![]() |
wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] (/thread-wyswietlanie-datetime-php-mysql) Strony:
1
2
|
wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Yarekk - 30-05-2008 Wyswietla mi sie wszystko oprocz daty, nie wiem jaka liczbe przydzielic tam do daty.... chodzi mi dokaldnie o to "$data=$row[5];" a tu caly kod Kod PHP: <? RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Radek - 30-05-2008 W zapytaniu do bazy danych wybierasz jedynie pola: imie, tekst, mail, id. Natomiast brakuje pola z datą. Proponuję wykorzystać taki kod (uwzględniając, iż pole z datą to "data"): Kod PHP: $result = mysql_query("SELECT imie, tekst, mail, id, data FROM test"); Pozdrawiam. RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Yarekk - 04-06-2008 No tak, prozaiczne przeoczenie. Dzieki moze w tym samym temacie wkleje inny problem: wyskakuje mi blad : Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\3dlab2\show_news_page.php5 on line 25 podkreslilem 25 linie... Kod PHP: <?php RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Radek - 04-06-2008 Wysyłasz do bazy błędne zapytanie sql. Wydrukuj je na ekran i zobacz co jest nie tak. Możesz również przed 25 linią, tą która pogrubiłeś wkleić: Kod PHP: echo( mysql_error() ); ... i wkleić wynik tutaj. Pozdrawiam. RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Yarekk - 04-06-2008 Something is wrong in your syntax obok 'NEWS_LIMIT' w linii 1 RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Radek - 04-06-2008 Yarekk napisał(a):Something is wrong in your syntax obok 'NEWS_LIMIT' w linii 1 Tak właśnie myślałem. Źle zdefiniowałeś wykorzystanie stałej. Powinno być tak: Kod PHP: $news=mysql_query("SELECT * FROM test ORDER BY test_id DESC LIMIT $start, ".NEWS_LIMIT); Pozdrawiam. RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Yarekk - 04-06-2008 dalej nie dziala, juz nie ma tego wczesniejszego bledu ale pozostał ten Kod PHP: Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:\usr\krasnal\www\3dlab2\show_news_page.php5 on line 26 ![]() RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Radek - 05-06-2008 Nie wiem dlaczego ale wiele osób nie jest świadomych jak debugować skrypty w PHP. Przypisz do zmiennej zapytanie, następnie je wydrukuj na ekran, zaloguj się do phpmyadmina wklej je tam i zobacz dokładnie jaki błąd zwraca. Kod PHP: $sql = "Select * From test Order By test_id Desc Limit $start,".NEWS_LIMIT; Pozdrawiam. RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Yarekk - 06-06-2008 Nie bede owijał w bawełne, jestem zielony jesli chodzi o php. Te skrypty sa glownie na zasadzie kopiuj wklej, dopiero sie zaczynam uczyc. Wkleilem Kod PHP: $sql = "Select * From test Order By test_id Desc Limit $start,".NEWS_LIMIT; do mojego kodu, nie wiem czy o to chodzilo, wkleilem to w miejsce w ktorym bylo wczesniej $news=mysql_query("Select ... i wyskakuje cos takiego Select * From test Order By test_id Desc Limit 0,4Nie wybrano żadnej bazy danych zaloguj się do phpmyadmina wklej je tam i zobacz dokładnie jaki błąd zwraca. nie bardzo rozumiem gdzie i co mam dokladnie wkleic... ogolnie nie wiele rozumiem %-) RE: wyswietlanie datetime [PHP][MySQL] - Radek - 06-06-2008 Cytat:Nie wybrano żadnej bazy danych No właśnie... Zaraz po linii gdzie łączysz się z mysql musisz dodać wybór bazy: Kod PHP: $db=mysql_connect('localhost','root','krasnal') or die('Błąd połączenia z bazą danych!'); Proponuję się zapoznać z http://pl2.php.net/mysql_connect gdyż, jako ostatni parametr podawałeś bazę danych a układ argumentów wygląda zupełnie inaczej: resource mysql_connect ([ string $serwer [, string $nazwa_użytkownika [, string $hasło [, bool $nowe_połączenie [, int $flagi_klienta ]]]]] ) Pozdrawiam. |