION['login']}'");[code/] RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 09-02-2011 Zmienile to co napisales ale wtedy wyskakuje blad: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /xxx/xxx/www/upload.php on line 94 Po usunieciu $_SESSION['login'] z lini $wyslij = mysql_query("INSERT INTO galeria VALUES($_SESSION['login'], '.$nazwa.'"); strona sie normalnie wczytuje,ale nie dodaje nic do bazy ;/ RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - DoGeR - 10-02-2011 Mam nadzieję że w $_SESSION['login'] przetrzymujesz id usera a nie jego login ![]() RE: [mysql]przypisanie wartosci bazy do uzytkownika - begginer - 10-02-2011 dla sesji mam przypisane session_register("login"); to o to chodzi? |