Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Adobe Ilustrator Pen - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Grafika, Flash, multimedia (https://www.webmastertalk.pl/forum-grafika-flash-multimedia)
+--- Wątek: Adobe Ilustrator Pen (/thread-adobe-ilustrator-pen)

Strony: 1 2

Adobe Ilustrator Pen - Kartofelek - 07-01-2011

Pytanie:
Czy jest możliwość (może jakiś skrót), który powoduje wyłączenie automatycznego wybierania narysowanych obiektów podczas rysowania?

Na warstwie wyżej mam czarny obrys. Następnie tworzę sobie warstwę niżej, na której rysuję piórkiem (pen) wypełnienie. I często gęsto podczas kolejnego kliku przy rysowaniu tego wypełnienia automatycznie wybiera mi ten czarny obrys, który jest na warstwie górnej.

Teoretycznie mogę warstwę z obrysem zablokować, mogę separować itp, ale czy nie ma jakiejś opcji wyłączającej to automatyczne badziewie?

Ps. Opcja "disable Auto Add/Delete" nie działa - nawet nie wiem co ona ma robić Smile

RE: Adobe Ilustrator Pen - Pedro84 - 07-01-2011

Zapytam osoby bardziej biegłej w AI ode mnie i jutro Ci napiszę Smile

RE: Adobe Ilustrator Pen - Kartofelek - 13-01-2011

I jak tam? Może dzisiaj potestuje sobie inkscape. Bo możliwe że będzie mi bardziej pasował, zwłaszcza że nie potrzeba mi nic wybitnego. Ot pędzel i wypełniacz ;]

RE: Adobe Ilustrator Pen - MatixYo - 06-01-2012

No, no... Już rok minął a odpowiedzi nie widać...

RE: Adobe Ilustrator Pen - Kartofelek - 06-01-2012

Nie widać ale to już nie potrzebne. W nowej wersji CS5 już takiego problemu nie ma. Jest natomiast milion innych i ogólnie AI jak i Photoshop ssą na całej długości. Przebajerzone programy które w podstawowych funkcjach po prostu siadają. Ale dobrej alternatywy w sumie brak Smile

RE: Adobe Ilustrator Pen - Ancik - 06-01-2012

Cytat:Przebajerzone programy które w podstawowych funkcjach po prostu siadają. Ale dobrej alternatywy w sumie brak

Kwestia dłuższej praktyki i z niczym nie ma problemów Smile.

RE: Adobe Ilustrator Pen - Kartofelek - 07-01-2012

Podstawy dla takich programów:
- selekcja wartstw za pomocą lassa. Niby jest niby działa, ale nie działa
- wyszukiwanie warstw po nazie
- zmiana trybu mieszania kilku warstw jednocześnie
- niedopracowane obiekty (szczególnie gdy zmieniamy rozmiary takiego obiektu i grafika w nim dotyka do krawędzi)
- brak sensownej obiektowości. Coś na wzór fireworksa by się przydało.

Wyobraź sobie że tworzysz spory portal. Masz sporo stron, wszystko ładnie pogrupowane, ułożone itp. Masz też powiedzmy z 300-400 guzików które mają jednakowy wygląd. Ale okazuje się że musisz go przerobić. W chwili obecnej jedynym rozwiązaniem jest zlinkować wszystkie warstwy z guzikami i wkleić styl "powiązanym". Niestety jest to najgorsze rozwiązanie z mozliwych. Masz dodatkową możliwość chwilowego rozłączenia zlinkowanych (shift + click na ikonce linkowania na warstwie) ale wtedy nie działa wklejanie stylów dla zlinkowanych Smile
Jedna z podstawowych funkcji a jej nie ma. Można tak wymieniać godzinami. W zamian za tak oczywiste funkcjonalności dostajesz dziwne pędzle które kiepsko się używa oraz uwaga - możliwość wyostarzania poruszonego zdjęcia (a to akurat zapowiadają).
Praktyka praktyką, ale z pewnymi rzeczami i tak będziesz się męczył.
Poza tym porównaj sobie działanie trybu opacity w photo paint i w adobie. Ten pierwszy bije tego drugiego na łeb na szyję Smile

RE: Adobe Ilustrator Pen - donpedro - 11-01-2012

Kartofelek ma rację, niestety PM'a w Adobe zapomnieli o podstawowych funkcjach. Coraz więcej ludzi narzeka na Adobe, że jest problem z podstawami

RE: Adobe Ilustrator Pen - Ancik - 11-01-2012

Po przemyśleniu nie sposób się z niektórymi rzeczami nie zgodzić Smile, ale z niektórymi też chyba przesadzasz. Po co np. wyszukiwanie warstw po nazwie? Przecież możesz zaznaczać warstwy bezpośrednio klikając na nich na projekcie.
Selekcja warstw za pomocą lassa? W jakim celu?
Zmiana trybu mieszania kilku warstw jednocześnie, no cóż na razie tylko w operacjach na grupach.

Cytat:W zamian za tak oczywiste funkcjonalności dostajesz dziwne pędzle które kiepsko się używa
Ps nie służy tylko projektowaniu stron www. Pędzle to potężne narzędzie.

RE: Adobe Ilustrator Pen - Kartofelek - 11-01-2012

A po co wyostrzenie poruszonego zdjęcia? Smile
1 - Wyszukiwanie po nazwie. Masz milion piźset warstw - w grupach, ładnie ułożone itp. Chcesz znaleźć tą jedną konkretną Smile Wyszukiwanie moglo by ułatwić sprawę. Dlatego właśnie powstają takie skrypty do Adoba. Ale działają one baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo wolno. Wolniej chyba niż Turbo Pascal.
2 - Masz kilka warstw. Nie znasz ich nazw, położenia w panelu warstw. Zaznaczasz kilka lassem, a potem sobie selekcjonujesz odznaczając/zaznaczając kilka. Ułatwia sprawę? Smile
3 - odpowiedziałeś sobie sam Smile

I tak. Da się bez tego obejść. Tylko to nie o to chodzi. Adobe jest teraz najczęściej wykorzystywanym programem do projektowania stron. I nie ma podstawowych funkcji do tego. Zamiast uszczęśliwiać pana Jacka który raz na rok wyostrzy sobie zdjęcie mogli by uszczęśliwić nas - web twórców Big Grin

Tak. Wiem. Jest fireworks. Ale on imo jeszcze mocniej ssnie. Chociaż tutaj może to mój brak obeznania z nim. Nie mogłem się do niego przełamać