![]() |
Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. (/thread-menu-aktywne-podswietlnie-aktualnie-wyswietlanej-strony) |
Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - pantera366 - 18-09-2010 RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - Pedro84 - 18-09-2010 Bo takie coś się ładnie za pomocą PHP załatwia, a dokładniej to if. RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - pantera366 - 18-09-2010 (18-09-2010, 17:00)Pedro84 napisał(a): Bo takie coś się ładnie za pomocą PHP załatwia, a dokładniej to if. proszę o więcej szczegółów jeśli można bo php jest mi nie znanym językiem .w kazdym razie za pomoca js tez to mozna zrobic tylko nie wiem jak ![]() RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - Pedro84 - 18-09-2010 No też można. Zasada działania taka sama. Sprawdzasz URL i jego ostatni element (czyli stronę). Jeśli zgadza się z href linku to dodajesz klasę active i ją już sobie CSSem dziabiesz ![]() RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - pantera366 - 18-09-2010 (18-09-2010, 17:44)Pedro84 napisał(a): No też można. Zasada działania taka sama. Sprawdzasz URL i jego ostatni element (czyli stronę). Jeśli zgadza się z href linku to dodajesz klasę active i ją już sobie CSSem dziabiesz Pedro84 nie chce tu nikogo "wykorzystywać" ale sam tego nie zrobię,chodzi mi o modyfikacje tego skryptu,jakbyś mógłbyś mnie nakierować dopisując choć linijkę kodu do tego skrytptu będę wdzięczny. Kod: <script type="text/javascript"> RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - Pedro84 - 18-09-2010 Tu masz słowo kluczowe: $(location).attr('href'); Obiekt location ma także inne właściwości. Co do porównywania, zwykły if (oczywiście porównujesz z href linku - możesz to w pętli zrobić, ba, nawet powinieneś) + addClass ![]() RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - ixtab - 27-09-2010 Głupoty piszecie ![]() Trochę sprytu. Zauważcie, że każda podstrona jest osobnym plikiem. W tej sytuacji wystarczy dla omnie.html: Kod PHP: <ul id="menu"> Kod PHP: #active { RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - KeeL - 27-09-2010 (27-09-2010, 03:13)ixtab napisał(a): Głupoty piszecieJezeli dobrze Cię zrozumiałem to to tylko zadziała w statycznym dokumencie. Lepsza jest jednak metoda z PHP co do tematu. RE: Menu aktywne podswietlnie aktualnie wyswietlanej strony. - ixtab - 28-09-2010 Owszem, ale w tym przypadku nie ma co się machać warunków w PHPie, bo strona wygląda na statyczną... Każdy odnośnik to oddzielna strona... |