![]() |
lista odsyłaczy pod obrazkiem - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: lista odsyłaczy pod obrazkiem (/thread-lista-odsylaczy-pod-obrazkiem) Strony:
1
2
|
lista odsyłaczy pod obrazkiem - pudzianex88 - 29-08-2010 witam jestem nowy wiec proszę o wyrozumiałość ![]() mam taki problem mam listę która będzie odsyłaczem do podstron i jest na obrazku co zrobić żeby znalazła się pod obrazkiem oto mój kod css #navi ul { margin: 0; padding:15px; background: url(../images/t%C5%82onavi_y-131_sz135_w1328.png) no-repeat; height:132px; z-index: 10 ; } #navi ul li { float:left; width:3px; margin-top:35px; margin-left:165px; display:block; font: bold 30px tahoma, verdana, arial, helvetica, sans-serif; z-index: 101 ; } RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - Dhofca - 29-08-2010 Ale obrazek masz jeden cały czy masz pocięte poszczególne przyciski? RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - pudzianex88 - 29-08-2010 jeden cały i chce by pod tym obrazkiem znalazły się odsyłacze w ustalonych miejscach w postaci listy która ma być nie widoczna RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - Pedro84 - 29-08-2010 Mapa odsyłaczy ew. pocięcie? RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - pudzianex88 - 29-08-2010 RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - Kartofelek - 30-08-2010 dla LI dajesz width height display:left dla A w LI dajesz width:100%; height takie jak dla li display:block overflow:hidden text-indent:-999px padding-top: -height (to dla IE6) U ciebie li są chyba różnej szerokości, więc albo użyj klas albo dodatkowych id (li.uslugi itp) Sprawdz to ze swoimi stylami i wprowadz poprawki. RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - pudzianex88 - 30-08-2010 to jest cod odpowiedzialny za nawigacje gdzie co zmienić i w prowadzić twoje ustawienia bo mi się rozjeżdża wszystko ?? /* navi*/ #navi { } #navi ul { margin: 0; padding:15px; background: url(../images/t%C5%82onavi_y-131_sz135_w1328.png) no-repeat; height:130px; } #navi ul li { float:left; width:3px; margin-top:35px; margin-left:165px; display:block; font: bold 30px tahoma, verdana, arial, helvetica, sans-serif; } #navi ul li a { } RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - Sheken - 30-08-2010 (30-08-2010, 22:04)pudzianex88 napisał(a): to jest cod odpowiedzialny za nawigacje gdzie co zmienić i w prowadzić twoje ustawienia bo mi się rozjeżdża wszystko ?? Po pierwsze używaj zawsze reset.css najlepiej w osobnym pliku. np: html: <link href="css/reset.css" media="all" rel="stylesheet" type="text/css" /> css /*-------------------------------------------------*/ /*-------------------RESET CSS --------------------*/ /*-------------------------------------------------*/ html, body, div, span, applet, object, iframe, h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre, a, abbr, acronym, address, big, cite, code, del, dfn, em, font, img, ins, kbd, q, s, samp, small, strike, strong, sub, sup, tt, var, b, u, i, center, dl, dt, dd, ol, ul, li, fieldset, form, label, legend { margin: 0; padding: 0; border: 0; outline: 0; font-size: 100%; vertical-align: baseline; background: transparent; } fieldset{ border:none; } ol, ul { list-style-position:inside; } blockquote, q { quotes: none; } /* remember to define focus styles! */ :focus { outline: 0; } /* remember to highlight inserts somehow! */ ins { text-decoration: none; } del { text-decoration: line-through; } /* additional options by Jaroslaw Krolewski */ *{ margin:0; padding:0; } li { list-style-type: none; padding: 0px; margin: 0px; list-style-position: outside; } /* http://perishablepress.com/press/2008/02/05/lessons-learned-concerning-the-clearfix-css-hack */ .clearfix:after { clear: both; content: ' '; display: block; font-size: 0; line-height: 0; visibility: hidden; width: 0; height: 0; } .clearfix { display: inline-block; }* html .clearfix { height: 1%; } .clearfix { display: block; } .clr { clear: both; } .clear { clear: both; display: block; height: 0; overflow: hidden; visibility: hidden; width: 0; } reset.css używasz w celu usunięcia domyślnych ustawień przeglądarek. (marginesów itp.). Jeśli chcesz usunąć tekst z elementu a stosujesz: #nav ul li a{ display:block; text-indent:-9000px; /*usuwa tekst*/ cursor:pointer; /*nadaje łapkę w ie 6*/ outline:none; /*usuwa kropkowane obramowanie*/ } Nie ma innego łatwiejszego sposobu na sporządzenie linka obrazkowego. Pozdrawiam ![]() Mała poprawka: Tu masz poprawny (dałem #nav zamiast #navi - czasem ciężko wyłapać takie rzeczy). #navi ul li a{ display:block; text-indent:-9000px; /*usuwa tekst*/ cursor:pointer; /*nadaje łapkę w ie 6*/ outline:none; /*usuwa kropkowane obramowanie*/ } RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - pudzianex88 - 30-08-2010 wiec tak zastosowałem reset i zniklo mi tło ![]() RE: lista odsyłaczy pod obrazkiem - Sheken - 30-08-2010 (30-08-2010, 23:17)pudzianex88 napisał(a): wiec tak zastosowałem reset i zniklo mi tłoReset podpinasz na początku kodowania. Teraz jest troszkę za późno. ![]() To tak na przyszłość było ![]() Powód jest taki że musisz nadać im wysokość i szerokość. Bo jeśli wyrzucasz tekst z odsyłacza to automatycznie padding jest pozbawiony punktu zaczepienia. Proponuje: #navi ul li a{ display:block; text-indent:-9000px; float:left; cursor:pointer; outline:none; width:100px; height:50px; } wysokość i szerokość wedle uznania. ![]() Moja dobra rada: Nie stosuj lewych marginesów. One są źle interpretowane w explorerze 6. Na początek jednak nie zawracaj sobie tym głowy. Polecam ci książkę Charles'a Wyke-Smith'a "Witryny internetowe szyte na miarę". Jest to świetna lektura w tej dziedzinie. Nie znam lepszej. Po prostu krótko i na temat. ![]() |