Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych)
+--- Wątek: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się (/thread-php-mysql-bazy-danych-laczenie-sie)

[PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Yarekk - 06-07-2008

Co mam wpisac w polu login i haslo jak chce sie laczyc z baza danych? Albo inaczej, jak zaszyfrowac to aby inni nie mogli poznac mojego loginu i hasla (administratora) . Bo przeciez znajac moga namieszac....

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Victor - 06-07-2008

Nie rozumiem? Zmienne lub tekst nie wy'print'owany lub nie wy'echo'wany w php nie da się odczytać.
Więc jak masz funkcje łączenia, to się nie bój, tylko swobodnie wpisz argumenty funkcji.

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - DoGeR - 06-07-2008

Szyfrowanie jest nie potrzebne, zależy jaką stronę prowadzisz, ale większość forów i CMSów nie oferuje szyfrowania, a ich dane są w miarę bezpieczne. Hasło musi być powyżej 10 znaków, zbudowane z małych, wielkich liter, cyfr, znaków specjalnych i będziesz mógł być bezpieczny o swoje konto admina

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Yarekk - 20-07-2008

Niestety jestem początkujący i nie bardzo rozumiem o co chodzi. Moglby mi ktoś na jakimś przykładzie mi to pokazać ?

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - DoGeR - 20-07-2008

Yarek, napisz dokładniej o co Ci chodzi. Masz na myśli sam proces łączenia się z bazą danych? Skryptu php nikt nie podglądnie na serwerze ponieważ jest on przetwarzany przez serwer :]

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Yarekk - 22-07-2008

tak o samo łączenie
Kod:
// łączymy się z bazą danych
    $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal')
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL');
    $db = @mysql_select_db('3dlab', $connection)
    or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych');

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - Marcin - 22-07-2008

@mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal') - tak funkcja jest odpowiedzialna za łączenie się z bazą danych. Przyjmuje ona 3 parametry:
- adres serwera mysql - w tym przypadku localhost
- nazwa użytkownika - w tym przypadku root
- hasło użytkownika - w tym przypadku krasnal

Tak więc jeśli masz jakieś inne do logowania to musisz te dane zamienić. Pamiętaj także aby wpisać odpowiednią bazę danych, która jest pobierana przez funkcję @mysql_select_db('3dlab', $connection) czyli 3dlab. Jeśli masz inną bazę to wpisz jej nazwę w miejsce 3dlab.

RE: [PHP][MySQL]Bazy danych - łączenie się - DoGeR - 23-07-2008

Yarekk więc o hasło się nie martw. Nikt go nie zobaczy, jedynie jeżeli ktoś zaloguje się na ftp.