![]() |
[HTML][CSS] Problem z tłem. - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: [HTML][CSS] Problem z tłem. (/thread-html-css-problem-z-tlem) Strony:
1
2
|
[HTML][CSS] Problem z tłem. - Pluto - 24-01-2011 Witam, potrzebuję nałożyć dwa obrazki na siebie. Jeden z nich jest to tło, a drugi to header. Tylko mam problem, że gdy chcę umieścić na sobie te dwa obrazki to układają się jeden poniżej drógiego. Czy da się wogule nałożyć na siebie dwa obrazki i je ułożyć? RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Kartofelek - 24-01-2011 margin-top-....px lub position:relative dla diva-rodzica a dla dzieci position:absolute; top:0; left:0 RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - mateo - 24-01-2011 Jest jeszcze inne rozwiązanie, jedno tło ustawiasz jako tło diva a drugie jako obrazek w tym divie lub div w divie. RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Pluto - 24-01-2011 Jeżeli ustawie position:absolute to strona nie bedzie uniwersalna dla róznych rozdzielczości. RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - mateo - 24-01-2011 (24-01-2011, 21:51)Pluto napisał(a): Jeżeli ustawie position:absolute to strona nie bedzie uniwersalna dla róznych rozdzielczości. Jeśli ustawi absolute dla elementu w divie to się twoja przepowiednia nie sprawdzi ![]() RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Pluto - 24-01-2011 (24-01-2011, 22:05)mateo napisał(a): Jeśli ustawi absolute dla elementu w divie to się twoja przepowiednia nie sprawdzi Już to przerabiałem. Przy ustawianiu position:absolute trzeba potem określić odległość od lewej krawędzi i góry bo tego wymaga ten atrybuj. I teraz jeżeli mam rozdzieloczść mojego monitora 1600x1050 to musze ustawić około 400px i gdy zmienie rozdzielczość na np 1024x768 to też to przesunie sie o 400px i jeżeli wszystko tak ustawie to zostanie po prawej pusty pasek. RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - mateo - 24-01-2011 (24-01-2011, 22:20)Pluto napisał(a):(24-01-2011, 22:05)mateo napisał(a): Jeśli ustawi absolute dla elementu w divie to się twoja przepowiednia nie sprawdzi Mylisz się ![]() RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Pluto - 25-01-2011 I jest dokładnie tak jak opisałem. Chyba, że błąd jest w moim kodzie. HTML Kod: <div id=background_1> Kod: #background_1 { margin: 0 0 0 330px; width: 1020px; position:absolute ;top:0; } RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Ancik - 25-01-2011 Witaj, Podaj link do strony, bo nie do końca rozumiem o co ci chodzi i po co tyle kombinowania. To jest cały twój kod? Dlaczego nie wstawiłeś diva background wewnątrz diva logo, tylko jeden pod drugim? Cytat:I jest dokładnie tak jak opisałem. Chyba, że błąd jest w moim kodzie. Jest tak jak opisałeś ale dlatego, że obecnie pozycjonujesz ten kontener absolutnie względem body, z uwagi na to, że w obecnej sytuacji .logo nie jest rodzicem #background_1. Jeżeli oba te divy nie są ze sobą strukturalnie powiązane, position: absolute nie zdaje się tu na nic. Pozdrawiam. RE: [HTML][CSS] Problem z tłem. - Pluto - 25-01-2011 No niestety nie moge podać linku do strony ponieważ robie to na lamp-ie. |