![]() |
Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? (/thread-jak-zrobic-strone-wielojezyczna) |
Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - disaster - 21-12-2010 Szukałem wiele porad na necie i nie bardzo znalazłem odpowiedź. Otóż do tej pory robiłem strony tylko w polskiej wersji językowej. A jak zabrać się do np wersji strony polsko- i angielsko-języcznej? Będę niebawem zabierał się za taką stronę i chciałbym już wiedzieć co będzie trzeba zrobić, żeby dobrze wycenić robotę. Niewykluczone, że będę potrzebował pomocy kogoś mądrzejszego, stąd muszę odpowiednio zabrać się za przygotowanie całego projektu. Czytałem niby o phpPtal ale nie wiem czy ktoś z Was to stosuje. Widzę, że w przykładach phpPtal mam schemat strony: Kod: <code lang="xml"> czy mogę to zastąpić: Kod: <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" Czy może ktoś dać wskazówki dla raczkującego w tej dziedzinie.? RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - Pedro84 - 21-12-2010 Na jakim silniku opierasz stronę (FW, coś własnego, klepanie strukturalne)? RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - disaster - 22-12-2010 (21-12-2010, 19:44)Pedro84 napisał(a): Na jakim silniku opierasz stronę (FW, coś własnego, klepanie strukturalne)? chyba struktura... RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - trak - 22-12-2010 Jeśli nie wiesz czy piszesz strukturalnie czy obiektowo to raczej nie polecam używania phptal'a. Najprostsze rozwiązanie to stworzenie tablic z tłumaczeniami, czyli tworzysz osobne tablice dla każdego języka, gdzie kluczem jest ustalona wartość np. dla 'strona www' dla pl Kod PHP: $trans = array('strona www'=>'strona www') Kod PHP: $trans = array('strona www'=>'webpage') teraz piszesz funkcje, która szuka odpowiedniej wartości dla zadanego języka Kod PHP: function translate($str) Oczywiście tłumaczenia najlepiej trzymać w osobnych plikach, bo wtedy łatwo dołączyć nowy język. No i plik z tłumaczeniem wczytujesz tylko raz na początku. Mam nadzieję że przekazałem idee tego rozwiązania. Nie wiem czy używasz jakiegoś systemu szablonów, stąd tylko ogólny zarys. RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - Pedro84 - 22-12-2010 (22-12-2010, 09:01)disaster napisał(a): chyba struktura...Nie no, disaster jak to...chyba? ![]() Generalnie, wszystko zależy jak to napiszesz. 1. Języki trzymaj w plikach 2. Wykrywanie języka bazuje na języku przeglądarki, jeśli inny niż twój język domyślny. Oczywiście ciacho się przyda do zapamiętania wyboru. Podaj więcej szczegółów. RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - disaster - 23-12-2010 (22-12-2010, 12:23)trak napisał(a): Jeśli nie wiesz czy piszesz strukturalnie czy obiektowo to raczej nie polecam używania phptal'a. Dzięki wielkie za podpowiedź, chyba skorzystam z Twojej podpowiedzi, bo wydaje się być najłatwiejsza do zastosowania jak na pierwszy raz. (22-12-2010, 13:21)Pedro84 napisał(a):(22-12-2010, 09:01)disaster napisał(a): chyba struktura...Nie no, disaster jak to...chyba? Aj Pedro nie zrozumiałeś mnie. Ja się za taką stronę będę zabierał pierwszy raz. Dopiero wszystko jest w fazie przed prototypowej, czyli zbierania maksymalnie dużo wiadomości. RE: Jak zrobić stronę wielojęzyczną? - Pedro84 - 23-12-2010 Bez szczegółów dobrego systemu nie da się opracować. Masz jakiś schemat, strukturę? |