![]() |
Pomoc - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Pomoc (/thread-pomoc--5438) |
Pomoc - zebrowski1973 - 04-12-2010 Witam mam 2 tabele w bazie danych o nazwach kategoria_g zawierająca id,name,url oraz kategoria_p zawierająca id,image, p_id. W tabeli kategoria_g jest coś takiego 20,aaa,aaa;21,bbb,bbb;22,ccc,ccc a w tabeli kategoria_p 20,null,0;21,null,20;22,null,0 Pytanie jak zadać pytanie do bazy danych jeżeli link jest taki index.php?cpatch=20 aby wyśwetliło aaa Kategoria aaa bbb lewa prawa bbb ccc po kliknieciu na link a index.php?cpath=22 aaa Kategoria ccc ccc lewa prawa RE: Pomoc - kancik - 05-12-2010 (04-12-2010, 21:48)zebrowski1973 napisał(a): aaa Kategoria aaa wtf ? opisz to normalnie Bo nie wiem o co ci chodzi. Musisz przechwycic ten numerek ktory w tym linku jaki podałeś jest w zmiennej $_GET['cpatch']; i wykonac zapytanie do bazy danych. ale najpierw opisz to po ludzku bo podałeś takie dane ze nie wiadomo o co chodzi :p RE: Pomoc - zebrowski1973 - 05-12-2010 Potrzebuję zrobić menu do sklepu internetowego które by szczytywało z dwóch tabel w bazie danych i generowało Głowne kategorie a po kliknięciu Głównej kategorii podkategorie, coś tak jak na www.dormex.pl lub jak w oscommerce lub Quick.Cart lub preshop ale żaden z owych darmowych sklepów nie ma czegoś takiego jak wysyłanie @ z załocznikami. Obecne moje wypociny można zobaczyć na www.wyjatkowe_okazje.pl, a cena sklepów internetowych ... duża RE: Pomoc - kancik - 05-12-2010 stwórz sobie po pierwsze tabelki o normalnych nazwach np. kategoria i podkategoria bo tamte to takie mało mówiące. W `kategoria` nie wiem co Ci potrzebne ( jakie pola ) ale w podkategoriach musisz mieć też pole z id_kategoria lub o innej nazwie ( żeby przechwycić główna kategorie ). Teraz logika skryptu. Pobierasz wszystkie kategorie wyświetlasz w pętli. Robisz z nich linki np. [ index.php?kategoria=4 ] gdzie 4 to id głównej kategorii . Teraz skrypt który przechwyci id głównej kategorii i wyświetli podkategorie. musisz przechwycić id kategorii czyli w tym wypadku jest ono w $_GET['kategoria'] i robisz zapytanie do bazy Kod PHP: $id = $_GET['kategoria']; no itp. Potem to już robisz jak chcesz ![]() ps. Gdy wyświetlasz główne kategorie i chcesz pod każdą wyswietlic podkategorie to pobierasz id obecnej kategorii i wykonujesz zapytanie i kolejną pętlę. RE: Pomoc - zebrowski1973 - 05-12-2010 Wszysko wczytuję do tabel typu array a potem to wyświetlam po znaczniku danej tabeli i tu potem robią problemy a chciałem żeby po kliknięciu danej kategorii rozwineło m się po lewej stronie menu z głównymi kategoriami i z wybranej kategorii podkategorie a z prawej same podkategorie ewetulnie produkty ale chyba sam dam radę. Załaczam załoczniki obecnej strony może koś powie jak coś takiego napisać jasno RE: Pomoc - kancik - 05-12-2010 nie będę mówił już o twoim języku polskim , po prostu uważaj na polskim. A co do kodu , pobrałem i usunąłem. Wiesz co to wcięcia ? Oczopląsu można dostać ;p Dałem Ci przepis ( schemat ) jak to zrobić. Wystarczy RE: Pomoc - zebrowski1973 - 05-12-2010 Przepraszam za byki , ale przeważnie piszę w Word, który sprawdza moją pisownię. Byłbym wdzięczny o przykład w php lub skrypt gotowy który nawed laik by zrozumiał i przerobił. Kod php mój zdawać nieprzejrzysty ale dla mnie tak jest łatwiej. |