Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych)
+--- Wątek: [PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania (/thread-php-mysql-pobieranie-danych-pochodzacych-z-logowania)

[PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania - MateuszRyaN - 10-11-2010

Witam, nie wiem czy jasno wyraziłem się w tytule tematu, ale postaram się wytłumaczyć o co konkretnie mi chodzi.

Otóż mam stronę/skrypt na zasadzie znanego "SERWISONA" (dodawanie klienta, opis sprzetu, opis usterki i drukowaniu potwierdzenia). Cały ten formularz/skrypt przechowuje w pliku "menager.php".
Dodatkowo zabezpieczyłem sobie stronę logowaniem, które odbywa się na "index.php" i po poprawnym wpisaniu loginu i hasła, przenosi mnie do menagera.php. Login i hasło sa pobierane z bazy mysql. Do tego celu mam stworzoną tabelę "user" a w niej pola "login, hasło i kto_przyjmuje". Sam formularz tego menadzera posiada na samej górze listę rozsuwaną osoby, która przyjmuje zlecenie(przez pole select).

Kod:
[USER]
id   login   haslo   kto_przyjmuje
1   Janek  1234    Jan Kowalski

I teraz taki problem:

Jak zrobić, żeby po zalogowaniu się w pliku (index.php) i przeniesieniu do menagera (menager.php) "pamiętano" o tym kto jest zalogowany i zamiast tej listy rozsuwanej był bezpośrednio wyciągany rekord kto_przyjmuje. Czyli gdy w logowaniu wpissze: Janek 1234 => w menager.php zamiast formularza select będzie juz "Jan Kowalski" (np w formie <input type="text" readonly="readonly" value="Wczytany Jan Kowalski"> Czy coś takiego... prosiłbym o wyrozumiałość i pomoc. A nie odpowiedzi typu -> kurs php. Dziękuję
Pozdrawiam.

RE: [PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania - mateo - 10-11-2010

Przypisz login do sesji + za pomocą strtr dodaj "selected=''" do listy. Pokaż jak to robisz, będziemy pomagać dalej.

RE: [PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania - MateuszRyaN - 11-11-2010

Hmm...może spróbuje inaczej, prościej, abstrakując już od tego wszystkiego...otóż...
Logowanie do strony odbywa się za pomocą mysql i tabeli user. Z bzy pobierany jest LOGIN i HASLO, po czym przenosi mnie pod inny adres.

tabela user zawiera np takie dane:

ID LOGIN HASLO NAZWISKO
1 serwis qwerty Jan Kowalski
2 grafik zaq1 Adam Nowak
..... itp

I teraz... po zalogowaniu się, czyli po poprawnym wpisaniu danych np: login:grafik hasło:zaq1 przenosi mnie do witaj.php i wyskakuje "Witam Cię Adam Nowak" Coś takiego, potem bym już sobie poradził. Praktycznie to samo co opisałem wcześniej choć mniej zagmatwane i mysle że prostrze do zrozumienia. Nie mam pojęcia jak takie coś zrobić. może da się jakoś przez SELECT from.... no albo jakaś prosta funkcja..nie mam pojęcia.

RE: [PHP][MySQL] Pobieranie danych pochodzących z logowania - Pedro84 - 11-11-2010

No to Ci przecież napisał mateo! Dokładnie to! Sesja + przypisujesz dane z bazy.